• Primul său client este o firmă care asigură aplicaţii de inginerie pentru BMW
IBM a deschis, ieri, la Braşov, prima sa filială din afara Bucureştiului a centrului său global de furnizare de servicii IT în România. Pentru alegerea locaţiei celui de-al doilea centru din România, cei de la IBM au solicitat feedback din partea clienţilor, au analizat piaţa pentru resurse, au purtat discuţii cu centrele universitare şi au evaluat piaţa imobiliară. Centrul din Braşov se va specializa în dezvoltarea de tehnologii noi şi de competenţe pe segmentul auto. De altfel, primul său client este o companie care asigură aplicaţii de inginerie pentru compania auto BMW, cu care se va colabora pe o perioadă de cinci ani. Până la finele acestui an, ţinta IBM la Braşov este angajarea a 80 de persoane, angajările urmând să fie realizate în funcţie de noi proiecte câştigate.
IBM a încheiat în urmă cu două luni un parteneriat cu Universitatea Transilvania Braşov care vizează dezvoltarea resurselor umane ale companiei şi partea de dezvoltare-cercetare. Noul centru urmează să valorifice la nivel înalt oportunităţile existente în Transilvania, cum ar fi comunitatea vorbitoare de limbă germană, un număr extins de specialişti dispuşi să ofere suport la sediul clienţilor, mediu competitiv şi un sistem educaţional de nivel ridicat.
Centrul se va specializa în furnizarea de servicii IT pentru dezvoltarea de business, servicii de mentenanţă, testare şi management al soluţiilor pentru clienţii IBM din întreaga lume. Centrul de la Braşov va juca, după cum spun chiar cei din conducerea IBM România, un rol foarte important în cadrul reţelei globale IBM de furnizare servicii IT, oferind servicii asociate dezvoltării şi mentenanţei unor aplicaţii extrem de complexe care vor ajuta clienţii să se axeze pe resursele umane şi financiare din cadrul companiilor lor, să economisească bani şi să optimizeze tehnologia pentru a se putea dezvolta.
Michael Dietz, vicepreşedinte IBM Global Delivery Centre în Europa de Est, spune că "investiţia continuă în Centrul Global de Furnizare de Servicii IT din România este o componentă esenţială a strategiei IBM de distribuţie integrată la nivel global". "Clienţii noştri sunt din ce în ce mai interesaţi de capabilităţile noastre globale şi vom continua să apelăm talentele şi expertiza locale pentru a ajuta clienţii din întreaga lume să îşi diversifice activitatea şi să se diferenţieze prin serviciile noastre. Noua locaţie din Braşov este un exemplu de integrare, furnizând servicii de înaltă calitate şi capabilităţi cheie, combinând aptitudini unice de tehnologie de vârf, instrumente şi procese standardizate", a mai spus sursa citată.
La rândul său, Mihai Tudor, Country General Manager IBM România, a precizat că Braşovul a fost ales pentru această filială deoarece "oraşul este într-o continuă dezvoltare, infrastructura este, de asemenea, în dezvoltare continuă, iar aici sunt multe companii care au nevoie de serviciile noastre".
Extinderea activităţii IBM în Transilvania facilitează dezvoltarea industriei româneşti de tehnologia informaţiei şi a serviciilor prin implementarea unei metodologii avansate şi a celor mai bune practici şi promovează dezvoltarea talentelor locale pentru oferirea acestor servicii.
• 748 de societăţi IT la Braşov
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, Nicolae Ţucunel, a precizat că venirea IBM la Braşov este realizată într-un moment important. Totuşi, el spune că Braşovul are în prezent 748 de companii IT în care lucrează 2.600 de persoane, adică 2% din totalul populaţiei angajate, dar acestea nu aduc decât un aport de 1% la totalul cifrei de afaceri a judeţului, adică 250 de milioane de lei la nivelul anului 2008.
Primarul Braşovului, George Scripcaru, s-a arătat extrem de mulţumit de alegerea acestui oraş de către IBM pentru deschiderea filialei sale, fiind convins că aceasta îşi va extinde operaţiunile din noua locaţie de la Braşov.
• Parc tehnologic la Tractorul?
Locaţia filialei IBM de la Braşov este platforma Tractorul, achiziţionată în urmă cu doi ani de către compania Flavus Investiţii. Cei doi asociaţi ai companiei, Silviu Savin şi Victor Vadaneaux, au fost, de asemenea, prezenţi la deschiderea filialei şi au spus că pe lângă IBM şi CGC România, companie care şi-a deschis anul trecut aici un birou, mai încearcă atragerea altor companii din domeniul IT în aceeaşi locaţie. "Încercăm să dezvoltăm un parc tehnologic aici şi deja am luat legătura cu companii internaţionale din acest domeniu pentru a-şi deschide la Braşov filiale", a spus Savin.