Actualizare 20:25 Platforma România 100: "Propunerea ministrului Toader, o tentativă inacceptabilă de subordonare politică a Inspecţiei Judiciare"
Platforma România 100 a anunţat că respinge "ferm" propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind trecerea Inspecţiei Judiciare sub controlul Consiliului de management strategic (COMS), se precizează într-un comunicat de presă.
Sursa citată subliniază: "Platforma România 100 reaminteşte că o Inspecţie Judiciară aflată în subordinea unui Consiliu coordonat de Ministerul Justiţiei şi prezidat de ministrul Justiţiei nu poate fi considerată 'o entitate, autoritate distinctă, autonomă'. Propunerea Ministrului Toader este o altă tentativă inacceptabilă de subordonare politică a Inspecţiei Judiciare, care nu modifică cu nimic esenţa propunerii iniţiale"
Reprezentanţii platformei au menţionat că, potrivit protocolului de înfiinţare, COMS este un organ colegial consultativ, creat pentru asigurarea cooperării instituţionale, din cu totul alte raţiuni decât coordonarea Inspecţiei Judiciare.
"Transmitem ministrului Toader că nu există variante mai mult sau mai puţin acceptabile de subordonare politică a Justiţiei. Un stat de drept funcţionează cu o Justiţie independentă şi respectă principiul separării puterilor în stat", se arată în comunicat.
(G.F.)
--------
Actualizare 20:20 Tudorel Toader: "Voi propune ca Inspecţia Judiciară să se afle sub controlul Consiliului de management strategic"
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că va propune ca Inspecţia Judiciară să se afle sub controlul Consiliului de management strategic, aflat sub coordonarea ministrului Justiţiei.
Tudorel Toader a precizat în cadrul şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM: "În proiectul de lege căruia îi voi da drumul zilele viitoare veţi vedea, la finalul proiectului, o dispoziţie, propunere tranzitorie prin care voi spune că în şase luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi IJ se organizează ca entitate, autoritate distinctă, autonomă. Sigur că vor fi multe dezbateri - cine numeşte? cine controlează? cine îi face regulamentul? Cert este că actuala reglementare are incompatibilitate de principiu, normativă şi, în acelaşi timp, una funcţională. Nu voi decide eu, eu doar propun, dar cel mai curând probabil eu voi propune ca Inspecţia Judiciară să se afle sub controlul Consiliului de management strategic, consiliu format şi coordonat de către ministrul Justiţiei, dar din care face parte procurorul general al republicii, preşedintele sau preşedinta Înaltei Curţi, preşedintele sau preşedinta CSM. Şi atunci, cu vot deliberativ egal, cei patru care sunt acum membri ai Consiliului de management strategic au vot egal, vor decide şi Inspecţia nu va fi politizată".
(G.F.)
--------
Actualizare 19:10 Monica Macovei: "CSM are obligaţia să clarifice urgent aspectele privind controlul Inspecţiei judiciare la DNA"
Europarlamentarul Monica Macovei a subliniat astăzi că aspectele privind controlul Inspecţiei judiciare trebuie clarificate de Consiliu Superior al Magistraturii (CSM).
Potrivit unui comunicat de presă, europarlamentarul a precizat: "Nu cred că acum se mai poate îndoi cineva de miza mutării Inspecţiei Judiciare sub control politic: accesul la informaţii din dosarele în lucru şi şantajarea magistraţilor. În această bătălie, în care PSD&ALDE şi aliaţii lor politici şi de afaceri vor să omoare DNA, ca să continue să fure fără frică bucăţi din România şi bani din buzunarul oamenilor, şi în care unii membri CSM au refuzat dezbaterea internă şi votul în cazul comunicatului public al şefului Inspecţiei Judiciare a CSM prin care acesta a fost de acord cu subjugarea politică a justiţiei imediat cum ministrul Toader a anunţat trecerea Inspecţiei Judiciare la Minister, românii cinstiţi aşteaptă adevăruri de la CSM şi de la Parchet, pentru că independenţa justiţiei este dreptul lor la o justiţie independentă de politic".
De asemenea, Monica Macovei afirmă că majoritatea PSD-ALDE a stabilit că va prelua în Parlament proiectul de modificare a legilor justiţiei de la Tudorel Toader.
"În Parlament au majoritate şi vor subjuga justiţia, chiar dacă peste jumătate din numărul magistraţilor a scris şi semnat împotriva schimbării legilor justiţiei - şi în fiecare zi semnează tot mai mulţi - şi chiar dacă avizul CSM pentru modificarea legilor justiţiei a fost negativ. Este o bătălie pe viaţă şi pe moarte pentru grupul autointitulat de crimă organizată, PSD&ALDE, şi prietenii lor corupţi şi lucrează acum fără perdea. Oamenii, dreptatea şi justiţia trebuie să iasă învingători, pentru că politicienii de la guvernare sunt în slujba minciunii şi a dorinţei nestăvilite de a scăpa de justiţie şi de magistraţii independenţi. Visul lor este corupţia şi coşmarul este anti-corupţia", sumbliniază europarlamentarul.
(G.F.)
---------
Actualizare 13:59 Toader, întrebat dacă se impune revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi: "Concluziile, după ce se termină audierile"
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, la finalul audierii şefei DNA în cadrul Secţiei pentru procurori din CSM, întrebat dacă se impune revocarea din funcţie a acesteia, că nu pot fi luate acum nişte decizii, urmând să fie trase concluzii doar după ce va fi studiat raportul Inspecţiei Judiciare şi după ce se termină audierile din Secţia pentru procurori, potrivit unei surse din presă.
"Concluziile, după ce se termină audierile, după ce studiem întreg raportul. În momentul acesta nu putem vorbi despre concluzii", a declarat Tudorel Toader la ieşirea din CSM, citat de News.ro.
Potrivit sursei citate, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a părăsit şi ea sediul CSM, însă nu a dorit să facă declaraţii.
(A.C.)
-----
Actualizare 12:02 Kovesi: "Nu există un raport de control unic, nu există concluzii unitare şi armonizate"
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, astăzi, în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, că raportul Inspecţiei Judiciare (IJ) privind activitatea conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu este unitar, concluziile inspectorilor pe acelaşi subiect fiind diferite. Kovesi a afirmat că există o lipsă de metodologie în redactarea raportului şi că unii inspectori din echipa de control au semnat în totalitate raportul, însă alţii au semnat doar anumite file.
Laura Codruţa Kovesi a declarat în timpul audierii, potrivit News.ro: "Am constatat că nu există un raport de control în sensul legii. Am constatat că există trei acte de control. Avem un act intitulat raport de control semnat de trei inspectori, inspectori care semnează în totalitate acest act de control. Apoi avem trei inspectori care semnează anumite file din actul de control, o procedură pe care eu nu am întâlnit-o în cei 22 de ani de activitate şi nici în alte rapoarte de control. Avem o notă de opinie separată, formulată de trei inspectori judiciari şi mai avem o notă întocmită de directorul direcţiei din cadrul Inspecţiei Judiciare care a avizat acest raport, notă în care însuşi directorul constată că raportul nu a respectat structura şi nu a fost întocmit în normele privind inspecţiile".
Ea a susţinut că raportul de control nu este unic, în sensul că pe aceeaşi chestiune, inspectorii judiciari au avut concluzii diferite, inclusiv în timpul controlului, cu privire la ce documente să fie verificate şi în ce perioadă.
Kovesi a subliniat: "Am făcut un punct de vedere (...) şi prima noastră observaţie este legată chiar de acest lucru, că nu există un raport de control unic, nu există concluzii unitare şi armonizate. Concluziile sunt diferite pe aceeaşi chestiune. (...) Am fost puşi în situaţia în care coordonatorul echipei ne-a spus că anumite dosare nu trebuie verificate, ulterior cealaltă echipă ne cereau acele dosare. Deciziile lor interne au fost diferite şi nu cred că asta ar trebui să se regăsească în raport".
Procurorul-şef al DNA a adăugat că redactarea raportului de control nu are o metodologie unitară.
Laura Codruţa Kovesi a mai spus: "(...) Nu se înţelege în niciun fel ce ar trebui să facem. Pe aceeaşi chestiune, o echipă de control are o opinie, alta are o opinie diferită".
(M.I.)
-----
Actualizare 11:44
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, în cadrul Secţiei pentru procurori din CSM, că inspectorii judiciari care au desfăşurat un control la DNA au verificat anumite dosare şi anumite activităţi, potrivit unei surse din presă.
Conform sursei, ea le-a prezentat procurorilor un bileţel pe care susţine că l-a găsit în nişte documente care au fost verificate anterior de inspectori şi pe care sunt trecute două numere de dosare, unul dintre ele fiind foarte important.
Laura Codruţa Kovesi a menţionat, citată de News.ro: "În timpul controlului am constatat mai multe lucruri. S-au căutat dosare, au fost verificate anumite documente, anumite activităţi, s-au citit anumite acte din anumite dosare, de către o parte a echipei de control. Am aici un bileţel din cele multe pierdute de Inspecţia Judiciară. Acesta este pierdut, în sensul că fost pus între nişte documente pe care m-am dus să le ridic de-acolo, probabil a fost rătăcit. Se poate observa că sunt trecute două nume de dosare. Avem un scris. După care, unul dintre inspectorii judiciari completează din registru unde este acel dosar şi ce s-a întâmplat cu el. Unul dintre dosare este extrem de important. Eu mă întreb de ce un inspector care face un control la DNA vine cu bileţele pe care are trecute numere de dosar, după care ia registre din 2004 şi trece anumite chestiuni. E foarte simplu să ştim al cui este acest scris".
Potrivit sursei citate, ea a spus că au fost verificate toate registrele din 2004, iar pe unele pagini inspectorii au făcut menţiuni.
Procurorul-şef, care susţine că se aştepta la un control obiectiv a subliniat: "Au fost verificate toate registrele din 2004. Au fost răsfoite pagină cu pagină, iar la unele pagini, inspectorii şi-au făcut anumite menţiuni, ceea ce ne duce cu gândul că au fost căutate şi alte chestiuni exterioare acestui control".
(A.C.)
-----
Actualizare 10:01 Laura Codruţa Kovesi a ajuns la Secţia pentru procurori a CSM
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a ajuns în această dimineaţă la sediul CSM, unde îşi va prezenta, în faţa Secţiei pentru procurori, punctul de vedere legat de raportul Inspecţiei Judiciare (IJ) privind activitatea conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Kovesi nu a făcut nicio declaraţie la sosire.
(A.C.)
-------
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este chemată astăzi la Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru a-şi susţine punctul de vedere legat de raportul Inspecţiei Judiciare (IJ) privind activitatea conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), potrivit unei surse din presă.
Şefa DNA este aşteptată în Secţia pentru procurori a CSM la ora 10.00, informează News.ro.
În Secţia pentru procurori a fost audiată, ieri, timp de aproximativ trei ore, Elena Rădescu, coordonatorului echipei Inspecţiei Judiciare care a făcut controlul la DNA.
Conform calendarului de analiză a raportului Inspecţiei Judiciare cu privire la managementul DNA, inspectorul Elena Rădescu urma să fie audiată în Secţia pentru procurori a CSM luni, 16 octombrie, dar audierea acesteia a fost reprogramată pentru joi, la cererea acesteia, pe motiv că nu se va afla în ţară luni.
Luni, este chemat în şedinţa Secţiei procurorul Gheorghe Stan, inspector şef adjunct al Inspecţiei Judiciare.
Potrivit sursei citate, secţia pentru Procurori a CSM, care s-a întrunit, marţi, a stabilit ca analiza raportului Inspecţiei Judiciare cu privire la activitatea managerială a DNA să se deruleze pe parcursul mai multor şedinţe de secţie.
1. Uau ! ce surpriza
(mesaj trimis de Nelu Proctologu' în data de 13.10.2017, 14:59)
Inspectorii judificari nu au efectuat controlul asa cum dorea Kiodruta ! soc ..soc..soc.. intrebare: procurorii DNA ancheteaza conform dorintei celui pus sub cercetare sau urmarit penal?
Daca ar fi vreu geniu (malefic sau nu) poate as putea sa ii suport toate porcariile pe care le face de la nivelul pozitiei de forta detinuta in prezenta...dar cand vad cat de proasta e si isi afiseaza dublul standard cu nonsalanta.. imi vine sa o iau pe campii..
sa fie clar ..nu e vorba numai de lipsa de pregatire ci de faptul ca nu o duce capul .. se vede treaba asta numai daca te uiti la privirea ei..are o privire de om prost .. cine stie la ce ma refer intelege
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2017, 15:53)
Aha, esti subtil si stii chestii pe care noua nu ni le spui. Mama, mama, ce tare as vrea sa fiu si eu ca tine, priceput si stiutor!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de lili în data de 13.10.2017, 18:06)
....HAI sictir...Ai citit rapoartele ??? ...sau ai fost "pus" sa...bombanesti...
1.3. Anal-fistule ce esti (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Doctorul de servici în data de 13.10.2017, 18:23)
Proctolog = omul care cerceteaza anusul
Nu pot sa inteleg de unde ai ajuns la conluzia ca Kovesi are o privire de prost cind tu esti cu nasul toata ziua in anus !!!!
2. Uau ! ce surpriza
(mesaj trimis de Nelu Proctologu' în data de 13.10.2017, 16:30)
Inspectorii judificari nu au efectuat controlul asa cum dorea Kiodruta ! soc ..soc..soc.. intrebare: procurorii DNA ancheteaza conform dorintei celui pus sub cercetare sau urmarit penal?
Daca ar fi vreu geniu (malefic sau nu) poate as putea sa ii suport toate porcariile pe care le face de la nivelul pozitiei de forta detinuta in prezenta...dar cand vad cat de proasta e si isi afiseaza dublul standard cu nonsalanta.. imi vine sa o iau pe campii..
sa fie clar ..nu e vorba numai de lipsa de pregatire ci de faptul ca nu o duce capul .. se vede treaba asta numai daca te uiti la privirea ei..are o privire de om prost .. cine stie la ce ma refer intelege