Holcim şi Lafarge speră să ajungă la un acord privind vânzarea activelor, până la începutul anului viitor

Ziarul BURSA #Internaţional / 4 noiembrie 2014

Holcim şi Lafarge speră să ajungă la un acord privind vânzarea activelor, până la începutul anului viitor

Anunţat în luna aprilie a acestui an, proiectul privind fuziunea dintre Holcim şi Lafarge va da naştere celui mai mare producător mondial de ciment, cu o cifră de afaceri de 34 de miliarde de euro. Însă, pentru ca această fuziune să se realizeze, este nevoie de aprobarea Comisiei Europene, precum şi a autorităţilor din domeniul concurenţei din aproximativ 15 ţări.

Holcim şi Lafarge speră să ajungă la un acord cu posibilii cumpărători ai activelor pe care trebuie să le vândă ca să obţină aprobările necesare pentru fuziunea lor până la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor, a afirmat ieri directorul financiar al Holcim, Thomas Aebischer, transmite Reuters.

"Am vrea să finalizăm procesul de due diligence cândva la sfârşitul lunii noiembrie, începutul lui decembrie, pentru ca la sfârşitul acestui an, începutul anului viitor, să avem un acord cu posibilii cumpărători ai activelor", le-a declarat jurnaliştilor Thomas Aebischer.

Luna trecută, Holcim şi Lafarge au anunţat că au înştiinţat în mod oficial Comisia Europeană despre intenţia lor de a fuziona, un pas necesar pentru obţinerea aprobărilor pentru crearea celui mai mare producător mondial de ciment, cu vânzări anuale de 44 miliarde de dolari.

În paralel, Holcim şi Lafarge au informat că poartă discuţii cu posibilii cumpărători ai activelor pe care au de gând să le cedeze şi că intenţionează să finalizeze fuziunea lor în prima jumătate a anului următor.

Cele două companii susţin că au avut discuţii preliminare "constructive" cu Executivul comunitar şi, în consecinţă, au decis să-şi ajusteze uşor planul de vânzări de active, în sensul că vor păstra uzina Lafarge din Austria, dar vor vinde toate operaţiunile Holcim din Slovacia. Printre activele pe care cele două companii intenţionează să le vândă se numără filiala franceză a Holcim şi cea germană a Lafarge, precum şi o serie de fabrici din Austria, Ungaria, România, Serbia, Marea Britanie, Canada, Filipine şi Brazilia. În total, este vorba despre active cu o cifră de afaceri de 3,5 miliarde de euro şi un total de 10.000 de salariaţi.

Aebischer a anunţat că Holcim şi Lafarge au primit peste 60 de oferte, interesul fiind foarte ridicat pentru activele scoase la vânzare de cele două companii. O ofertă publică iniţială sau o scindare a acestor active încă reprezintă o opţiune Holcim şi Lafarge, a explicat directorul financiar al Holcim.

HeidelbergCement nu va cumpăra activele scoase la vânzare de Lafarge şi Holcim

Producătorul german de materiale de construcţii HeidelbergCement, prezent şi pe piaţa românească, a anunţat că nu va cumpăra activele pe care Lafarge (Franţa) şi Holcim (Elveţia) le-au scos la licitaţie, pentru a putea încheia fuziunea pe care au anunţat-o încă din luna aprilie.

"Compania internţionează să folosească veniturile din vânzarea deja anunţată a afacerilor cu materiale de construcţii din America de Nord şi Marea Britanie pentru reducerea datoriei şi pentru proiectele sale de creştere", se arată într-un comunicat al HeidelbergCement, citat de Mediafax.

În luna iulie, Reuters a scris că HeidelbergCement intenţionează să renunţe la afacerile cu materiale de construcţii din Statele Unite şi Marea Britanie în acest an, pentru a putea cumpăra activele oferite spre vânzare de către Holcim şi Lafarge.

La începutul lunii aprilie, Holcim şi Lafarge au convenit o fuziune prin schimb de acţiuni, care va crea cel mai mare producător de ciment din lume, cu vânzări anuale de 44 de miliarde de dolari.

În cazul României, vor fi vândute operaţiunile producătorului francez de ciment Lafarge, care deţine două fabrici de ciment, la Medgidia şi Hoghiz, şi o staţie de măcinare, la Târgu Jiu.

HeidelbergCement este unul dintre cei mai mari investitori germani din România, având activităţi în domeniul producţiei de ciment, betoane şi agregate, prin companiile Carpatcement Holding, Carpat Beton şi Carpat Agregate. Carpatcement Holding deţine trei fabrici, la Taşca (Neamţ), Chişcădaga (Hunedoara) şi Fieni (Dâmboviţa).

Profitul Holcim a scăzut cu 4,7% în trimestrul al treilea, din cauza fluctuaţiilor de curs valutar

Holcim a raportat un profit sub estimările analiştilor în trimestrul trei din 2014, în urma deprecierii monedelor naţionale din statele emergente, transmit Reuters şi Bloomberg, citate de Agerpres.

În perioada iulie-septembrie 2014, profitul net al Holcim a scăzut cu 4,7%, la 447 milioane de franci elveţieni (463 milioane de euro), în timp ce analiştii estimau un câştig de 452,5 milioane de franci elveţieni. Vânzările, care au înregistrat un declin de 2,1%, la 5,18 miliarde de franci elveţieni (5,4 miliarde de dolari), au fost, de asemenea, sub previziunile analiştilor, de 5,27 miliarde de franci elveţieni.

"Deprecierea monedelor naţionale din statele emergente a continuat să aibă un impact negativ asupra performanţelor financiare consolidate, în special în Asia Pacific şi America Latină", a afirmat directorul general Bernard Fontana.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb