ÎN 2020 Consiliul Concurenţei a dat amenzi de peste 82 milioane euro

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii / 4 februarie 2021

Peste 40% din valoarea totală a amenzilor a fost recunoscută de companii, ceea ce înseamnă că acestea nu vor mai ajunge în instanţă.

Peste 40% din valoarea totală a amenzilor a fost recunoscută de companii, ceea ce înseamnă că acestea nu vor mai ajunge în instanţă.

Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi în valoare totală de 400,2 milioane lei (82,7 milioane euro) anul trecut, valoare care situează anul 2020 pe locul al treilea în clasamentul amenzilor totale aplicate de autoritate, a anunţat ieri Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, în cadrul unei conferinţe de presă. Peste 40% din valoarea totală a amenzilor a fost recunoscută de companii, ceea ce înseamnă că acestea nu vor mai ajunge în instanţă.

Potrivit instituţiei, pandemia a dus la o creştere considerabilă a numărului de sesizări primite prin intermediul platformei avertizorilor de concurenţă, respectiv 124 mesaje. Aspectele semnalate au vizat domenii precum piaţa serviciilor de salubrizare, piaţa energiei, piaţa de retail alimentar, piaţa produselor farmaceutice şi a materialelor sanitare, comercializarea pieselor auto, servicii financiare, servicii de asigurare auto, comerţul on-line şi licitaţii.

Astfel, în 2020 au fost declanşate 13 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, cu 40% mai mult decât în 2019. Totodată, la sfârşitul anului 2020, Consiliul Concurenţei avea în derulare 33 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei, din care peste jumătate vizează înţelegeri de tip cartel. Per total anul trecut autoritatea de concurenţă a finalizat 13 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, cu una mai puţin faţă de 2020 - din acestea, 85% au fost cazuri de înţelegeri de tip cartel.

Din investigaţiile de impact finalizate în 2020 în domenii esenţiale (farmaceutic, servicii financiare,  comercializarea lemnului, comerţ online), instituţia le menţionează în bilanţul pe 2020 pe următoarele:

1. Dante Internaţional SA, compania care controlează retailerul eMag - decizie în premieră la nivel european şi decizie de mare interes la nivelul UE: definirea pieţei pe care activează platformele online şi constatarea unui abuz de poziţie dominantă al platformei: eMag este o platformă care pe lângă comercializarea de produse proprii găzduieşte şi produsele altor furnizori; compania a fost sancţionată pentru favorizarea produselor proprii în raport cu cele ale terţilor, ale celorlalţi care folosesc platforma eMag pentru a vinde produse.

Autoritatea de concurenţă a avut o relaţie strânsă cu Comisia Europeană în analiza acestui caz, potrivit instituţiei. eMag a recunoscut în acest caz încălcarea legii, a primit o amendă redusă şi a introdus noi reguli pentru ca situaţii de genul acesta să nu se repete.

2. Leasing financiar: stabilirea poziţiei Consiliului Concurenţei referitoare la schimbul de informaţii cu efect anticoncurenţial - ce tip de informaţii pot schimba companiile şi cu ce frecvenţă; 

3. Lemn: aplicarea în premieră a principiului continuatorului economic şi sancţionarea, pe lângă companiile implicate în săvârşirea faptei, şi a companiei care a preluat active reprezentând obiect al încălcării;

"Lemnul este o industrie foarte importantă în România şi o industrie controversată, foarte mult prezentă sau discutată în mass-media. Noi ne-am uitat numai la o parte din ce face industria, la modul cum se achiziţionează lemn de la Romsilva de către firme relativ mici la licitaţie şi lemnul ăsta este apoi preluat de către firmele mari prelucrătoare. Aici am găsit multe licitaţii cu probleme şi nereguli la Romsilva, 30 la număr, licitaţii unde concurenţa nu se desfăşura deschis, liber, ci existau anumite dirijări: nu (se) stabileau doar companiile mari care achiziţionau lemnul, ci şi companiile astea mai mici care participau la licitaţie, stabileau ce companie merge la licitaţie şi ce preţuri puteau să ofere. Deci era viciată concurenţa între companiile care repet participau la licitaţie. Ce este important aici: sunt multe recunoaşteri, inclusiv toate companiile mari investigate, companiile prelucătoare de lemn au recunoscut încălcarea legii şi au plătit amenzi totale în valoare de peste 20 de milioane de euro. Ce ne-am dori în anii următori este să ne uităm şi la alte aspecte din industria lemnului şi la modul cum funcţionează Romsilva. Poate putem organiza mai bine licitaţiile sau modul în care este comercializat lemnul statului astfel încât să reducem riscul unor comportamente de genul celor pe care le-am identificat", a detaliat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii de concurenţă.

4. Proceduri de achiziţie de utilaje agricole: sancţionarea unor companii nerezidente în funcţie de cifra de afaceri mondială. Companii care vând (în România dar care nu au filiale înregistrate aici) echipamente agricole către fermieri finanţaţi din fonduri europene.

"Am constatat că preţurile erau mai mari, concurenţa iarăşi era viciată. Ajungea statul să dea o subvenţie exagerată pentru achiziţionarea acestor echipamente agricole. Aici sancţiunile principale merg spre companii care sunt nerezidente, deci un lucru relativ rar în activitatea noastră", a spus Chiriţoiu.

5. GSK: încălcare angajamente prin decizia de retragere de pe piaţă a unui medicament.

Cele mai importante amenzi aplicate de autoritatea de concurenţă în 2020 au fost:

- 129.684.823 lei (aproximativ 26,6 milioane euro): 31 de companii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa comercializării masei lemnoase din România pentru participarea la înţelegeri anticoncurenţiale şi/sau practici concertate;

- 126.981.967 lei (aprox. 26,5 milioane euro): nouă companii active pe piaţa comercializării de maşini, utilaje şi echipamente specializate agricole din România pentru fixarea preţurilor de vânzare pentru produsele marca "Claas" şi, respectiv, "Amazone";

- 41.251.774 lei (aproximativ 8,47 milioane euro): Asociaţia Societăţilor Financiare din România - ALB şi 16 companii membre ale acesteia pentru încălcarea legislaţiei în domeniu concurenţei, prin participarea la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial;

- 32,28 milioane lei (aproximativ 6,7 milioane euro): Dante International SA, în calitate de deţinător şi administrator al platformei online eMAG Marketplace (www.eMAG.ro) pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa serviciilor de intermediere prin platforme online de tip marketplace;

- 11,9 milioane lei (aprox. 2,6 milioane euro): GlaxoSmithKline (GSK) SRL pentru nerespectarea unora dintre angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă;

- 5 milioane lei (1 milion euro): Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) şi 18 companii active pe piaţa transportului de persoane (nu toate sunt membre COTAR) pentru înţelegere în vederea limitării/suspendării transportului rutier public de persoane dintre Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov;

- 2.237.094 lei (aproximativ 468.000 euro): 5 companii pentru trucarea licitaţiei privind reabilitarea străzilor din Municipiul Piteşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb