ICDL: Ţara noastră se situează pe ultimul loc, în Europa, la capitolul competenţe digitale de bază

G.D.
Companii / 27 septembrie 2022

Ţara noastră se situează pe ultimul loc, în Europa, la capitolul competenţe digitale de bază

Pentru marea majoritate a românilor competenţele digitale se rezumă la căutarea de informaţii pe internet (72%), la editarea unui text (65%) sau la cunoaşterea unor noţiuni de bază atunci când vine vorba de securitatea datelor (55%), ne arată cel mai recent studiu local condus de ICDL împreună cu Cult Market Research, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, mai mult decât atât, conform Eurostat, ţara noastră se situează pe ultimul loc, în Europa, la capitolul competenţe digitale de bază. "În practică, românii încă nu cunosc ce presupune cu adevărat deţinerea unor cunoştinţe profunde şi complexe a competenţelor digitale, lucru care explică şi poziţia ţării noastre în clasamentul european. Din contră, termenul de competenţe digitale este confundat cu înţelegerea unor noţiuni de bază pe care ar trebui să le aibă orice utilizator care deţine un dispozitiv cu acces la internet", spune Paul Acatrini, cercetător Cult Market Research.

În mentalitatea românilor, dobândirea unei certificări într-un anumit domeniu este nu mai mult decât un act obligatoriu care să le asigure viitorul (intrarea la facultate, avansarea în carieră, etc.), nicidecum o dovadă a dobândirii reale ale unor anumite competenţe. Acelaşi studiu condus de ICDL împreună cu Cult Market Research ne arată că această realitate este construită încă de pe băncile primilor ani de şcoală, când elevii nu acordă destulă atenţie orelor de TIC sau informatică şi ajung acum să resimtă carenţele acumulate.

Însă, cu toate acestea, românii devin mai conştienţi de impactul pe care îl poate avea tehnologia în viaţa lor, fiind mult mai deschişi să înveţe şi să înţeleagă că lucrurile evoluează mult mai rapid faţă de alte perioade, iar dezvoltarea unor competenţe digitale devine esenţială: 84% dintre respondenţii studiului local atestă că ştiu de existenţa cursurilor de utilizare a calculatorului, iar 55% dintre ei intenţionează să se înscrie la astfel de cursuri.

ICDL, un standard de certificare internaţional care răspunde nevoilor de digitalizare ale românilor, îşi doreşte ca alfabetizarea digitală să fie, mai întâi, înţeleasă cu adevărat, şi apoi conştientizată de oameni ca fiind o prioritate, şi nu doar o obligaţie. De asemenea, standardul ICDL îşi propune să dezvolte o populaţie de oameni educaţi, din punct de vedere digital, şi să aducă un impact pozitiv în rândul românilor care sunt dornici să înveţe şi să evolueze spre viitorul în care utilizarea tehnologiei nu mai este o alegere, ci o necesitate.

În plus, ICDL nu serveşte doar la obţinerea unor competenţe digitale de bază, ci şi la dezvoltarea unor skill-uri digitale pentru angajaţi independenţi digital, venind în completarea unui alt punct de discuţie regăsit în studiu: mulţi români s-au aflat în situaţia de a rata o oportunitate de angajare sau avansare în carieră din cauza lipsei unei certificări de competenţe digitale. Pentru a răspunde interesului românilor care îşi doresc să dezvolte această abilitate esenţială în secolul XXI, ICDL îi ajută pe cursanţi să deprindă skill-urile digitale care îi fac să se simtă mai încrezători în propriile cunoştinţe, le oferă un portofoliu de module diverse, fiind un îndrumător în alegerea celui care li se potriveşte cel mai bine, subliniază sursa citată.

În ultimii ani, certificarea ICDL a devenit flexibilă, oferind posibilitatea fiecărui candidat / organizaţii să dezvolte Profiluri ICDL personalizate, potrivite nevoilor din parcursul academic sau profesional al fiecăruia. În plus, portofoliul a fost permanent actualizat cu module noi, ţinând pasul cu noile tehnologii: Computing (programare Python), Digital Marketing, Online Collaboration, IT Security (Cyber), Information Literacy (Fake news), 3D Pringting, Insights (introducere in AI, Cloud, IoT etc.).

"ICDL este noua identitate de brand a celui mai răspândit standard de certificare a competenţelor digitale, cunoscut local doar ca ECDL până recent. Totuşi, se întâmplă mai mult decât schimbarea unei litere. Profităm de această oportunitate şi reîmprospătăm structura şi substanţa programelor noastre de certificare IT, pentru a reflecta mai bine natura lor globală, tehnologia în schimbare continuă şi, mai presus de toate, angajamentul nostru faţă de calitate. Românii pot urca în clasamentele digitalizării, iar competenţele digitale certificate sunt soluţia pentru eliminarea decalajului" - Irinuca Văduva, General Manager ECDL Romania, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb