Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat ieri, în cadrul unei vizite efectuate în ţara noastră, că întreprinderile franceze contribuie la dezvoltarea economică a României în sectoare de vârf şi nu se orientează numai în domeniile în care mâna de lucru ar putea fi considerată mai avantajoasă.
"Întreprinderile franceze contribuie la dezvoltarea economică a României în sectoare de vârf. Împreună cu România am ales să ne poziţionăm pe sectoarele de viitor, nu doar pe cele în care mâna de lucru ar fi putut fi considerată ca fiind mai avantajoasă", a afirmat Hollande, în cadrul evenimentului "Parteneriate franco-române de viitor", desfăşurat la Măgurele.
Oficialul de la Paris a adăugat că Franţa nu este prezentă în România doar cu întreprinderi mari, ci şi cu IMM-uri, şi a îndemnat companiile franceze de la noi să utilizeze fondurile structurale oferite de Uniunea Europeană.
Francois Hollande a subliniat: "Fondurile structurale reprezintă mai bine de 20 de miliarde de euro. Întreprinderile franceze trebuie să profite de toate posibilităţile. Sunt multe domenii şi trebuie să realizăm infrastructuri şi să demonstrăm că întreprinderile noastre au experienţă pentru realizarea unor proiecte de anvergură".
Prezent la evenimentul de ieri, preşedintele României, Klaus Iohannis, le-a transmis reprezentanţilor companiilor franceze şi române să aibă încredere în economia ţării noastre, întrucât se "pot realiza mai multe" atât pentru români, cât şi pentru francezi.
"Încrederea economică de care se bucură astăzi România se reflectă consistent în dinamica investiţiilor străine directe, care au crescut cu circa 23% în prima jumătate a anului", a declarat Iohannis, adăugând: "Există toate premisele pentru ca trendul să continue şi în anii următori, odată ce mediul de afaceri va câştiga şi mai multă atractivitate şi predictibilitate. România este şi va rămâne competitivă din punct de vedere fiscal, ceea ce face bine atât întreprinzătorilor români, cât şi investiţiilor străine. Vrem să reducem în continuare birocraţia, să extindem transparenţa şi calitatea instituţională pentru mediul de afaceri".
Conform domniei sale, valoarea comerţului româno-francez a depăşit 7 miliarde de euro în 2015, cu exporturi româneşti de 3,7 miliarde de euro şi importuri de circa 3,5 miliarde de euro. "În planul investiţiilor în România, Franţa este pe unul dintre locurile fruntaşe, cu investiţii directe de peste 7 miliarde de euro", a precizat Iohannis.
Klaus Iohannis a mai spus că este de dorit extinderea colaborării dintre cele două state în domeniul industriei auto, aeronautice, dar şi de apărare, în domeniul nuclear, dar şi în cel energetic, în general.
"Statul român este foarte atent la stimulentele care animă investiţiile străine, la calitatea instituţională a mediului de afaceri. Sunt încrezător că acesta este contextul în care putem păşi pe o nouă treaptă de dezvoltare a cooperării româno-franceze", a menţionat preşedintele, care consideră că relaţia cu Franţa reprezintă o prioritate pentru România.
După o întrevedere pe care a avut-o cu omologul său francez la la Palatul Cotroceni, Iohannis a mai afirmat, conform Agepres: "Împărtăşim aceeaşi viziune despre dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului strategic. Am discutat despre nevoia de a susţine şi aprofunda numeroase aspecte de succes ale cooperării sectoriale, unde aş menţiona cooperarea economică. Am fost de acord să intensificăm dialogul".
La rândul său, Francois Hollande, a arătat că în cadrul Parteneriatului strategic cele două ţări doresc să aibă politici comune, iar în domeniul economic Franţa să contribuie cu soluţii pe partea de noi tehnologii, mediu, transporturi.
Francois Hollande a vizitat, ieri, alături de preşedintele României, Laserul ELI-NP de la Măgurele, care face parte dintr-un program european de cercetare destinat dezvoltării celor mai puternice lasere din lume. Domnia sa a declarat: "Este un simbol. Franţa şi România, datorită cercetătorilor şi întreprinderilor care îi însoţesc, pot să implementeze laserul cel mai puternic din lume".
•
Francois Hollande a abordat cu Klaus Iohannis şi problema liberei circulaţii a lucrătorilor detaşaţi: "Principiul liberei circulaţii nu înseamnă abuz, exces, fraudă, apelul la lucrători care nu sunt angajaţi în condiţii legale. Am angajat discuţii cu privire la directiva privind lucrătorii detaşaţi şi împreună trebuie să ne asigurăm că ea va fi utilă ambelor economii. Franţa nu va accepta abuzurile şi ne-am lansat într-o discuţie pentru a găsi compromisurile necesare".
•
Francois Hollande: "Franţa are primul buget de apărare din Europa, dar trebuie să facem în aşa fel încât toate ţările să se implice mult mai mult, în sensul larg al cuvântului, în apărarea Europei. Trebuie să investim, să ne asigurăm că sunt capacităţi, că avem tehnologii şi un al doilea efort pe care trebuie să îl facem, iar Franţa şi-a asumat deja unele responsabilităţi. (...) Apărarea împotriva terorismului cere o organizare din partea europenilor care să fie diferită de cea trecută. Suntem într-un punct strategic, într-un moment strategic, şi Europa trebuie să poată să depăşească, să intre într-o etapă nouă în organizarea şi finanţarea apărării ei".
•
Francois Hollande: "Sunt aproape 450 de întreprinderi franceze în România, care au creat mai bine de o sută de mii de locuri de muncă pentru salariaţii români".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2016, 08:48)
Ciolos indeamna ministerele sa cumpere elicoptere frantuzesti in loc sa cumpere de la IAR. Pe banii romanilor.Parca ne simtiti tradati.