IEA reduce estimările privind piaţa gazelor naturale din cauza supraproducţiei

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 iunie 2016

Încetinirea creşterii cererii şi supraproducţia vor afecta probabil preţul gazelor naturale şi vor forţa în următorii cinci ani schimbarea modului de stabilire a preţului la furnizorii prin gazoducte, cum ar fi Gazprom, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), transmite Reuters.

Piaţa gazelor naturale se confruntă cu concurenţa venită din partea energiei regenerabile şi a cărbunelui ieftin dar şi cu abundenţa livrărilor de gaz natural lichefiat (LNG).

Creşterea livrărilor de gaze de 2,5% înregistrată în ultimii şase ani ar urma să încetinească la 1,5% până în 2021, apreciază IEA.

"Evoluţiile recente indică o perioadă de supraproducţie. În următorii cinci ani vom asista la o reaşezare a comerţului mondial cu gaze naturale. Suntem la începutul unui nou capitol pe piaţa europeană a gazelor naturale, în special în privinţa preţurilor. Aş fi optimist să mă aştept la o creştere a preţului gazelor naturale", a apreciat şeful IEA, Fatih Birol.

Furnizorii din Rusia şi Qatar se confruntă cu un excedent deoarece capacitatea de export va urca cu 45% până în 2021, în special din SUA şi Australia. În acelaşi timp, cererea va încetini, în special din partea importatorilor importanţi, cum ar fi Japonia şi Coreea de Sud, se arată în raport.

Cererea de gaze din China a scăzut la 4% în 2015, cel mai lent ritm din ultimii peste 15 ani, dar ar urma să se redreseze la 9% până în 2021, apreciază IEA.

Instituţia estimează că importurile de gaze naturale în Europa vor creşte cu 40 miliarde metri cubi (bcm) până în 2021 pe fondul scăderii producţiei pe acest continent. Preţurile scăzute pe piaţa spot vor spori tensiunile privind contractele pe termen lung cu clienţii europeni şi vor forţa Gazprom să se adapteze la un mecanism al preţurilor mai competitiv, avertizează IEA.

Declinul preţului la petrol a afectat nivelul gazelor naturale exportate de Gazprom, deoarece, în majoritatea contractelor de furnizare, preţul gazelor exportate este legat de cel al barilului de ţiţei.

Companiile europene cumpără gaze naturale încheind contracte pe termen lung, dar trebuie să-l vândă clienţilor la preţuri de retail mai scăzute, legate de piaţa spot. În prezent, Gazprom este presat de Uniunea Europeană să-şi modifice sistemul de vânzare al gazelor naturale pe baza contractelor pe termen lung

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb