OTP Bank România anunţă un profit ajustat după impozitare de 55,3 milioane lei (3,9 miliarde HUF), conform raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele de raportare ale Grupului. Banca a înregistrat un avans al profitului de 25% faţă de 2017, rezultat din creşterea profitului operaţional.
Potrivit raportului, volumul creditelor performante, ajustat la cursul de schimb, a crescut cu 14%, susţinut de o creditare solidă în segmentele creditelor ipotecare şi IMM. Volumul creditelor ipotecare a înregistrat un avans de 9%, iar volumul împrumuturilor IMM, o creştere de 33% de la an la an. De asemenea, împrumuturile accesate de companii mari au crescut cu 17%. Totalul activelor bancare din serviciile de creditare a atins 8,37 miliarde de lei, din care IMM-urile au generat 1,37 de miliarde de lei.
În cazul creditelor noi, creditarea ipotecară şi cea a IMM-urilor au avut o dinamică remarcabilă, cu 56%, respectiv 48% peste nivelul înregistrat în anul anterior, mai arată datele OTP.
"Apetitul românilor pentru depozite a fost mai ridicat în 2018, când OTP Bank România a înregistrat o creştere de 29% a volumului depozitelor faţă de 2017. Progresul a fost susţinut atât de segmentul retail, cât şi de cel corporate. Raportul net credite/depozite a scăzut la 125%, de la 141,6% în anul precedent", conform comunicatului companiei.
În acelaşi timp, volumul creditelor neperformante (DPD90+) ajustat la cursul de schimb valutar şi-a reluat declinul, cu o scădere de 42 milioane lei în 2018, faţă de creşterea de 28,5 milionae lei în anul anterior. Credite neperformante în valoare de 603 milioane lei au fost vândute sau scoase din evidenţele contabile. Rata DPD90+ a ajuns la 5,1%, în scădere cu 8,4 pp faţă de 2017. Volumul creditelor depreciate - stadiul 3 a reprezentat 9% din totalul creditelor brute la final de 2018, mai transmite compania.
Totodată, costurile totale de risc au scăzut până la 81,6 milioane lei, cu +4% de la an la an. În trimestrul patru, costurile de risc au ajuns la 46,1 milioane lei. Principalul motiv a fost modificarea în modelul de provizionare IFRS 9 a parametrilor PD (Probabilitatea de nerambursare) şi LGD (Pierdere în caz de nerambursare), dar şi a aşteptărilor macroeconomice, mai informează OTP.
Banca mai anunţă că profitul operaţional al băncii s-a îmbunătăţit cu 13% în 2018, ca urmare a veniturilor totale şi a cheltuielilor operaţionale mai mari, ambele variable crescând cu 12%. Venitul net din dobânzi anuale s-a apeciat cu 17%, susţinut de creditele performate în creştere, iar venitul net din comisioane şi alte taxe a înregistrat 15%, ca rezultat al depozitelor mai mari, al tranzacţiilor şi al veniturilor provenite din carduri. În ceea ce priveşte cheltuielile operaţionale, creşterea a fost influenţată de inflaţia salarială (în 2018, costurile medii ale salariilor au crescut cu peste de 8% în sectorul financiar) şi de creşterea numărului angajaţilor (+7%) pentru consolidarea activităţii locale, conform raportului transmis.
În conformitate cu standardele locale, activele băncii au înregistrat 11,1 miliarde lei, iar profitul după impozitare a fost de 29 milioane lei. Rata de adecvare a capitalului băncii a crescut semnificativ la 18,03%, de la 16,84% în trimestrul anterior, potrivit sursei citate.
OTP Group a înregistrat în 2018 cel mai mare profit ajustat din istoria sa, în valoare de 325,3 miliarde HUF (peste 1 miliard de euro), o creştere de 15% de la an la an. Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (180 miliarde HUF/ 566 milioane EUR), DSK Bank din Bulgaria (47,3 miliarde HUF/ 148 milioane EUR), Ucraina (24,4 miliarde HUF/ 76 milioane EUR) şi Rusia (16,4 miliarde HUF/ 51 milioane EUR).