IANCU GUDA, COFACE ROMÂNIA: "Cel mult jumătate din companiile înfiinţate în 2017 vor mai funcţiona în 2022"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii / 8 februarie 2018

"Cel mult jumătate din companiile înfiinţate în 2017 vor mai funcţiona în 2022"

Maxim jumătate din firmele înfiinţate anul trecut vor mai exista în 2022, a estimat, ieri, într­-o conferinţă de presă Iancu Guda, Service Director în cadrul Coface România.

Domnia sa a declarat: "În perioada de creştere accelerată (n.r. a economiei), oportunismul şi efectul de turmă te determină să deschizi, spre exemplu, o cafenea, pentru că toată lumea consumă, se plimbă prin mall-uri. Dar, asta nu este o afacere, ci este bişniţă.

Dacă avem în vedere cifrele istorice şi dacă vom avea în perioada următoare o recesiune, cum de altfel sunt semnale - vedeţi şi tensiunile acumulate pe piaţa de capital -, atunci putem estima că maxim jumătate dintre companiile înfiinţate în anul 2017 vor mai fi în funcţiune în 2022 - 2023".

În schimb, companiile înfiinţate în recesiune, în anii 2009 şi 2010, au o rată de supravieţuire mai mare, a mai spus domnul Guda.

Domnia sa a explicat: "Sunt companii care s-au înfiinţat într-o perioadă dură, cu planuri mai conservatoare şi unele dintre ele au găsit oportunităţi".

Potrivit domnului Guda, cele mai performante sunt companiile înfiinţate în perioada de revenire iniţială, acestea având cel mai ridicat procent de supravieţuire şi cea mai bună profitabilitate medie: "Aceste companii sunt înfiinţate într-o perioadă în care, în general, încrederea nu se reinstalase.

Acest lucru se petrece pentru că există un gol lăsat de firmele care şi-au încetat activitatea, care au intrat în insolvenţă în perioada recesiunii, activele sunt subevaluate, costul investiţiei iniţiale e la 35% - 40% faţă de momentul bulei. Ce urmează după înfiinţarea companiei? O perioadă de creştere, pentru că a fost înfiinţată în punctul de minim, în momentul în care relansarea este timpurie. În general, acestea sunt firmele care înoată împotriva valului, care cred foarte mult în viziunea lor şi ideea lor. În aceste cazuri, ideea a făcut diferenţa".

Coface: "Numărul insolvenţelor din România - de două ori peste media Europei Centrale şi de Est"

Anul 2017 a adus deschiderea a 8.256 de proceduri noi de insolvenţă, în creştere cu 3% faţă de 2016, când s-au înregistrat 8.053 de noi astfel de proceduri, arată un studiu prezentat, ieri, de Coface.

Cu toate că acesta reprezintă minimul din ultimii 15 ani, România raportează un nivel mediu al companiilor insolvente raportat la 1.000 de firme active de 2,4%, ceea ce înseamnă de aproape două ori peste media din Europa Centrală şi de Est, au precizat oficialii Coface, care arată: "În acest context, este mai important să evaluăm calibrul companiilor insolvente, din perspectiva pierderilor financiare cauzate creditorilor şi a dimensiunii sociale, prin locurile de muncă pierdute. Din această perspectivă, 2017 a înregistrat o oarecare stabilizare a companiilor insolvente cu venituri peste un milion de euro, respectiv 326 firme, comparativ cu 333 de societăţi, în anul anterior. Pierderile produse creditorilor de către firmele insolvente în 2017 s-au ridicat la 9,6 miliarde lei, în creştere cu 13%, comparativ cu anul anterior, respectiv 8,5 miliarde lei".

Potrivit acestora, numărul locurilor de muncă raportate de către firmele insolvente în 2017 se ridică la 47.578, cu 32% mai mic faţă de cel din anul anterior.

Pe de altă parte, potrivit lui Eugen Anicescu, Country Manager Coface România, circa 35% din companiile din România sunt "zombi", adică au profitabilitate şi solvabilitate zero, iar într-o economie extrem de competitivă acestea nu şi-ar avea locul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb