Hoţia, boală grea şi în învăţământ!

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 27 august 2015

Hoţia, boală grea şi în învăţământ!

Învăţământul autohton suferă de mai multe "boli", rezistente la multiplele "tratamente" aplicate în ultimii 25 de ani. Printre ele se află şi hoţia, care afectează în procente diferite elevi, profesori, inspectori, părinţi. Termenul poate părea dur, dar copiatul la examene capitale, încurajarea unor astfel de practici, efectuarea de transferuri în afara regulamentelor reprezintă forme ale furtului.

În această vară, în repetate rânduri, au apărut anunţuri legate de nereguli semnalate la examenele de capacitate şi bacalaureat. Un prim semnal pozitiv a fost dat de către minister, care a investigat ori de câte ori a avut informaţii legate de fraude şi a şi luat mai multe măsuri vizavi de oamenii pe care îi are în subordine, dar problema este departe de a fi rezolvată. La sesiunea a doua a examenului de bacalaureat, care se desfăşoară în aceste zile, prima probă scrisă a adus cu ea şi câteva zeci de tentative de fraudă. Cifrele exacte au fost prezentate pe site-ul ministerului, edu.ro: " 23.737 de absolvenţi de clasa a XII-a au participat la proba scrisă de Limba şi literatura română, din cadrul examenului de Bacalaureat 2015, sesiunea august - septembrie (81,04% - rata prezenţei). 67 de candidaţi au fost eliminaţi pentru diverse tentative de fraudă (cei mai mulţi - 9, în judeţul Bihor). Nu s-au prezentat 5.555 de candidaţi".

Scandalul major al primei sesiuni s-a petrecut la Liceul din Făget, unde zeci de elevi au fost eliminaţi din examen pentru fraudă, iar majoritatea profesorilor supraveghetori au fost obligaţi să ofere explicaţii pentru ceea ce s-a întâmplat în sălile de concurs. În urma cercetărilor, nouă profesori au fost sancţionaţi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş cu desfacerea disciplinară a contractelor de muncă, după ce au permis elevilor să copieze la examenul de bacalaureat susţinut la centrul de la Liceul "Traian Vuia" din Făget. Potrivit unui raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş, 42 de cadre didactice care au făcut parte din Centrul de Examen nr. 16 de la Liceul Teoretic "Traian Vuia" Făget au fost cercetate disciplinar, nouă au fost sancţionate cu desfacerea contractului de muncă, iar 143 din elevii care au susţinut examenul au fost eliminaţi. Pe de altă parte, două supraveghetoare de la Liceul Tehnologic "Axiopolis" din Cernavodă, de unde 16 candidaţi la bacalaureat au fost eliminaţi pentru fraudarea examenului, sunt foarte aproape de excluderea din învăţământul preuniversitar.

Nici examenul de capacitate nu a fost lipsit de scandaluri legate de fraude, în acest caz părinţii şi inspectorii fiind în culpă. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că 332 de transferuri în clasa a IX-a au fost anulate în judeţul Suceava, membrii comisiei de admitere a ISJ vor fi cercetaţi disciplinar şi există suspiciuni de abuz în serviciu, fiind făcută sesizare penală. O primă măsură a fost deja luată, adjunctul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Cristina Teodorovici, care a condus Comisia de admitere în liceu, fiind înlocuit din funcţie. În cazul acestor cereri, elevii care au cerut transferul aveau medii mai mici decât mediile ultimilor admişi la acele şcoli. Inspectorii Corpului de control al MECS au făcut verificări în judeţele Suceava, Brăila, Bihor, Prahova şi Neamţ, după ce au existat informaţii că sunt sute de transferuri nejustificate în clasa a IX-a, după repartizarea computerizată.

Dacă la examene importante, care se bucură de o atenţie specială, se petrec astfel de lucruri, se pune întrebarea: care este nivelul fraudelor în timpul anului şcolar? Cu siguranţă că aceasta este doar partea vizibilă a "iceberg-ului".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se pare că sistemul de învățământ din România pregătește vajnici viitori clienti ai puscariilor.

    Nu trebuie să ne mai mirăm astfel de nivelul înfiorător al corupției care bântuie prin țărișoara noastră dragă. 

    Vedeti ca pe sub masa PERFIDA andronescu a copt o noua batjocura pentru toata lumea : scoala in 2016 va incepe pe 3 septembrie !!! Sub pretextul cererii unei asociatii a elevilor anul scolar 2016-2017 va incepe la inceput de septembrie !!! Nu era destul ca idiotii pesedei au bagat 2 vacante TOTAL AIUREA, una in noiembrie si alta in februarie... ce sa-i explici imbecilei andronescu ca NOI NU AVEM CLIMA RUSIEI ??? In plus ,va fi o LOVITURA data TURISMULUI DE PE LITORAL, era programul "O saptamana la mare" cand pleca lumea mai ieftin in septembrie... Ce scoala sa faci in septembrie, cand se mentine caldura dincolo de 1 octombrie.. Iar dupa aia, cica se termina anul scolar la 1 iunie 2017, ca elevii isi pierd concentrarea la scoala ??!!!??? Unde sa pleci la mare la 1 iunie, cand inca e frig ??? Pe de alta parte si Ceasusescu dadea 2 saptamani de vacanta in primavara, numai la noi ministerul invatamantului, in cardasie cu BOR, cheama copiii ,cu sarmaua-n gat a 2 zi de Paste inapoi la scoala ! Iar iarna, incepe scoala pe 3 ianuarie, taman cand e gerul mai mare ! Tara de CRETINI !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb