SUPLIMENT IC&T "Implementarea coboţilor în diverse industrii are potenţialul să revoluţioneze piaţa muncii"

Ziarul BURSA #Companii #IT / 28 octombrie

"Implementarea coboţilor în diverse industrii are potenţialul să revoluţioneze piaţa muncii"

(Interviu cu Răzvan Isac, director de vânzări, Universal Robots)

Colaborarea dintre om şi robot a născut şi naşte discuţii aprinse. Amănunte interesante despre acest parteneriat ne-a oferit domnul Răzvan Isac, director de vânzări, Universal Robots.

Reporter: Colaborarea om - robot este posibilă pe termen lung, fără probleme majore?

Răzvan Isac: Pentru a răspunde la această întrebare, aş dori să pornesc de la termenul de "cobot" (collaborative robot), care descrie un parteneriat, o conexiune dintre oameni şi roboţi. În acelaşi timp, motto-ul companiei Universal Robots, "create a world where people work with robots, not like robots", reflectă dorinţa noastră de a crea o lume în care oamenii nu lucrează ca roboţii, ci ală­turi de ei, în strânsă colaborare cu ei. Colaborarea dintre om şi robot oferă numeroase beneficii pe termen lung, inclusiv o creştere a productivităţii şi a eficienţei. Roboţii sunt capabili să efectueze muncă repetitivă şi obositoare fără a obosi sau a se îmbolnăvi, astfel încât angajaţii umani pot să se dedice sarcinilor mai complexe şi creative, care necesită inteligenţă emoţională şi abilităţi de rezolvare a problemelor.

În plus, coboţii pot îmbunătăţi siguranţa la locul de muncă prin manipularea materialelor periculoase sau prin efectuarea sarcinilor din medii de lucru dificile, reducând astfel ris­cul de accidentare pentru angajaţii umani.

În concluzie, această colaborare aduce multiple avantaje, stimulează inovaţia, sporeşte satisfacţia profesională, generând noi oportunităţi pentru dezvoltarea abilităţilor, pe măsură ce angajaţii învaţă să utilizeze şi să interacţioneze cu tehnologiile robotice avansate.

Reporter: Este piaţa muncii la o intersecţie?

Răzvan Isac: Implementarea coboţilor în diverse industrii are potenţialul să revoluţioneze piaţa muncii. Deşi sunt persoane care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că aceste tehnologii ar putea înlocui locurile de muncă, implementarea coboţilor deschide de asemenea noi oportunităţi şi creează noi locuri de muncă.

Multe dintre sarcinile de rutină vor fi într-adevăr preluate de coboţi, însă acest lucru va oferi angajaţilor mai mult timp pentru a se concentra pe activităţi care necesită creativitate şi interacţiune umană. De asemenea, pe măsură ce companiile vor adopta aceste tehnologii, va creşte şi cererea pentru angajaţi calificaţi, care pot programa coboţii, îi pot integra în fluxurile de lucru, pot întreţine şi supraveghea sistemele robotice. Această schimbare subliniază importanţa dezvoltării şi recalificării forţei de muncă pentru a răspunde cerinţelor în continuă evoluţie ale pieţei. Coboţii sprijină deci dezvoltarea unei pieţe a muncii mai inovatoare, încurajând angajaţii şi companiile să adopte tehnologia, să evolueze şi să colaboreze mai eficient.

Reporter: Inteligenţa Artificială se impune tot mai mult în majoritatea domeniilor de activitate. Care sunt progresele recente care s-au înregis­trat în cadrul companiei?

"Implementarea coboţilor în diverse industrii are potenţialul să revoluţioneze piaţa muncii"

Răzvan Isac: Compania Universal Robots a lansat de curând UR AI Accelerator -- un set de instrumente hardware şi software special conceput pentru a stimula dezvoltarea ulterioară de aplicaţii pentru coboţi dotaţi cu inteligenţă artificială. Creat pentru aplicaţii comerciale şi de cercetare, UR AI Accelerator le oferă dezvoltatorilor o platformă cuprinzătoare completă pentru dezvoltarea de aplicaţii, accelerarea activităţilor de cercetare şi reducerea timpului necesar pentru lansarea pe piaţă a produselor de bazate pe inteligenţă artificială. Prin intermediul UR AI Accelerator, Universal Robots pune la dispoziţia partenerilor noştri toate resursele necesare pentru a dezvolta şi implementa soluţii noi şi inovatoare în domeniul inteligenţei artificiale.

Reporter: Roboţii colaborativi excelează în ceea ce priveşte precizia. Pot fi aceştia o soluţie pentru toa­te domeniile de activitate care impun acest lucru?

Răzvan Isac: Într-adevăr, roboţii colaborativi excelează în ceea ce priveşte precizia, iar acest lucru îi face deosebit de valoroşi în numeroase industrii care necesită un nivel de acurateţe ridicat în excutarea sarcinilor. Cu toate acestea, deşi coboţii pot reprezenta soluţia ideală pentru multe domenii, cum ar fi industria auto, industria metalurgică, a materialelor plastice sau cea alimentară, eficienţa lor este influenţată de anumiţi factori precum: complexitatea sarcinilor, mediul de operare dar şi de interacţiunea cu forţa de muncă umană. De exemplu, în sectoarele care impun luarea unor decizii foarte flexibile sau creative, intervenţia umană poate fi necesară.

Prin urmare, deşi coboţii oferă avantaje semnificative în aplicaţiile care pun accent pe precizie, este necesară o evaluare atentă pentru a determina fezabilitatea şi eficacitatea lor pentru fiecare industrie în parte. În cele din urmă, colaborarea dintre oameni şi coboţi poate îmbunătăţi performanţa generală doar atunci când este implementată cu atenţie.

Reporter: Raportul preţ - calitate este foarte important, a ajuns producţia de roboţi colaborativi în acel punct în care toată lumea (producători, clienţi) este mulţumită?

Răzvan Isac: Raportul preţ-calitate este cu siguranţă un factor esenţial în orice domeniu, deci şi în indus­tria roboţilor colaborativi. În fiecare zi se înregistrează progrese semnificative în producţia de coboţi şi este important să se continue optimizarea acestui raport pentru a asigura satisfacţia deplină a tuturor celor implicaţi - producători şi clienţi deopotrivă.

Pe de o parte, mulţi producători şi-au îmbunătăţit ofertele, făcând coboţii mai accesibili din punct de vedere al preţului, ceea ce a contribuit la creşterea satisfacţiei clienţilor. Pe de altă parte, anumite caracteristici precum funcţionalităţi îmbunătăţite, programare mai simplă şi măsuri de siguranţă sporite, au jucat de asemenea un rol important, oferind clienţilor mai multe beneficii pentru investiţia făcută. Pentru piaţa coboţilor, care este într-o continuă evoluţie, dialogul constant dintre producători şi clienţi rămâne esenţial pentru a îmbunătăţi în continuare produsele şi a atinge un echilibru optim între preţ şi calitate.

Reporter: Ne puteţi preciza un domeniu de activitate în care roboţii vor fi prezenţi peste un deceniu, surprinzător în acest moment?

Răzvan Isac: În următorul deceniu, se estimează că inteligenţa artificială şi roboţii vor fi integraţi în aproape fiecare aspect al vieţii cotidiene. Noi oportunităţi se vor deschide pe piaţă pe măsură ce producătorii vor dezvolta coboţi cu capacităţi de încărcare şi viteze mai mari. De asemenea, dotarea coboţilor cu inteligenţă artificială va permite o integrare eficientă a acestora în procesele de fabricaţie, facilitând o coordonare optimă cu celelalte sisteme de automatizare. Astfel, nu doar că se vor crea noi locuri de muncă, dar se va îmbunătăţi şi productivitatea în diverse sectoare, contribuind la o economie mai mai inteligentă şi mai sus­tenabilă.

Reporter: Cât de importante sunt cerinţele de securitate în acest domeniu?

Răzvan Isac: Fiind proiectaţi să lucreze eficient alături de oameni, într-un mediu de lucru comun, siguranţa reprezintă o prioritate principală în designul coboţilor. Printr-o testare riguroasă şi un design bine gândit ne asigurăm că produsele noas­tre respectă cele mai stricte standarde de siguranţă, reducând ris­curile şi protejând angajaţii. Mecanismele de siguranţă integrate precum timpii programabili de oprire şi capacitatea de a detecta potenţialele coliziuni asigură securitatea muncii pe durata interacţiunii coboţilor cu operatorii umani.

Reporter: Cât de prietenoşi sunt coboţii?

Răzvan Isac: Coboţii sunt prietenoşi, dar mai ales prietenoşi în modul de utilizare. Câteva aspecte care subliniază natura lor "prietenoasă" sunt: programare simpă, instalare rapidă, caracteristici de siguranţă, flexibilitate (pot fi programaţi pentru o varietate de sarcini) şi colaborare (pot lucra eficient alături de oameni fără să necesite măsuri de siguranţă). Coboţii sunt parteneri valoroşi în orice organizaţie, fiind consideraţi colegi de muncă de către angajaţii umani. Recent, în timpul unui webinar organizat împreună cu partenerii noştri din cadrul unei companii din industria automotive, am aflat cu amuzament cum coboţilor implementaţi pe linia de producţie li s-au dat chiar şi nume. Deci da, coboţii sunt prietenoşi şi fac cu adevărat parte din echipă.

Reporter: Ne puteţi spune câteva cuvinte despre Academia Universal Robots?

Răzvan Isac: În cadrul companiei Universal Robots ne dedicăm în totalitate să facem avantajele roboţilor accesibile tuturor la locul de muncă. Prin intermediul cursurilor online oferite de Universal Robots Academy, am reuşit să eliminăm barierele automatizării, oferind tuturor utilizatorilor de coboţi posibilitatea de a-şi dezvolta abilităţile de programare, indiferent de nivelul lor de experienţă sau de cunoştinţele anterioare în domeniul roboticii.

Academia noastră propune o gamă variată de resurse de învăţare şi opţiuni de formare menite să încurajeze fiecare individ să interacţioneze cu tehnologia cobotului cu încredere. Prin simplificarea procesului de învăţare şi oferind suport complet, ne propunem să creăm un mediu inclusiv, în care oricine poate valorifica beneficiile automatizării pentru a spori productivitatea şi eficienţa în domeniile lor de activitate.

Reporter: Vă mulţumim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb