Autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană intenţionează să amendeze unii producători de bere din regiune, printre care companiile olandeze "Heineken" NV, "Bavaria" NV şi "Royal Grolsch" NV, pentru înţelegeri de tip cartel, spun surse apropiate cazului, citate de agenţiile de presă străine. Acestea susţin că societăţile menţionate au fixat anumite preţuri pe piaţa locală a berii, iar amenzile vor fi impuse astăzi. În asemenea cazuri, UE poate aplica amenzi de cel mult 10% din vânzările anuale ale companiilor.
Potrivit surselor amintite, Comisia Europeană ar putea penaliza şi compania belgiană "InBev" NV, cel mai mare producător mondial de bere.
În septembrie 2005, oficialii "InBev", "Heineken", "Bavaria" şi "Grolsch" au anunţat că au primit o notificare de la Comisia Europeană, care cuprindea anumite acuzaţii. Cazul companiilor olandeze face parte dintr-o anchetă mai amplă privind piaţa berii din Europa, anchetă care a fost lansată între ianuarie 2000 şi ianuarie 2001, perioadă în care au fost efectuate raiduri la societăţi de profil din Franţa, Italia, Danemarca şi Portugalia. Autorităţile au renunţat la investigaţiile din Italia şi Portugalia.
În schimb, "Groupe Danone" SA din Franţa, fost deţinător al producătorului de bere "Kronenbourg", a fost amendat cu 91 de milioane de euro în 2001 pentru înţelegere în stabilirea preţurilor cu "Interbrew" SA ("InBev"). "Heineken", "Danone" şi alte companii de profil au fost la rândul lor amendate pentru astfel de înţelegeri pe pieţele din Franţa şi Luxemburg. Jonathan Todd, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene, a refuzat să facă vreun comentariu pe marginea informaţiilor privind posibila amendare a producătorilor olandezi de bere.
Veronique Schyns, purtător de cuvât al "Heineken", a declarat că societatea pe care o reprezintă nu a fost informată în legătură cu publicarea deciziei.
La rândul său, Ronald Panis, purtător de cuvânt al diviziei olandeze a "InBev", a declarat: "Aşteptăm o decizie, însă Comisia nu ne-a comunicat nimic. Atâta vreme cât nu avem decizia finală, nu putem comenta".
Oficialii "Grolsch" spun că aşteaptă decizia Comisiei, ca apoi să poată publica o declaraţie.
Neelie Kroes, comisarul european pentru concurenţă, a intensificat lupta împotriva înţelegerilor de tip cartel, acordând anul trecut, în acest sens, amenzi de 1,84 miliarde de euro (2,5 miliarde de dolari). În februarie, Kroes a amendat compania siderurgică germană "ThyssenKrupp" AG cu 479,7 milioane de euro. Aceasta este cea mai mare amendă acordată vreodată unei companii pentru înţelegere de tip cartel.