HCR denunţă condiţiile "insuportabile" de viaţă în tabăra migranţilor de la Idomeni

Ioana Dogaru
Internaţional / 14 martie 2016

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) a denunţat duminică "condiţiile insuportabile" ale taberei improvizate în micul sat grecesc Idomeni de lângă frontiera cu Macedonia, unde se înghesuie peste 14.000 de refugiaţi, sperând în redeschiderea frontierei, închisă de o săptămână, informează AFP.

"Mizeria umană şi-a atins punctul culminant în Europa, condiţiile la Idomeni sunt insuportabile", a declarat pentru AFP Babar Baloch, purtător de cuvânt al UNHCR la faţa locului.

"Situaţia depăşeşte imaginaţia şi se deteriorează în fiecare zi din cauza ploii, oamenii suferă", a adăugat el.

Circa 12.000 de migranţi şi refugiaţi se află în prezent în tabăra de la Idomeni, potrivit datelor oficiale publicate zilnic de autorităţile greceşti. Dar alte mii se află pe câmpurile din jur, aceştia fiind estimaţi la circa 2.000, potrivit unor organizaţii neguvernamentale, precizează sursa citată.

Condiţiile de igienă în special sunt necorespunzătoare, toaletele sunt inundate şi zeci de copii au fost spitalizaţi în ultimele zile din cauza frigului, problemelor respiratorii şi a diverselor virusuri care le-au afectat sănătatea.

Văzând aceste condiţii mizerabile, sute de refugiaţi au început să se întoarcă în ultimele zile la Atena, de unde sunt dirijaţi spre centre de primire sau hoteluri. Totuşi, noi grupuri de refugiaţi sosesc zilnic la Idomeni, sperând că frontiera va fi redeschisă.

Un grup de 200 de refugiaţi, familii siriene şi irakiene împreună cu copiii lor, au manifestat din nou duminică până la intrarea în satul Idomeni, scandând "Deschideţi frontiera!", astfel de proteste având loc în fiecare zi.

Ministerul Politicii de Imigrare distribuie cotidian texte în limbile arabă, paştună şi farsi refugiaţilor, invitându-i să "coopereze cu autorităţile greceşti pentru a fi transferaţi în centre de primire" situate mai departe de frontieră.

"Sperăm că autorităţile greceşti vor acţiona rapid în acest sens pentru că a rămâne acolo, chiar şi un minut în plus, nu este o opţiune", a subliniat Babar Baloch.

Dar numeroşi refugiaţi refuză să părăsească Idomeni, sperând că - în cursul summit-ului european din 17 martie - vor fi luate decizii în favoarea lor şi frontierele vor fi deschise, transmite France Presse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb