Importurile de textile din China, sub lupa autorităţilor europene

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 aprilie 2005

Oficialii de la Bruxelles vor să afle care este impactul creşterii semnificative a importurilor de textile din China, iar în cazul în care se dovedeşte că producătorii autohtoni au fost grav afectaţi, Comisia Europeană ar putea să impună sancţiuni comerciale

Comisia Europeană va lansa o investigaţie privind impactul pe care îl au importurile chineze de textile în Uniunea Europeană, care au pătruns în cantităţi extrem de mari pe această piaţă începînd cu 1 ianuarie 2005, o dată cu eliminarea cotelor. Comisarul european pentru comerţ, Peter Mandelson, a anunţat că investigaţia va dura două luni şi, în cazul în care autorităţile vor constata că importurile din China au afectat producţia internă, Bruxelles-ul ar putea impune sancţiuni comerciale începînd cu această vară, pentru limitarea anumitor importuri.

"Europa nu poate să stea şi să privească cum îi dispare propria industrie textilă", a afirmat Mandelson. Acesta a subliniat că, în primele trei luni ale anului în curs, importurile de jerseuri din China au sporit cu 534%, iar cele de pantaloni bărbăteşti - cu 413%, comparativ cu anul anterior. Comisia Europeană va analiza consecinţele creşterii importurilor unor produse (nouă la număr), incluzînd bluzele, paltoanele de damă, confecţiile din in şi fibre.

Investigaţia este urmarea presiunilor făcute de producătorii de îmbrăcăminte din Franţa şi Italia, în sensul limitării importurilor din China. Aceştia argumentează că societăţile de profil chinezeşti realizează profituri imense după eliminarea cotelor.

Totuşi, Europa trebuie să fie foarte atentă la relaţia sa comercială cu China - al doilea partener comercial al său, mai ales în condiţiile în care lupta cu Statele Unite (cel mai important partener comercial al blocului european) este notorie. Europa exportă tehnologie în China, trenuri de mare viteză, echipament aerospaţial etc.

Oficialii europeni sînt, însă, optimişti în privinţa viitorului relaţiilor comerciale cu China. "Măsura nu este o ameninţare la adresa profitului realizat de textiliştii chinezi şi nu este o încercare de blocare a poziţiei în creştere a Chinei în sistemul comercial internaţional", a menţionat Mandelson.

Reprezentantul Comisiei Europene va efectua o vizită oficială în Hong Kong şi Asia de Sud-Est în zilele următoare, prilej cu care va lua în discuţie cu oficialii chinezi aspectele mai sus menţionate. Mandelson subliniază că vrea să evite declanşarea unui război comercial cu statul chinez, chiar dacă unii politicieni europeni fac lobby pentru impunerea de măsuri imediate, care să prevină pierderea locurilor de muncă din industria textilă europeană.

Sancţiunile care ar putea fi aplicate de europeni merg pînă la îngheţarea importurilor la nivelul actual şi blocarea creşterii acestora la 7,5% pe an. Totuşi, Mandelson speră că statul chinez îşi va consolida propriile limite la exporturi, ca să evite sancţiunile din partea Europei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb