ÎN CONDIŢIILE UNOR PREŢURI MAI MARI LA ŢIŢEI ŞI GAZE NATURALE OMV Petrom - profit în creştere cu 38%, în primul trimestru

A.I.
Ziarul BURSA #Companii / 4 mai 2018

OMV Petrom - profit în creştere cu 38%, în primul trimestru

Compania va realiza investiţii în valoare de 3,7 miliarde de lei, în acest an, circa 75% din această sumă fiind dedicată proiectelor din Upstream

OMV Petrom (SNP) a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit net consolidat de 854 milioane de lei, în creştere cu 38% faţă de cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale, a crescut cu 25%, până la 958 milioane de lei, se arată în raportul companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cea mai importantă contribuţie la rezultatele financiare din primul trimestru, de circa două treimi din total, a fost avută de segmentul Upstream (explorare şi producţie), care a beneficiat de preţuri realizate la ţiţei şi gaze naturale mai mari, care au contrabalansat declinul producţiei şi efectele negative generate de evoluţia cursurilor valutare, arată compania.

La nivel de grup, OMV Petrom a obţinut, în primele trei luni ale acestui an, un preţ mediu al petrolului de 57,36 de dolari/baril, cu 27% peste cel din primul trimes-tru al anului anterior, când acesta a fost de 45,09 dolari/baril.

Rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale, pentru Downstream Oil a scăzut cu 13% faţă de trimestrul I din 2017, ca urmare a scăderii marjelor de rafinare cu aproximativ 1 dolar/baril, parţial contrabalansată de vânzări mai mari în segmentul vânzărilor cu amănuntul.

Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale al Downstream Gas a fost de peste două ori mai mare faţă de rezultatul din trimestrul I al anului 2017, în principal datorită îmbunătăţirii activităţii de energie electrică.

Rezultatul financiar net la nivel de Grup s-a deteriorat cu 11%, de la o pierdere de 56 milioane de lei în primul trimestru din 2017, la o pierdere de 63 milioane de lei pentru aceeaşi perioadă din 2018, reflectând, în principal, cheltuieli mai mari din diferenţe de curs valutar, contrabalansate parţial de creşterea netă a veniturilor din dobânzi, potrivit companiei.

Valoarea vânzărilor la nivelul Grupului a atins nivelul de 4,875 miliarde de lei, în creştere cu 5% comparativ cu trimestrul I din anul 2017, fiind susţinută de preţuri mai mari ale produselor petroliere şi gazelor naturale, precum şi de volume mai mari ale vânzărilor de electricitate, contrabalansate parţial de volume mai mici ale vânzărilor de gaze naturale şi preţuri mai mici ale energiei electrice, arată societatea.

Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 70% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 28% şi cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi).

Pe parcursul trimestrului I din acest an, OMV Petrom a efectuat investiţii de 843 milioane de lei, în creştere cu 139% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Acestea au cuprins, în principal, investiţiile din Upstream în sumă de 653 milioane de lei, în primul trimestru al acestui an, comparativ cu 324 milioane de lei în trimestrul I din 2017, în timp ce investiţiile în Downstream au fost în valoare de 190 milioane lei, comparativ cu 29 milioane lei în primele trei luni ale anului trecut, din care 189 milioane lei în Downstream Oil.

Pentru acest an, compania vizează realizarea de investiţii în valoare de 3,7 miliarde de lei, aproximativ 75% din această sumă fiind dedicată proiectelor din Upstream (printre investiţiile vizate se află realizarea unui număr mai mare de 100 de sonde noi, aproximativ 1.000 de reparaţii capitale şi lucrări aferente proiectului Neptun Deep). În ceea ce priveşte proiectul Neptun Deep, decizia finală de investiţie este aşteptată în a doua jumătate a acestui an, arată oficialii companiei în raport.

În ceea ce priveşte producţia, Petrom vizează gestionarea declinului în jur de 4% faţă de anul anterior (fără a include iniţiativele de optimizare a portofoliului) în timp ce, legat de optimizarea portofoliului, compania se va concentra pe "barilii cei mai profitabili", alte 50-60 de zăcăminte urmând a fi vândute, după cum se specifică în raportul companiei.

Valoarea investiţiilor în explorare este estimată a fi în jur de 230 milioane de lei.

În primul trimestru al acestui an, OMV Petrom a finalizat forarea a 22 de sonde noi, arată societatea.

Legat de impozitare şi redevenţe, oficialii companiei precizează: "Un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor noastre viitoare, atât onshore, cât şi offshore.

Legea privind activităţile offshore este în procesul de aprobare de către Camera Deputaţilor. Un nou proiect de lege privind redevenţele se estimează a fi emis şi supus consultării publice în cursul acestui an.

Începând cu 1 aprilie 2018, impozitarea veniturilor suplimentare obţinute din liberalizarea preţului gazelor naturale are caracter permanent şi cota de impozitare a crescut de la 60% la 80% pentru preţuri realizate la gaze naturale de peste 85 lei/MWh. Cota crescută se aplică doar diferenţei dintre preţurile realizate şi valoarea de 85 lei/MWh".

Recent, reprezentanţii Exxon, OMV Petrom şi Black Sea Oil&Gas au avut întâlniri cu liderii de grupuri parlamentare din Camera Deputaţilor pentru a discuta des-pre legea offshore, fără de care nu se pot exploata gazele din Marea Neagră.

Numărul de angajaţi al societăţii petroliere a coborât cu 6% la finalul lunii martie a acestui an, la 13.606, de la 14.532 de salariaţi, pentru primele trei luni din anul trecut.

În 2018, profitul net preliminar al OMV Petrom la nivel de grup a fost de 2,491 de miliarde de lei, în creştere cu 140% faţă de cel din 2016, de 1,043 miliarde de lei. În acest an, compania va distribui dividende acţionarilor de circa 1,1 miliarde de lei.

Începând cu data de 1 mai, OMV Petrom are un nou director general, în persoana doamnei Christine Verchere, după ce, pe 30 aprilie, mandatul Marianei Gheorghe s-a încheiat.

Grupul austriac OMV este principalul acţionar al companiei petroliere, cu o deţinere de 51%, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din SNP.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La valoarea dumneaei,nedajduiesc ca dna Mariana Gheorge va ajunge intr-o demnitate superioara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb