ÎN AL DOILEA SEMESTRU, Cererea de spaţii industriale a crescut cu 24%

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 6 martie 2013

Stocul de spaţii industriale din zona Bucureştiului a crescut, anul trecut, cu 2%, ajungând astfel la un total de 980.000 mp, iar activitatea totală de închiriere s-a majorat cu 40% în semestrul doi al anului trecut faţă de primul semes­tru, potrivit Raportului CBRE despre piaţa indus­trială din România. Cererea de spaţii industriale a crescut în semestrul doi cu 24% faţă de primul semestru al lui 2012, iar cele mai multe tranzacţii s-au încheiat anul trecut în zona Capitalei, reprezentând aproape 35% din totalul cererii.

"Sectorul industrial a înregistrat anul trecut o majorare a cifrei de afaceri cu 3,1% comparativ cu 2011 şi a reprezentat un sfert din ponderea totală a PIB-ului României, ceea ce demonstrează un interes tot mai crescut pentru această zonă. Motiv pentru care ne aşteptăm ca anul acesta dezvoltatorii să demareze proiecte de parcuri industriale amânate de câţiva ani, pe fondul unei stabilităţi economice şi politice", a declarat Marian Orzu, Head of Industrial Department CBRE România, adăugând: "Anul aces­ta chiriaşii vor căuta spaţii eficiente şi se vor îndrepta cu precădere către proiectele construite la cerere (build-to-suit), în clădirile optimizate pentru profilul lor de activitate. De altfel, stabilizarea chiriilor îi va face pe chiriaşii din spaţiile mai puţin performante să se îndrepte către cele de clasa A".

În al doilea semestru al anului 2012, Bucureştiul a înregistrat tranzacţii pentru 38.000 mp, în timp ce în provincie 32.000 mp de spaţii industriale au fost tranzacţionaţi. Suplimentar, 24.000 mp au reprezentat tranzacţii direct între proprietari şi chiriaşi. Activitatea totală de închiriere a constat în 22 de tranzacţii cu o suprafaţă cumulată de circa 89.000 mp, suprafaţa medie fiind de 4.000 mp. Cea mai mare tranzacţie din a doua parte a anului trecut a fost închirierea de către Profi a 15.000 mp în Log Center Ploieşti, urmată de cea a companiei Faurecia, care a închiriat 14.000 mp pe platforma Dacia Piteşti. Alte tranzacţii de mari dimensiuni au fost şi cea a KLG Europe Logistics ce a preluat 7.500 mp în Olympian Park Timişoara şi a Meitav, care a închiriat un spaţiu de 6.000 mp în Pantelimon Logistic Center.

Regiunile care au atras cele mai multe investiţii în sectorul industrial în semestrul al doilea au fost Bucureşti cu o pondere de 44%, Ploieşti cu 19%, Piteşti cu 16%, Timişoara (15%), Râmnicu Vâlcea (5%), Arad (3%) şi Constanţa (1%).

Prin extinderea parcului industrial Bucharest West pentru operatorul logistic DSV au fost livraţi în zona Bucureştiului 20.000 mp de spaţii indus­triale. În prezent, în provincie sunt aproximativ 144.000 mp ce urmează a fi livraţi în 2013 şi 2014, la care se adaugă 70.000 mp de spaţii aflate doar în stadiu de planificare din cauza dificultăţii obţinerii finanţării. Creşterea cererii de spaţii de depozitare şi producţie moderne este susţinută de avantajul geografic al parcurilor industriale, ce facilitează accesul operatorilor industriali atât către ţările vestice, cât şi către pieţele est-europene. În România, astfel de zone de interes sunt localizate în Cluj, Braşov, Timiş sau Prahova.

Randamentul prime s-a menţinut constant în toa­tă zona Europei Centrale şi de Est, cu excepţia Budapes­tei unde a crescut. În această regiune, chiria prime fluctuează între 4,10 euro/mp/ lună (Bucureşti) şi 4,50 euro/mp/lună (Budapesta). La nivel local, chiria prime nu a înregistrat modificări considerabile, în funcţie de suprafaţa închiriată aceas­ta a oscilat între un minim de 3,75 euro/mp/lună şi un maxim de 4 euro/mp/lună. De asemenea, randamentul prime din România s-a menţinut la acelaşi nivel ca semestrul precedent, de 10,25%.

Operatorii logistici au fost cei mai activi pe piaţa locală, investind atât în optimizarea infrastructurii interne, cât şi în extinderea capacităţii de depozitare. Pentru îndeplinirea viitoarelor planuri de dezvoltare, aceştia s-au orientat către judeţe precum Ilfov, Brăila, Argeş, Giurgiu, Vrancea şi Arad.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb