Hidroelectrica a dat în judecată Nuclearelectrica pentru 40 milioane de lei

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 mai 2015

Nuclearelectrica şi-a informat aseară acţionarii că societatea a fost dată în judecată de Hidroelectrica SA, care-i solicită despăgubiri de circa 40 milioane de euro. Nuclearelectrica a precizat: "Litigiul are ca obiect obligarea pârâtei la plata către Hidroelectrica a sumei de 40.812.717 lei, reprezentând pierdere suferită prin vânzarea energiei electrice la un preţ per MWh mult mai mic decât preţul la care a fost achiziţionată de la alt producător de energie nucleară. De asemenea, Hidroelectrica solicită obligarea pârâtei la plata beneficiului nerealizat de către Hidroelectrica prin vânzarea cantităţii totale de 1.044.605 MWh (profitul net), calculat conform reglementărilor ANRE" şi obligarea la plata dobânzii legale de la dată pronunţării hotărârii şi până la plata efectivă".

Surse apropiate situaţiei ne-au explicat că acest litigiu a fost generat de vechile contracte de într-ajutorare, pe care Hidroelectrica le-a avut înainte de 2012, când a intrat prima oară în insolvenţă. Aceste contracte au fost încheiate cu Nuclearelectrica şi producătorii de energie termo. Sursele noastre afirmă: "Practic Nuclearelectrica a luat eneergie hidro când preţul pe piaţă era ridicat şi i-a dat-o înapoi când preţul era coborât. Astfel Hidroelectrica a avut de pierdut. Prejudiciul a fost stabilit într-un raport al Curţii de Conturi, care a fost finalizat abia anul trecut. Raportul a fost contestat în instanţă pe anumite puncte, dar acest prejudiciu din contractele de într-ajutorare a fost menţinut".

Nuclearelectrica a precizat că va depune întâmpinare în termenul legal şi va face toate demersurile legale necesare pentru protejarea intereselor companiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Erau la un moment dat niste contracte de intrajutorare, prin care HE cumpara, la cerere, energie la un pret prestabilit, in conditiile in care din motive de seceta nu-si putea realiza obligatiile contractuale. Prea complicat pentru Curtea de Conturi chestii d-astea ca risc hidrologic, risc de piata, preturi de piata ce variaza in timp. Ideea lor este insa interesanta si creaza un precedent poate unic in lume: daca pierzi dintr-o relatie contractuala, nu-i problema, dai in judecata partenerul de contract. Daca castigi, te da el, ca-i tot firma de stat. Oricum, concluzia general valabila este ca nu trebuie sa ajuti pe nimeni, niciodata.  

    Erau la un moment dat niste contracte de intrajutorare, prin care HE cumpara, la cerere, energie la un pret prestabilit, in conditiile in care din motive de seceta nu-si putea realiza obligatiile contractuale. Prea complicat pentru Curtea de Conturi chestii d-astea ca risc hidrologic, risc de piata, preturi de piata ce variaza in timp. Ideea lor este insa interesanta si creaza un precedent poate unic in lume: daca pierzi dintr-o relatie contractuala, nu-i problema, dai in judecata partenerul de contract. Daca castigi, te da el, ca-i tot firma de stat. Oricum, concluzia general valabila este ca nu trebuie sa ajuti pe nimeni, niciodata.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb