ÎN COMPARAŢIE CU 2017 Banca Transilvania - profit uşor în creştere, anul trecut

Andrei Iacomi
Companii / 27 februarie 2019

Banca Transilvania - profit uşor în creştere, anul trecut

Dividend cu randament brut de 8,7%

"Diminuarea profitului disponibil pentru capitalizare va încetini dezvoltarea sistemui bancar din ţara noastră şi va afecta creşterea economică", atrag atenţia oficialii Băncii Transilvania

Banca Transilvania (TLV), cea mai bine clasată companie a pieţei noastre de capital din indicele MSCI Frontier Markets, a raportat un profit net la nivel de grup de 1,257 miliarde de lei, în 2018, cu 1,18% peste cel obţinut în anul anterior, în timp ce la nivel de bancă rezultatul net al instituţiei de credit din Cluj a fost de 1,219 miliarde de lei, mai mare cu 2,82% faţă de cel din 2017, se arată în raportul emitentului publicat astăzi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Dividendul brut propus de conducerea băncii acţionarilor în adunarea din aprilie este de 818,12 milioane de lei, echivalentul unei valori de 0,17 lei/titlu care, raportată la cotaţia TLV de ieri, de 1,948 lei, oferă un randament de 8,73%.

"De asemenea, acţionarilor li se va propune capitalizarea diferenţei până la totalul profitului anului 2018, care va fi disponibil pentru a fi distribuit", se arată în raportul băncii.

Legat de taxa pe activele bancare în funcţie de indicele ROBOR, măsură prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/2018, oficialii TLV notează în raport: "Banca Transilvania reiterează ideea conform căreia capitalul şi competenţele băncilor au fost construite în timp şi se pot pierde repede în lipsa investiţiilor, iar România are nevoie de un sistem bancar puternic şi de ritmuri superioare de creştere a creditării pentru a micşora decalajele faţă de ţările vestice".

Reprezentanţii instituţiei din Cluj atrag atenţia că diminuarea profitului disponibil pentru capitalizare va încetini dezvoltarea sistemui bancar din ţara noastră şi va afecta creşterea economică.

"Cu toate acestea, BT, bancă şi entitate românească, va rămâne alături de clienţii săi, aşa încât aceştia să fie cât mai puţin afectaţi de eventuală taxa", se arată în raportul băncii.

Profitul operational al bancii a crescut la 1,8 miliarde de lei datorită eficientizării şi consolidării afacerii, potrivit TLV.

Depozitele clienţilor au ajuns la 65,16 miliarde lei, din care 43,34 miliarde lei sunt depozite ale clienţilor persoane fizice, iar 21,82 miliarde lei, depozite ale persoanelor juridice.

Pe lângă fuziunea dintre Banca Transilvania şi Bancpost, în 2018 a avut loc fuziunea dintre BT Leasing şi ERB Leasing, companie achizitionată de la Eurobank Group odată cu Bancpost şi ERB Retail Services. BT Direct şi ERB Retail Services, instituţii nebancare destinate acordării creditelor de consum, vor fuziona în prima parte a anului 2019, spun reprezentanţii instituţiei de credit din Cluj.

Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns la finele anului trecut la 77,9 miliarde lei, iar creditele acordate au crescut până la 38,02 miliarde lei.

Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 4,97% la 31 decembrie 2018, în timp ce gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 94%.

Solvabilitatea băncii fără profitul anului 2018 este de 18,59%, iar dacă este inclus profitul, aceasta este de 21,53%.

În ianuarie 2018, Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru finanţări pe termen lung al Bancii Transilvania (IDR) la "BB+', cu perspectiva stabilă, respectiv nivelul ratingului de viabilitate la nivelul "bb+'.

În data de 15 februarie a acestui an, Banca Transilvania a împlinit 25 de ani de activitate.

Valoarea de piaţă de instituţiei de credit din Cluj este de 9,379 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. ... incepe sa se sparga gogoasha ! hai sa sarim cu bani de la BNR , adica de la stat , precum in 2008 , si sa dam TLV-ului s-o salvam din nou , sa-si incaseze ei profiturile in continuare !

    1. s-o salvam de la ce????? e cea mai mare si bine capitalizata banca din Romania doamna:))

      pai in 2008 si inca cel putin o data inainte de 2000 , de la ce a fost salvata cu banii statului via BNR ?!?!

      atunci da, dar acum ce treaba are situatia de cum?!!

      Te-ai bucura nespus de mult ca in Romania sa nu avem nici o banca romaneasca??? Acum nu trebuie salvat TLV-ul, sta bine pe picioare, deci esti pe langa...

      Ori stii ceva care nu e public si asta inseamna puscarie, Ori raspandesti informatii false care inseamna tot puscarie. Deci esti bun de cautat pe acasa. Treaba cu 2000 si 2008 e tot dezinformare.

      ... nu cei care isi exprima liber aici parerile !

      TLV-ul a fost salvat de cel putin doua ori de la faliment iminent de catre BNR ... se stie asta !

      la dimensiunea de azi, cu peste 20% din activele bancare romanesti, TLV e banca sistemica, considerata "too big to fail". la fel si BRD si BCR. diferenta este ca TLV e baca romanilor (55%), maiavem si noirimanii niste active bancare , nu e totul la straini. de ce n-am vrea sa fie OK aceasta banca?

      Bai asta care tot apari de mai multe ori sub nume diferite, faci acuzatii grave cu buna stiinta, distorsionand adevarul. Imprumuturi de la banca centrala iau toate bancile din lume, dar asta nu are nici o legatura cu intrarea in actionariat, administrarea speciala si falimentul. Daca tot detii informatii confidentiale sunt sigur ca stii asta. Inca nu te-a cautat nimeni sa dai cu subsemnatul?

      Simonuca fata, BNR nu e banca de stat. ca sa stim in ce barca stam. daca cumva, ipotetic vorbind, TLV are nevoie sa fie salvata, inseamna ca economia tarii e atit de distrusa incit salvarea TLV inseamna o decada pierduta in recesiune nasoala, cam ca la greci. grija mare ce exprimi pe gurita-ti aurita.

    Vad ca investitorii la BVB nu mor de bucurie ca urmare a anuntarii acestor rezultate.

    Taxa pe ROBOR va taia clar din lichiditatea bancilor, cand vor avea de plata o carutza de bani la bugetul de stat.  

    1. Scadere de 3 la suta a prețului actiunii în conditiile unui dividend cu randement de 9 la suta. Inconștienții de la conducere au stricat de tot bursa. Oare în ce tara serioasa se mai întâmplă ăsta?

      Ai mare dreptate, la noi, doar cacanari la bursa. Pe langa faptul ca ii da guvernul foc (bursei), oricum investitorii erau fff prapastiosi. Daca bursa din America scadea cu 2% la noi erau scaderi de 7-8%, daca in America crestea bursa, depasea valoarea dinaintea crizei, noi maxime istorice, noi nici macar nu ne-am apropiat de maximele din 2008. Vai si amar bursa si investitori, BVB.

      mai ales ca anii trcuti , randamentul era per total de cel putin 16% , tinad cont si de actiunile gratuite ! acum se sparge petrecerea ! TLV-ul va ajunge in curand la jumatate din valoarea nominala !

      eu cred ca pina in aprilie 2019 se face 2.25 actiunea

      ba tarane cu caruta, poti pune un numar pe caruta de bani? cit mai exact e impovorarea pe sistemul bancar, si specific pe primele 6 banci din sistem? daca nu poti pleaca la bufet in sat si mai i-ati o saniuta ca esti matol in creier

      anonimusule, profitul net pe 2018 al TLV este 1.219 miliarde lei la o capitalizare de 9.033 miliarde lei. 13% cum ar veni. profit din care 812 milioane se platesc cash, restul pina la 1.219 miliarde se capitalizeaza prin emisiune actiuni gratuite catre actionari. Banca asta face 13% profit in conditiile in care repara o Victoria Bank in Moldova si absoarbe Bancpost in Romania. cu munca, cu cheltuiala, face profit. si totusi cum ai ajuns la pret actiune 1/2 din val nominala de 1 leu? poti explica?

    cotatia TLV isi continua prabusirea ... cred ca postacii favorabili TLV vor sa ne spuna ca negrul e alb !

    A se vedea cu cat s-a prabusit TLV in ultima perioada ... si specialistii spun ca prabusirea continua ... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb