Împrumutul de la Trezorerie, în posesia Complexului Hunedoara de săptămâna viitoare

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 mai 2015

Împrumutul de la Trezorerie, în posesia Complexului Hunedoara de săptămâna viitoare

Gerea a plecat de urgenţă în Valea Jiului, unde câteva sute de mineri protestează de mai multe zile

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) va primi chiar săptămâna viitoare împrumutul de la Trezorerie, ce îi va permite să returneze statului ajutorul ilegal de care a beneficiat prin vechile contracte directe pe care le-a avut cu Hidroelectrica, susţin surse guvernamentale. Fără returnarea acestui ajutor, Complexul nu poate beneficia de ajutorul de salvare acordat de stat şi aprobat de Comisia Europeană.

Însă surse din companie afirmă: "Ministerul Finanţelor nu doreşte să acorde acest împrumut şi nu vrea să calculeze penalităţile pentru ajutorul de stat ilegal. Mai avem două luni să plătim".

Sursele noastre guvernamentale contrazic aceste afirmaţii spunându-ne că Ministerul Energiei a calculat penalităţile şi că Ministerul Finanţelor le va confirma, ca să poată dimensiona exact împrumutul. Ajutorul ilegal, evaluat de Comisie la 26,2 milioane lei fără dobânzi şi penalităţi, trebuie returnat bugetului de stat.

În şedinţa de Guvern din 13 mai 2015, a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă nr.11/2015 privind acordarea CEH a unui împrumut din venituri realizate din privatizare, prin Ministerul Finanţelor Publice va putea acorda, în condiţii de piaţă, un împrumut în limita sumei de 40 de milioane de lei. Împrumutul acordat din venituri din privatizare, pe o perioadă de 90 de zile, este destinat rambursării de către CEH a ajutorului de stat incompatibil pentru care Comisia Europeană a dispus, pe 20 aprilie 2015, recuperarea acestuia de către statul român.

Ieri, Guvernul a aprobat mecanismul privind acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvarea CEH. Conform unui comunicat remis redacţiei, Ministerul Finanţelor Publice va putea acorda, la solicitarea societăţii, un împrumut, în tranşe, în limita sumei de 167 de milioane de lei pentru o perioadă de şase luni, cu titlu de ajutor de stat individual de salvare. Acest ajutor de stat se acordă în scopul asigurării necesarului de lichidităţi pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de 6 luni de la acordare, precum şi pentru cele necesare achiziţionării deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Executivul precizează că ajutorul reglementat prin acest act normativ nu se acordă în sectorul cărbunelui şi, pentru a demonstra că nu va fi utilizat în sectorul minier, activitatea minieră a societăţii se va separa legal de celelalte activităţi. În acest scop, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă şi având în vedere că ajutorul de stat individual de salvare a fost autorizat de Comisia Europeană în data de 21 aprilie 2015, societatea va iniţia demersurile pentru separarea activităţii miniere de celelalte activităţi.

Din suma de 167 de milioane de lei acordată ca ajutor de stat individual pentru salvare, 98,476 milioane de lei vor fi alocate din veniturile din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului. Acordarea celei de-a doua tranşe, în sumă de 68, 524 milioane lei este condiţionată de reîntregirea veniturilor rezultate din privatizare, respectiv de rambursarea împrumutului acordat în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.11/2015.

Împrumutul se acordă, în baza unei analize economico-financiare realizate de către EximBank, în vederea stabilirii capacităţii de rambursare, conform comunicatului citate.

Rambursarea împrumutului de 167 de milioane de lei trebuie făcută integral, în termen de 6 luni de la acordarea acestuia, împreună cu dobânda aferentă. Până la data scadenţei împrumutului, CEH are obligaţia să prezinte Ministerului Finanţelor Publice planul de restructurare notificat Comisiei Europene. Dacă în termen de 6 luni de la momentul acordării împrumutului de stat individual pentru salvare, societatea nu prezintă un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, aceasta este obligată să prezinte un plan de lichidare voluntară.

De la decizia Comisiei Europene privind ajutorul ilegal şi până în prezent, se pare că autorităţile au făcut ping-pong cu salvarea CEH. Acest lucru a inflamat situaţia în Valea Jiului, care este acum zguduită de protestele minerilor.

Ieri, ministrul Energiei, Andrei Gerea, a plecat spre Hunedoara ca să discute cu angajaţii CEH, care au protestat în curtea unităţii. Potrivit Mediafax, în şedinţa de ieri a Guvernului, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Energiei să meargă la Hunedoara şi să anunţe salariaţii că Executivul acordă un ajutor de stat de 167 de milioane de lei complexului. Ponta i-a spus lui Gerea să aibă asupra sa şi documente prin care să le arate minerilor că Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană cer închiderea unităţii.

Aproximativ 300 de mineri de la Lonea şi Lupeni au ajuns, ieri după-amiază, la sediul CEH, unde protestează în curtea unităţii, scandând "Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea", iar directorul unităţii, Constantin Jujan, a ieşit să discute cu aceştia.

Cei aproximativ 200 de mineri de la Exploatarea Minieră Lonea au plecat în marş de la mină şi au parcurs opt kilometri până la Petroşani, unde li s-au alăturat şi o sută de ortaci de la Mina Lupeni.

Minerilor li s-au alăturat şi câteva zeci de angajaţi ai CEH, personal TESA din clădirea de birouri, care poartă banderole albe pe braţe.

Pe de altă parte, numărul ortacilor care au intrat în greva foamei a ajuns la patru, fiind vorba de doi mineri de la Lonea, între care şi liderul sindical, unul de la Lupeni şi unul de la preparaţia Coroieşti.

Minerii consideră că ajutorul dat de Guvern este insuficient şi nu sunt de acord cu divizarea Complexului la doi ani de la unificarea CET-urilor cu unităţile miniere. Sindicaliştii mai cer facilităţi fiscale pentru firmele care generează locuri de muncă în Valea Jiului şi judeţul Hunedoara.

În negocierile cu autorităţile noastre, Comisia Europeană a spus mereu că CEH trebuie să intre în faliment în lipsa unei restructurări reale. Ziarul BURSA a relatat recent că, din păcate, autorităţile nu au reuşit să implementeze un plan mai vechi de restructurare, prin care societatea avea o şansă de salvare. Gert-Jan Koopman, director general adjunct în cadrul Departamentului Ajutor de Stat al Comisiei Europene, ne-a declarat că CEH are nevoie de o restructurare profundă ca să poată supravieţui în piaţa autohtonă de energie în condiţii concurenţiale: "În opinia mea, restructurarea trebuie să fie profundă, pentru ca societatea să poată vinde energie la preţul pieţei".

Complexul Energetic Hunedoara are acum aproape 6.500 de salariaţi, care activează în cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi a două termocentrale, care au acoperit în 2013 circa 7% din consumul de energie la nivel naţional. Compania a încheiat anul trecut cu pierderi de peste 350 milioane lei şi o valoare a plăţilor restante de circa 370 milioane lei, din care numai la bugetul consolidat al statului s-au strâns 290 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb