Hibernatus... varianta de criză

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 6 mai 2020

Cornel Codiţă

Originalul aparţine lui Jean Bernard-Luc şi este o piesă de teatru. Comedie în patru acte după cum indică cu precizie afişul primei reprezentaţii, 1957. Eric Emanuel Schmit... da... da... acela... celebrul, apreciatul scriitor şi om de teatru, (eu am rămas îndrăgostit de "Cea mai frumoasă carte din lume"), şi-a făcut timp prin 2015 şi a pus în scenă la Theâtre de la MichodiPre o variantă de mare succes care a readus în actualitate nu doar textul, ci, deopotrivă, cîteva dintre subtextele piesei lui J.B-Luc.

Pasionaţii cinefili ştiu deja, există şi varianta cinematografică, din 1969, cu Louis de Funes în rolul principal. Povestea este simplă şi generatoare de situaţii... nu doar cu haz, ci şi cu hrană pentru minte şi suflet. Domnul Paul Fournier, plecat în plină juneţe într-o expediţie polară, a petrecut jumătate de secol într-un sloi de gheaţă, după care, printr-o minune, a fost găsit şi readus la viaţă. Ba, chiar mai mult... redat familiei. Trezit din acest lung somn, exact la vîrsta la care fusese "degerat", într-o lume în care "progresul tehnic" a făcut salturi uriaşe, iar relaţiile nu doar de familie, ci mai general, sociale, sunt răsturnate cu josul în sus, pe dimensiunea vîrstelor şi a valorilor, personajul este sortit unei serii de şocuri... peste care trece însă... cu bine şi, desigur, cu mult... umor. Surprinzător sau nu, mult mai uşor decît ceilalţi membri ai familiei sale!! Pentru curioşi, o foarte reuşită variantă radiofonică, în limba română, există în portofoliul teatrului la microfon, pe undeva, prin arhiva SRR. Desigur, ceea ce ne interesează, aici, nu este piesa autorului francez, în sine, ci situaţia paradigmatică pe care este construită. Cea a omului picat din cer... ce redescoperă lumea cu bogăţia minunăţiilor ei, acolo unde contemporanii nu mai sunt în stare să vadă decît platitudini şi terne banalităţi.

Personajul "remake-ului" de Dîmboviţa nu şi-a petrecut ultimii 50 de ani de viaţă într-un sloi de gheaţă. Cel puţin, aşa mărturisesc zicerile, scrierile jurnaliere, interpretările, sentinţele şi comunicatele oficiale pe care le-a dat în numele BNR, pînă mai ieri. Cu toate acestea, domnia sa ne-a făcut părtaşii unei zguduitoare revelaţii despre lumea în care trăim, pe care noi, de mult desensibilizaţi, nu aveam, probabil, cum să o mai înţelegem de unii singuri şi cu capul nostru. Lămurirea a venit, de aceea, oportun, de la noul Hibernatus: "Trăim într-o lume incertă, vulnerabilă şi riscantă. Nu e de joacă cu asemenea lume. Ne confruntăm cu riscul unei contracţii economice cu o magnitudine şi cu o viteză nemaivăzute în timp de pace". Onest asupra surselor, personajul ne mărturiseşte şi originea acestor evaluări, Banca Centrală Europeană. Ne aşteaptă o recesiune între 5% şi 12%, care ar putea să se întindă pe 2020, 2021, 2022.

După ce ne mai revenim puţin din şocul masiv al anunţului, suntem obligaţi, vrem nu vrem, să dăm faţă cu inevitabilele şi atît de sîcîitoarele întrebări. Să luăm, arbitrar, etalonul ultimei sute de ani. Cînd a fost lumea aceasta scăldată în certitudini, cînd a fost ocolită de vulnerabilităţi şi riscuri, în acest interval? În perioada primului, al celui de-al doilea război mondial, în interbelic, sub dictatura moscovito-stalinistă, ori te pomeneşti că în ultimii 30 de ani de strălucitoare tranziţie de la "nicăieri" spre "altă dată"??? "Efectele restricţiilor antiepidemice sunt producătoare de incertitudi", suntem bombardaţi în continuare de cutremurătoarea revelaţie. Dacă te uiţi la analizele deja apărute, vezi inclusiv recenta conferinţă internaţională Bursa pe temă, alături de incertitudini oamenii din lumea economiei şi nu numai ei, zăresc deja şi certitudini. Deloc mai puţine, ori mai puţin importante. Nu neapărat convenabile pentru modelul economic în care ne-a găsit coronacriza. Nu neapărat comode pentru decidenţii economici şi politici. Nu neapărat lipsite de costuri şi de urmarea inevitabilă a unei redistribuiri sociale a oportunităţilor şi capitalurilor sociale. Dar, nu mai puţin, certitudini! Certitudinile restructurării priorităţilor economice şi sociale, certitudinile schimbărilor de comportamente economice, certitudinile privind insustenabilele slăbiciuni ale modelelor politice cu care operăm etc. Pînă la urmă aflăm că întreaga "apocalipto-prognoză" se bazează pe scăderea PIB în zona euro cu 5-12%, ceea ce reprezintă un unghi încă şi mai ascuţit (reducţionist) asupra problemei consecinţelor produse de corona-criză. În economia de cazino în care lumea a fost făcută prizonieră, mult înainte de pandemia coronavirusiană, în economia în care nici o valoare, de la valoarea bunurilor, a economiilor, a acţiunilor, pînă la valoarea vieţii umane, nu poate fi estimată decît prin intermediul şi în cursul următoarei tranzacţii la bursă, pe piaţa neagră sau la ruleta politică, reducerea PIB-ului chiar şi cu 25% poate să producă, sau poate să nu producă efecte severe. Pur şi simplu se evaporă o cîtime din bula speculată intens şi producătoare nu de "averi" cum vor să ne facă a crede unii, ci doar de redistribuiri de avere şi de putere între marii jucători. În loc să jongleze cu 100 de bile într-o mînă, dintre care 75 sunt fictive, vor jongla doar cu 75, din care 60 vor fi în continuare fictive. Care-i diferenţa? Unde e drama?

Este evident, nu în cuvinte trebuie căutat mesajul noului Hibernatus. El se regăseşte în atitudinea care evocă evenimentul rău prevestitor şi morga apăsat întunecată, încă şi mai rău prevestitoare: "Înainte să ne fie bine o să fie mult, poate chiar mult... mult mai rău!". Ştiam, demult! Mulţumim! Aşa o ducem de vreo sută şi mai bine de ani, din generaţie în generaţie, cu politicieni şi oameni ai cetăţii incapabili să treacă măcar din cînd în cînd dincolo de orizontul propriei miopii/prostii şi să evadeze, măcar o dată, din închisoarea propriilor slăbiciuni... desigur... omeneşti.

Opinia Cititorului ( 45 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Adrian Vasilescu e obisnuit sa vorbeasca chiar si atunci cand nu are nimic de spus.. deci "inflatia va creste daca nu cumva intervin factori care sa determine o scadere". Nu-l mai ascult de mult pe acest om. Economia nu mai e de mult explicabila prin clisee culese din carti iar improvizatia artistica are si ea limite.

    1. In 48 de ore bancile vor fi inghetate. Ati auzit de planul gheata 9?

      Cine? Elita financiara organizata la nivel global.Exemplu bancilor din Cipru si Grecia au fost doar un experiment care se va generaliza la nivel global. Va avea loc un atac coordonat international.Nu nunai bancile vor fi inghetate.... 

      Criza sanitara si cea economica sunt doar o acoperire pentru NOM a marii finante..O moneda internationala, un impozit international.

      si nu leșină...

    ' E usor a scrie versuri,

    Cand nu ai nimic a spune...." 

    Striga hotul:uite hotul! 

    Fata de apocalipsele lansate asupra noastra (cu concursul Bursa) de catre Codita, predictiile lui Vasilescu sunt apa de ploaie. Unde mai pui ca are grija sa scoata in fata recenta conferinţă internaţională Bursa pe temă.

    Multumim, ne-am lamurit demult. 

    1. Ii multumesc din suflet autorului pentru acest editorial special, de neuitat de catre sufletul meu.Lumea este frumoasa, armonioasa. Asta vrea sa spuna subtextul editorialului. Tu intelegi doar atat cat poti tu accesa la nivelul tau de frecventa vibrationala. Incearaca macar o data sa iti ridici nivelul frecvenetei si vei vedea lumea cu alti ochi, chiar vei dori sa construiesti o lume sociala in armonie cu cea naturala. Noi ar trebui sa invatam sa ne integram in lumea naturala sa evadam din...

      Daca nu se organiza, probabil am fi avut parte tot de perioada de urgenta, din 15 mai! Asta nu realizezi tu!

      Ochii nostri vad doar rau, hoti pentru ca judecam lumea prin ochii nostri, pentru ca noi suntem asa cum percepem lumea. In persana e un proverb, ochii tai sunt buni si vad lumea buna, ochii tai sunt frumosi si vad lumea frumoasa...adica atragi acele evenimente in viata in armonie cu tine. Daca esti bun, gandesti de bine si faci bine..asta vei atrage in viata ta si a celor... 

      Spun aceste cifre ceva despre fericirea cetatenilor? Iata ce prognozeaza Comisia despre Romania. Ar trebui introdusi si indicatori cafre sa masoare fericirea.

      Pentru 2021, Comisia estimează o revenire economia robustă pentru România, estimând un avans economic de 4,2%. 

      În ceea ce priveşte rata şomajului, Comisia Europeană se aşteaptă să crească de la 3,9% în 2019 până la 6,5% în 2020. 

      De... 

      Exista undeva acolo......, dar n-o vedem, că nu e.

      Ai inteles ceva? 

      E un stil de viata.

      La steaua care a rasarit...

      Cea mai frumoasă carte din lume este, prima mea dragoste e o carte de rețete culinare și pleacă de la nimic altceva decât de la iubirea de mamă.

      Laitmotivul poveștilor celor 8 femei ale lui E.E. Schmitt este iubirea, iar autorul reușește să dezvăluie în fiecare puterea trăirilor unei femei prin unicitatea de care dă dovadă, dar mai ales prin lupta pentru fericire de care fiecare suflet feminin este capabil. 

      Cea mai frumoasă carte din lume este, prima mea dragoste e o carte de rețete culinare și pleacă de la nimic altceva decât de la iubirea de mamă.

      Laitmotivul poveștilor celor 8 femei ale lui E.E. Schmitt este iubirea, iar autorul reușește să dezvăluie în fiecare puterea trăirilor unei femei prin unicitatea de care dă dovadă, dar mai ales prin lupta pentru fericire de care fiecare suflet feminin este capabil. 

      Având în vedere varietatea personajelor, este ușor de dedus că în carte apar mai multe fațete ale iubirii. Însă, dacă privim puțin mai adânc vom realiza că nevoia de fericire este caracteristică tuturor.

      Totul pentru a fi fericită e preferata mea, din cele 8 povestiri.

      Căci unele dintre ele se învinuiau că puseseră acţiunea politică înaintea vieţii de familie; acum, când erau izolate în fundul unui gulag, nevoite să-şi lase copiii în seama unei societăţi pe care o detestaseră şi împotriva căreia luptaseră, nu se puteau împiedica să-şi regrete militantismul, bănuind că fugiseră din faţa datoriei lor...

      Ştiinţa numeşte energia potenţială care umple cosmosul, energie a punctului zero. Punctul zero există înainte de materializarea unui obiect. Adam Trombley, astrofizician şi specialist în energia punctului zero, a afirmat într-un interviu că materializarea în spaţiu a unui obiect reprezintă o cvadrimilionime din energia disponibilă în acel volum de spaţiu. Noi, ca manifestare a acestei energii,...

      Energia tahionică este factorul critic care energizează CESO. Prin urmare, cu cât aducem mai multă energie tahionică în viaţa noastră, cu atât vom avea CESO mai energizate – deci, mai organizate.

      Procesul de energizare a CESO este cel care creează sănătate şi tinereţe, deoarece inversează entropia sau procesul de îmbătrânire. Când energia tahionică circulă... 

      Pentru a înţelege integrarea lumii fizice şi a energiei pure, este necesar să prezentăm o teorie despre modul în care ia naştere existenţa materială. Personalităţi marcante ca Einstein sau Nikola Tesla au dedicat mult timp acestui subiect, multe dintre teoriile lor fiind incluse în gândirea despre noua fizică şi mecanica cuantică. Teoria afirmă, în principal, că organismul nostru...

    De la paradigma creației lui Dumnezeu la paradigma de creație a omului. daca nu mai suntem creati de Dumnezeu nu mai percepem realitatea creata de el ci pe cea creata de demon, adica omul venit din cer.Schimbare de paradigma, semnalata de aceasta epidemie, cu ajutorul inteligentei artificiale..

    Omul creat de om.( AI) 

    1. Acest subiect merita elaborare."Înainte să ne fie bine o să fie mult, poate chiar mult... mult mai rău!"

      Aceasta retea de elite folosesc criza drept acoperire.O Viziunea comuna, O NoUA Ordine Mondiala, o moneda internationala, un impozit international va duce la revolte, capitalismul va fi discreditat pentru totdeauna. Cea mai mare confiscare a bogatiei din istorie. O contraviziune cu fata umana e posibila? Cine sunt actorii unei astfel de viziuni? Vor fi lasati sa o implementeze?

      Vor putea parapsihologii sa impiedice aceasta noua ordine financiara? Dupa inghetare se va reseta economia... 

    Nu va pierdeti timpul cu pshihopata (care semneaza aici "omul din cer", iar in alte parti sub multe alte "nume").

    Verificati postarile (apare Big Pharma, entropie, vibratii , lumea luminoasa, integrare , comunicare eterica etc.) 

    Are timp destul si usurel, usurel ajunge la Keshe si cum a facut el totul pe lumea asta in conditiile in care ea, aleasa geniilor universale, este un geniu planetar.

    Am pierdut destul timp cu specimenul asta pana am inteles realitatea (cand... 

    1. pentru h in plus /tastatura ...

      Pentru verificarea afirmatiilor mele : 

      urmeaza sa fiu "contrazis" de cineva (un nume care il alege psihopata ) cu argumente eterice

      In acest caz , rog mergeti la editorialul domnului Codita (care nu are nici o vina ) din 29 aprilie , unde regasiti postarile persoanei, tot sub diverse identitati (vorbind de Keshe, etc.) pentru a va face o idee despre sanatatea ei mentala....  

      Nu e articol este editorial. daca l-ai fi citit cu atentie sau ai fi avut capacitatea sa intelegi ca autorul ti-a raspuns, nu ai mai fi comentat rautacios. Eu cred ca ai subinteles dar nu vrei sa demonstrezi asta si in comentarii, din rautate. 

      Ai ales sa atragi doar gandurile rautacioase din eter. Lumea este frumoasa si buna. de ce nu iti ridici nivelul vibrational pentru a putea atrage alt tip de ganduri?

      Si tu ai comunicare eterica cu autorul. daca nu ar exista eter nu ar exista... 

      Toți participanții la aceste învățături KFSSI au semnat Tratatul Păcii Mondiale; un contract cu voi înșivă în care declarați că renunțați la toate uneltele de agressiune aici pe Pământ.

      Filosofia Fundației Keshe este că plasma trebuie să fie disponibilă gratuit umanității. De aceea, toți pașii de producere sunt publice și disponibile gratuit. In perioada pandemieie a oferit gratuit tehonologia sa aumanitatii pentru a scapa de virus din corp, din mediu si a preveni infectarea.

      Pentru asta, ca multi alti invemtatori au fost atentate de asasinate. A avut noroc deoarece sangele lui nu este similar oamenilor de pe terra, asa... 

      Cu cat scrii mai mult cu atat arati cat de analfabet esti!

      „Mintal” înseamnă „privitor la minte”. Așadar, vom spune „calcul mintal”, „tulburări/boli mintale”, „sănătate mintală” etc. 

      „Mental” înseamnă „privitor la mentalitate”, așa că va fi corect să spunem „schimbare mentală” (adjectiv), dar și „mentalul colectiv” (substantiv). 

      Prin urmare, dintre boli mintale sau mentale, varianta... 

      Te crezi Olaf Pims?

      Este mult mai deprinsă decât el să evolueze într-o lume a animalelor de pradă.Anonimul a devenit animal de... analfabet, confunda spiritul critic cu agresivitatea si rautatea.

      O realitate uluitoare despre structura Universului

      Cercetările lui Mehran Tavakoli Keshe au pornit de la efortul de a înţelege cum este posibil ca mişcarea tuturor planetelor, stelelor, galaxiilor şi a celorlalte structuri din Univers să se autoîntreţină timp de miliarde de ani. După aproape 20 de ani de studii, el a elaborat un nou model teoretic despre natura gravitaţiei şi a celorlalte forţe fundamentale din... 

      El a construit un reactor plasmatic care reproduce fenomenele ce au loc în nucleul Pământului. Acest tip de reactor (care are cam 15-20 de cm în diametru) are capacitatea să-şi creeze propriile câmpuri magnetice şi gravitaţionale şi nu necesită combustibili convenţionali (fosili), funcţionând doar pe baza unei anumite utilizări a hidrogenului (care este cel mai răspândit...

      Aplicaţii deosebit de eficiente au fost realizate în domeniul vindecării diferitelor tipuri de boli. Aspectul esenţial e că metodele Keshe operează direct la nivelul structurilor plasmatice şi atomice ale trupului uman. Odată ce o boală este diagnosticată, reactorul plasmatic este calibrat pe configuraţia şi frecvenţa necesară a organului afectat.

      Sistemul poate stimula organismul prin intermediul... 

    Cum spuneam in 4 si 4.1

    a aparut psihopata cu imnurile ei tembele pentru Keshe , la fel de stupid de agramata, incat nu stie nici definitia "editorialului" -un ARTICOL pentru ziar....

    Imi pare rau ca dl C Codita are ca fan o "doctoro", "masterata", "cunoscatoare" a 24 de limbi (mai putin limba romana) ,care la 57 de ani arata ca la 20, comunica "eteric" si este preferata geniilor contemporane respectiv a iranianului K, care a construit lumea in cateva ore -dupa resursele ei... 

    1. Planul gheata 9, ti-a usurat munca de a mai lucra la o viziune a unei lumi mai bune. Dar mai ai sansa sa lucrezi la o contraviziune pentru o lume mai buna. Am mari dubii ca vei fi inclinat sa faci asta. vei spune ca lucrezi degeaba.

      Tu ai aratat cat de bine cunosti limba romana, in postarile tale. Asta pentru canu te-ai lasat corectat de profesori.Nu mai face greseli, te rog. Trebuie sa tii la imaginea ta sau macar sa te abtii sa ne mai arati lipsa de instructie, educatie si bun simt.... 

      Conform definitiei tale cine vorbeste despre genii si da un exemplu, fie el di dl Keshe sau dl CORNEL CODITA are probleme mintale.

      O definitie are gen proxim si diferenta specifica, daca ai invatat asta la logica. 

      Nu vei putea niciodata sa ajungi la nivelul tatalui meu spiritual, fostul meu profesor si ghid spiirtual CORNEL CODITA.Nici macar nu il poti intelege dar sa il si apreciezi!

      EU nu ma consider un geniu, eu doar apreciez adevarata valaore, geniile. Universul mi-a scos in viata si... 

      Ca sa nu apara nici un dubiu, cum incearca agramata asta psihopata (vezi 5.2 prima propozitie..)

      Dl. C. Codita este o persoana respectabila care are toata simpatia si consideratia mea pentru el si activitatea sa . 

      Despre genii si UNICUL dl.Keshe o las pe "noaptea mintii" cu problemele ei mentale sa delireze. 

      PS

      o psihopata e o persoana cu probleme mintale (deci daca spui o psihopata cu probleme mintale faci un.... pleonasm ("doctorito" masterata) fara habar de... 

      Intr-o tara plina de mitocanie am devenit si eu mitocan! Va rog SA MA SCUZATI!

      Nu e nevoie sa te scuzi mereu. Mereu il ataci pe autor, il inviti sa mearga la spital. Credeam ca esti barbat dar esti mahalagioaica cea grasa.Mitocania combinata cu marlania nu se trateaza. O ai in hgene, mostenire din mosi stramosi.

      Cel mai inteligent cedeaza primul. Nu te caracterizeaza nici inteligenta dar nici intelepciunea. Te rog sa nu mai bagi intre mine si tatal meu spiritual. Nu e treaba ta ce scriu eu despre articolele de fond ale domniei sale si cum doresc sa comunic cu dumnealui.Ne intereseaza direct si personal. Asta ramane pentru posteritate, nu te proveste pe mata, oricum nu ai pregatirea si nici aplecarea intelegerii.Maniera ta de a te exprima si reactiona denota marginimea spiritului si a culturii...

      Aici, BALACEANCA.!!! ... E DE LA NOI... O RETRAGEM.. NU O ATINGEȚI, cuantic-eteric-OZN istic - Keshe-....fără costum de SUDOR. FRIGEeee! Rușine C.C.(sau ești chiar tu.?, dedublat..?) prea des....

      Asa sunt eu, atac pe toata LUMEA, nu ma pot abtine...sunt malagioaca pur sange.

    Cum ar arata lumea terestra

    1,Daca ar asigura servicii medicale gratuit, de calitate bazate pe cunoasterea autentica si profunda si nu pe profit ca BiG Pharma. Medicina alopata nu vindeca doar trateaza simptomele. fara bolnavi nu exista profit. 

    Fizica punctului zero şi Câmpurile Energetice Subtile de Organizare (CESO)

    Lumea ştiinţei demonstrează că materia nu este altceva decât condensarea unui strat de energie subtilă... 

    1. care să repare Țara, să-l 'lege' /înțepe (cu sula-n coaste) pe i. i. iLiCi ( kgb) & comp plicii din '89 la crime contra lu' HOMO sapiens. Mai lipsește un... STOP creerelor spălate în urna cu voturi. Și asta nu-i tot......

      Astept mai mult! OK

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb