Aprovizionarea cu electricitate a României, Ungariei şi Slovaciei este ameninţată de un conflict dintre o companie ucraineană care produce electricitate şi compania care o exportă, a declarat o sursă de la Ministerul ucrainean pentru Combustibil şi Energie, citată de Kyiv Post. Este vorba despre compania OJSC Zahidenergo, producătoare de energie, şi Ukrinterenergo, operatorul de export, potrivit sursei citate.
"Zahidenergo, care exploatează termocentrala Burştinska, unde se produce electricitate pentru export, refuză de la începutul lunii iunie să aprobe calendarul conceput de Ukrinterenergo pentru aprovizionarea Europei cu electricitate din Ucraina. Zahidenergo afirmă că nu este rentabil să producă electricitate pentru export în cantităţile necesare pentru implementarea contractelor cu străinătatea pe care le are Ukrinterenergo", a explicat sursa citată de NewsIn. Totuşi, sursa de la Ministerul ucrainean al Energiei spune că adevărata cauză pentru care Zahidenergo respinge calendarul este că a semnat un contract cu firma ungară System Consulting ZRt., controlată de omul de afaceri ungar Laszlo Kapolyi.
Directorul general adjunct al Transelectrica, Octavian Lohan, a declarat, ieri, că, totuşi, acest conflict comercial din Ucraina nu afectează importurile României de electricitate.
Domnia sa afirmă: "Între România şi Ucraina există, într-adevăr, o linie de interconexiune Roşiori-Mukachevo. Dar noi nu suntem afectaţi, nu facem afaceri pe această linie. Nicio companie de stat nu importă prin această linie. Noi oricum avem suficientă energie electrică". Potrivit acestuia, atunci când se importa, din când în când, cantitatea de energie electrică era foarte mică, de până în 10-20 MW.