Consiliul general a aprobat azi, în unanimitate, hotărârea prin care cere Guvernului României să transmită municipalităţii acţiunile ELCEN Bucureşti, transmit surse din presă.
Urmare a acestei hotărâri, Guvernul va putea da o hotărâre prin care să transfere acţiunile ELCEN Bucureşti care Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru a se putea realiza fuziunea RADET cu ELCEN. Deşi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, spunea că fuziunea RADET cu ELCEN va scădea preţul facturii la încălzire, ELCEN vine la municipalitate cu datorii de sute de milioane lei, bani care trebuie plătiţi din bugetul local. Oprescu spune că băncile la care ELCEN are datorii au început să vină la Primăria Capitalei să ceară banii.
Cornel Pieptea, consilier general, a declarat că PNL-PDL au aprobat acest proiect fiindcă fuziunea între ELCEN şi RADET este una benefică, însă în urmă divizării ELCEN în ELCEN Bucureşti şi ELCEN Constanţa, ELCEN Bucureşti a preluat mai multe datorii, care se vor regăsi în facturile bucureştenilor. În plus, Pieptea a spus că nu s-a respectat memorandumul de fuziune ELCEN - RADET, iar CGMB nu va primi 100% dintre acţiunile ELCEN Bucureşti, CET Titan fiind dat Romgaz (circa 3% din acţiuni).
De asemenea, Pieptea a declarat că nu se cunosc excact toate datele despre ELCEN Bucureşti, toate datoriile, starea instalaţiilor etc, iar înainte că CGMB să preia acţiunile trebuia să cunoască aceste date.
Acesta a mai spus că pentru fuziunea RADET - ELCEN să se producă trebuie transformată şi RADET din Regie în societate comercială. După fuziune, pentru ca factura la apă caldă şi încălzire să scadă, Pieptea spune că serviciul ar trebui concesionat.
"Am moştenit o situaţie care se apropia din ce în ce de liman, că să nu mai putem să nu mai plătim. Bucureştenii să plătească găurile negre ale trecutului. Ne luptăm de şase luni să rezolvăm o situaţie care nu face decât să ne ţină în gardă pe toţi şi să plătim sume care an de an creşteau aberant din cauza unor legi proaste, care nu favorizau decât pe unii. Pe cei mulţi îi duceau la sapă de lemn. Erau inginerii financiare legalizate printr-o hotărâre ANRE să plătim la 15 zile dacă nu încep penalităţile. Penalităţile au început din 1995 ca să fie legalizate în 2001. La ELCEN este aceeaşi dorinţă de a nu se uni cele două", a declarat Oprescu.
Acesta spune că dacă Guvernul nu şterge datoriile pe care ELCEN le are acum şi nu dă CGMB o societatea curată, ne aduce într-o situaţie financiară asemănătoare cu cea de acum.
RADET are datorii de 3,2 miliarde lei către ELCEN. În urmă fuziunii, aceste datorii se sting, însă apar altele.
După divizarea ELCEN, ELCEN Bucureşti, a preluat o datorie de 1,4 miliarde lei, potrivit calculelor făcute la finalul anului 2013, iar ELCEN Constanţa circa 200 milioane lei.