ÎN DOUĂ LUNI, "Termoelectrica" va atrage primele investiţii private de un miliard de euro

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 iulie 2009

"Termoelectrica" va atrage primele investiţii private de un miliard de euro

E.ON" şi "Enel" vor trebui să decidă investirea a circa un miliard de euro pentru construirea unui grup nou pe bază de cărbune, cu o putere de 800 MW

Până la finele anului, "CEZ" şi "Electrabel" vor trebui să aprobe investiţiile de la Galaţi şi Borzeşti

"Termoelectrica" a devenit, la finele anului trecut, "Cenuşăreasa" sectorului energetic, prin încheierea a trei parteneriate cu investitori privaţi pentru dezvoltarea de centrale noi, cu tehnologii de ultimă oră. Valoarea totală a investiţiilor în noile centrale este de circa 2 miliarde euro. Oficialii "Termoelectrica" ne-au declarat că, în prezent, proiectul de la Brăila este cel mai avansat. "Apreciem că decizia de investiţie ar putea fi luată până la sfârşitul trimestrului III al acestui an", ne-au precizat reprezentanţii "Termoelectrica".

Decizia investitorilor privaţi - consorţiul "E.ON Kraftwerke GmbH şi Enel SpA" - va fi luată numai după finalizarea studiilor de fezabilitate şi a rapoartelor de evaluare. În prezent, pentru Brăila, a fost elaborat şi se află în analiză raportul independent de evaluare şi este în desfăşurare elaborarea studiului de fezabilitate. Sunt în curs de negociere documentele constitutive ale societăţii comerciale de tip IPP (Acordul Acţionarilor şi Actul Constitutiv), ne-a mai spus conducerea "Termoelectrica". "E.ON" şi "Enel" vor trebui să preia, în acest an, conducerea centralei "Termoelectrica" de la Brăila. Cele două companii au câştigat licitaţia pentru construirea unui grup nou pe bază de cărbune, cu o putere de 800 MW. Valoarea investiţiei a fost estimată la circa un miliard de euro.

Potrivit sursei citate, în cazul proiectelor Galaţi şi Borzeşti, decizia de investiţie ar putea fi luată de partenerii privaţi până la sfârşitul ultimului trimestru al acestui an.

Pentru Galaţi, proiectul se află la stadiul de elaborare a raportului de evaluare, au fost conveniţi termenii de referinţă şi a fost selectat consultantul care va elabora studiul de fezabilitate. Este în curs de negociere şi acordul acţionarilor. Câştigătorul licitaţiei pentru centrala de la Galaţi este "CEZ", care va construi o unitate pe gaz, cu o capacitate de până la 400 MW, investiţie de câteva sute de milioane de euro.

La Borzeşti, sunt în curs de elaborare raportul de evaluare şi studiul de fezabilitate. Urmează să fie demarate negocierile privind acordul acţionarilor. Pentru acest proiect, câştigătorul licitaţiei este "Electrabel" Belgia. Grupul nou de producere va avea o putere instalată de 400 - 500 MW şi reprezintă o investiţie de circa jumătate de miliard de euro.

"Termoelectrica" mai are în curs de elabvorare un studiu de fezabilitate pentru analiza oportunităţii încă unui grup nou, performant, pe huilă de Valea Jiului, fie la centrala de la Deva, fie la CET Paroşeni. Acelaşi studiu va avaliza şi oportunitatea realizării unui grup nou la centrala Doiceşti. Studiul este finanţat pe baza unui grant BERD. "Apreciem că, până la sfârşitul acestui an, va fi finalizat acest studiu şi va putea fi demarat procesul de atragere de investiţii", ne-au declarat oficialii "Termoelectrica". Centrala de la Doiceşti a mai trecut printr-o licitaţie pentru selectarea unor investitori privaţi, dar aceasta a fost anulată în toamna anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb