Autorităţile ucrainene au raportat că au reuşit să evacueze ieri peste 2.600 de persoane din oraşele asediate, informează DPA, citată de Agerpres.
Circa 1.500 dintre cele 2.694 de persoane evacuate proveneau din regiunea Lugansk (estul Ucrainei), a indicat vicepremierul Irina Vereşciuk, acuzând partea rusă de încălcarea încetării focului convenită în acest scop, conform Ukrainska Pravda.
Aproximativ 500 de persoane au reuşit să iasă din oraşele-port Mariupol şi Berdiansk, în timp ce şapte autobuze însoţite de Crucea Roşie au putut să treacă din Mariupol în Manguş. Vineri, Crucea Roşie a renunţat la o tentativă de evacuare din Mariupol, oraş-port la Marea Azov, asediat de forţele ruse încă din primele zile ale invaziei.
Rusia a acuzat din nou Kievul de lipsă de cooperare în evacuarea civililor din Mariupol duminică. Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că circa 2.000 de persoane au fugit pe cont propriu din Mariupol în ultimele 24 de ore, conform DPA.
De săptămâni întregi, Moscova şi Kievul se acuză reciproc de sabotarea evacuării civililor rămaşi în Mariupol. Partea ucraineană, potrivit media locale, a explicat că militarii ruşi încearcă să pătrundă în oraş cu tot cu echipamente în timpul evacuării civililor, de aceea combatanţii ucraineni deschid focul, iar tentativa de evacuare eşuează.
Ministerul Apărării britanic a declarat că Mariupolul pare să fie un "obiectiv-cheie al invaziei ruse", notează agenţia de presă citată.
Într-o actualizare a situaţiei din teren duminică, Ministerul Apărării britanic a indicat că Mariupolul "continuă să fie supus unor bombardamente intense şi nediscriminatorii", iar forţele ucrainene demonstrează o "rezistenţă fermă, menţinând controlul asupra zonelor centrale ale oraşului", aproape în totalitate distrus.
"Mariupol este aproape sigur un obiectiv cheie al invaziei ruse, întrucât este destinat să asigure un coridor terestru între Rusia şi Crimeea" anexată în 2014, indică buletinul informativ, care raportează "lupte grele" în curs de desfăşurare în oraş.
Oraşul Cernigău, din nordul Ucrainei, este distrus în proporţie de 70% după atacurile ruseşti, a estimat primarul oraşului, citat de dpa. "Consecinţele sunt la fel de grave ca în Bucea şi în Harkov şi posibil în Mariupol", a declarat duminică Vladislav Atroşenko în comentarii televizate, preluate de Ukrainska Pravda.
El spune că sistemul de încălzire, bugetul şi economia oraşului îl îngrijorează nu mai puţin ca raidurile aeriene ruseşti.
Pe teritoriul Cernigău sunt multe biserici şi mănăstiri medievale, iar Kievul a încercat să obţină ca centrul acestui oraş să fie inclus în patrimoniul mondial. Înainte de invazia rusă, Cernigău număra 285.000 de locuitori.
Cel puţin şapte persoane au fost ucise şi 34 rănite, între care trei copii, în urma bombardamentelor ruse în oraşul Harkov, din estul Ucrainei, în care au fost avariate zece locuinţe, indică Parchetul regional pe Telegram.
Şeful militar regional Oleg Sinegubov indicase anterior în comentarii televizate că cel puţin 23 de persoane au fost rănite, iar un număr nespecificat de persoane au decedat, conform Ukrainska Pravda.
Între timp, trupele ruse au început să se retragă din regiunea Sumî, estul Ucrainei, potrivit autorităţilor locale.
Cu toate acestea, este prea devreme să spunem că regiunea a fost eliberată, a indicat duminică seara şeful administraţiei regionale Sumî, Dmitro Jiviţki, citat de Unian.
El a spus că un număr mare de trupe ruse au fost detectate în regiune în ultima săptămână şi au avut loc multe atacuri asupra civililor.
Vehicule militare ruseşti s-au retras printr-un coridor de la Kiev şi Cernigău spre Rusia, iar acum multe tancuri ruseşti şi echipamente militare distruse pot fi văzute în acea zonă, a indicat el.