Idu: "Utilizarea eficientă a fondurilor structurale, principalul obiectiv al regionalizării"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 26 martie 2013

Idu: "Utilizarea eficientă a fondurilor structurale, principalul obiectiv al regionalizării"

Principalul obiectiv al regionalizării trebuie să rămână utilizarea eficientă a fondurilor structurale, a subliniat comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, în cadrul întâlnirii de săptămâna trecută cu vice-premierul Liviu Dragnea. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, trebuie asigurată capacitatea adminis-trativă adecvată la nivel regional, ne-a declarat Niculae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Domnia sa ne-a precizat: "Regionalizarea este o chestiune asupra căreia fiecare stat membru este liber să decidă. Comisia Europeană este interesată de continuarea eficientă a investiţiilor, cu respectarea tuturor regulilor în vigoare. Comisia este de acord cu principiul regionalizării cheltuirii fondurilor structurale deoa-rece crearea structurilor potrivite oferă acel sentiment de implicare şi asumare a responsabilităţii la nivel local, care este foarte important. Este, însă, extrem de important să existe capacitatea administrativă necesară. Toate aceste idei sunt, însă, foarte largi şi dezbaterea este într-o etapă incipientă".

Următorul pas care ar trebui făcut este construcţia unei strategii concrete, însoţite de documente, pe care Guvernul României ar trebui să o prezinte serviciilor Comisiei Europene din cadrul direcţiei de politică regională, ne-a mai spus domnul Idu. Strategia ar trebui discutată şi analizată de Comisie şi Guvernul României pentru a identifica soluţiile eficiente, care vor permite implementarea cu succes a proiectelor finanţate din fondurile Uniunii Europene.

Viceprim-ministrul Liviu Drag-nea, ministrul Dezvoltării regionale, a participat, la finele săptămânii trecute, la Seminarul la nivel înalt privind cooperarea descentralizată franco-română, organizat la Paris cu sprijinul Ambasadei României în Franţa. Cu această ocazie, domnia sa a declarat: "Vrem ca procesul de regionalizare pe care îl avem în vedere să fie unul eficient, de aceea este important să colaborăm cu ţările care au aplicat deja un astfel de proces, cum este Franţa. Organizând astfel de seminarii comune, putem afla ce greşeli au făcut alte ţări, pentru a le evita în propriile noastre demersuri. Suntem interesaţi, totodată, să vedem ce competenţe au fost delegate regiunilor, după modelul francez, şi ce a rămas la nivel central. Tocmai de aceea, spun mereu că regionalizarea trebuie făcută în paralel cu des-centralizarea".

Domnia sa a subliniat că ţara noas-tră trebuie să implementeze regionalizarea în acest an. Vicepremierul Dragnea a precizat că i-a răspuns comisarului Hahn la o serie de întrebări legate de faptul că reorganizarea Guvernului nu a afectat sub nicio formă capacitatea şi funcţionalitatea autorităţilor implicate în gestionarea fondurilor europene şi a menţionat că va exista o comunicare strânsă între autorităţile de la Bucureşti şi Comisia Europeană în legătură cu procesul de negociere pentru arhitectura viitoare a programelor operaţionale.

Autorităţile noastre au în analiză mai multe variante în acest sens: o singură autoritate de management şi câte un Program Operaţional în fiecare regiune, urmând ca în 2-3 ani competenţele să fie preluate de fiecare regiune administrativă; o singură autoritate centrală de management şi un singur Program Operaţional, iar Agenţiile de Dezvoltare Regională ar urma să devină autorităţi de management pe parcurs.

Liviu Dragnea a declarat că, în următoarele 2-3 săptămâni, va fi stabilită cea mai bună soluţie, care să elimine riscurile de a avea blocaje în administrarea programelor.

În cadrul Ministerului Dezvoltării, există un grup format din academicieni, doctori, experţi, aleşi locali, parlamentari, societate civilă, care realizează o analiză asupra regionalizării şi vor concluziona asupra formei regiunilor.

În declaraţii publice recente, vice-premierul Dragnea a spus că, în concepţia domniei sale, regiunile vor fi un nivel intermediar, situat la distanţa optimă între Guvern şi comunităţile locale, acestea având posibilitatea de a derula proiecte de dezvoltare de anvergură zonale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb