ÎN CIUDA TENSIUNILOR INTERNAŢIONALE, Exxon Mobil extinde cooperarea cu Rosneft

V.B.
Companii / 25 mai 2014

Grupul american Exxon Mobil extinde cooperarea cu compania Rosneft, deţinută de statul rus, în ciuda tensiunilor dintre Occident şi Rusia privind situaţia din Ucraina, după ce, recent, firma franceză Total şi-a întărit parteneriatul cu Lukoil, scrie Bloomberg.

Washingtonul şi Uniunea Europeană au ameninţat că ar putea adopta noi sancţiuni diplomatice şi economice împotriva Rusiei pe fondul crizei din Ucraina. Cu toate acestea, reprezentanţii Exxon Mobil au semnat vineri, în Sankt Petersburg, un acord cu directorul general al Rosneft, Igor Sechin, ce prevede extinderea cooperării dintre cele două companii legată de explorarea de câmpuri petrolifere în zona arctică şi în Siberia, precum şi dezvoltarea de instalaţii de lichefiere a gazelor naturale destinate exportului către Orientul Îndepărtat.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Exxon nu au făcut comentarii.

Acordul a fost semnat într-un forum de afaceri desfăşurat în Sankt Petersburg. Casa Albă a încurajat boicotarea evenimentului de companiile americane, dar Exxon şi alte câteva corporaţii au ignorat presiunile. Exxon a fost reprezentată de preşedintele diviziei de dezvoltare, Neil Duffin. Oficialii companiei au refuzat să comenteze dacă directorul general Rex Tillerson se află la Sankt Petersburg.

Tot vineri, la acelaşi summit, compania franceză Total a încheiat un acord cu grupul rus Lukoil pentru explorarea unor zăcăminte petroliere de şist din Siberia. Directorul general al Total, Christophe de Margerie, a fost prezent la forum.

Cu o expunere de cel puţin 30 miliarde dolari pe industria rusă a petrolului şi gazelor, companiile americane şi europene (BP, Exxon, Total şi Royal Dutch Shell) mizează pe faptul că tensiunile din Ucraina nu vor genera, pe termen lung, obstacole care să le împiedice să acceseze o parte dintre rezervele uriaşe de hidrocarburi ale Rusiei, cele mai mari din lume.

Dintre companiile petroliere americane, Exxon are cea mai extinsă prezenţă în Rusia, unde deţine deja o serie de firme mixte împreună cu Rosneft şi produce petrol în estul îndepărtat al ţării.

Igor Sechin, directorul Rosneft, se află pe lista sancţiunilor diplomatice şi economice adoptate de SUA şi UE.

La forumul din Sankt Petersburg, a fost prezent şi directorul general al BP, Bob Dudley, care a declarat că nu are de gând să renunţe la investiţiile în Rusia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb