În gura gamblingului, cu Mircea Badea

Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 1 februarie 2018

În gura gamblingului, cu Mircea Badea

Unibet i-a cerut lui Mircea Badea să dovedească provenienţa banilor din cont

Badea: "Gata! Mi-am închis contul la descreieraţii ăştia securistoizi. În cont mai aveam câteva zeci de milioane. Să le ia dracu! Să le folosească la înmormântare!"

Sorin Constantinescu: "Dacă operatorul are impresia că cineva mai mult vrea să mişte banii decât să-i joace - în limbaj comun, îl suspectează pe client de spălare de bani -, atunci trebuie să raporteze şi acest lucru"

Celebrul Mircea Badea, realizatorul emisiunii televizate "În gura presei", a intrat, de curând, în gura...gamblingului.

Vedeta TV a anunţat, zilele trecute, conform DC News, că şi-a închis contul Unibet: "Gata! Mi-am închis contul la descreieraţii ăştia securistoizi. În cont mai aveam câteva zeci de milioane. Să le ia dracu! Să le folosească la înmormântare!".

Sursa citată arată că Mircea Badea a primit de la managerul contului său Unibet următoarea solicitare: "Mă numesc Oana Găvruţă şi sunt managerul contului dumneavoastră Unibet.

În concordanţă cu ultima directivă europeană împotriva spălării banilor, Unibet împreună cu toţi operatorii de jocuri de noroc online licenţiaţi, pentru menţinerea securităţii contului dumneavoastră, luptă împotriva infracţiunilor financiare şi a furtului de identitate.

Pentru a fi în concordanţă cu această directivă, ne ajută să avem informaţii legate de provenienţa fondurilor pe care le depuneţi.

Ce este considerat a fi document doveditor al sursei fondurilor folosite pentru pariere?

- Documentul furnizat de dumneavoastră trebuie să conţină atât sursa fondurilor, precum şi suma/valoarea exactă a acestora;

- Trebuie, de asemenea, să nu fie un document mai vechi de 3 luni şi să aibă detaliile relevante vizibile.

Exemple de documente valide: extras de cont din care să reiasă venituri constante cu surse ale acestora, identificabile.

Sursa veniturilor: de exemplu - fluturaş salar, dividende sau pensie, cu sume/valoari clare.

Vă rog să trimiteţi copia/copiile documentelor doveditoare ca ata­şament la acest e-mail.

Orice documente ne trimiteţi vor fi în siguranţă, întrucât operăm în exclusivitate în concordanţă cu Legea nr. 677/2001 cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Vă rămân la dispoziţie pentru orice informaţii necesare".

Referitor la solicitarea pe care Unibet, brand deţinut de compania Kindred, i-a făcut-o lui Mircea Badea, opiniile specialiştilor sunt împărţite.

Dacă unii experţi subliniază că solicitarea operatorului de jocuri nu ar fi trebuit să existe, întrucât nu are o bază legală în legislaţia noastră care să o susţină, alţi consultanţi spun că, dimpotrivă, solicitarea operatorului de jocuri de noroc este una corectă.

"Există o directivă europeană în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor, care urmează să fie transpusă şi la noi şi care prevede obligaţia operatorilor de gambling de a întreba clienţii în legătură cu provenienţa banilor. Până în acest moment, unele ţări au trans­pus-o în legea naţională, iar altele, printre care şi noi, încă nu, aşa că operatorii de jocuri nu au o bază legală adoptată de ţara noastră ca să îi întrebe pe jucători de unde au banii", ne-au spus unii specialişti din piaţă.

Sorin Constantinescu, expert în combaterea criminalităţii economico-financiare în domeniul jocurilor de noroc, ne-a explicat că legea în vigoare spune că orice entitate raportoare - cazinouri, bănci, firme de avocaţi, dealeri auto etc. - trebuie să raporteze la ONPCSB orice tranzacţie de peste 15.000 de euro. Domnia sa a adăugat: "De asemenea, mai există un raport de tranzacţii suspecte (RTS) care trebuie întocmit, conform legislaţiei în vigoare. Cu alte cuvinte, dacă operatorul are impresia că cineva mai mult vrea să mişte banii decât să-i joace - în limbaj comun, îl suspectează pe client de spălare de bani -, atunci trebuie să raporteze şi acest lucru.

Noua directivă europeană spune că în cazurile în care cineva joacă sume peste o anumită limită, operatorul trebuie să ceară dovada de provenienţă a banilor. Firma Unibet, fiind cotată la bursă şi fiind o companie multinaţională, aplică directiva europeană în toate ţările unde are licenţă. Ea poate face acest lucru legal, în baza regulamentului de ordine interioară aprobat de ONJN. Unii clienţi s-au conformat, alţii nu au dorit să transmită dovada provenienţei banilor".

Când un client îşi deschide un cont pe un site online sau vine în cazino, el îşi dă acceptul pentru termenii şi condiţiile companiei, ne-a mai spus domnul Constantinescu, adăugând: "În acest caz, când respectivele persoane încep să ruleze zeci de milioane de lei, primesc o solicitare ca cea transmisă lui Mircea Badea. Potrivit legii, dacă clientul refuză să facă această dovadă, într-un anumit număr de zile firma închide automat respectivul cont fără să returneze banii, care intră într-un cont la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN)".

Şi alţi specialişti din domeniu ne-au oferit aceleaşi explicaţii, menţionând că nu este nimic abuziv în situaţia prezentată de Mircea Badea. Aceştia ne-au precizat: "Există deja o directivă europeană mai veche, transpusă la noi, adresată societăţilor comerciale din diferite domenii care au suspiciuni de genul spălării de bani pe anumite zone. Conform acestei reglementări, după ce se înscriu pe o anumită platformă, clienţii respectivelor companii pot fi urmăriţi cu nişte roboţi care monitorizează piaţa şi dacă aceştia se situează într-o zonă de risc (de exemplu să depăşească o anumită sumă de bani, să joace mai mulţi bani decât este prevăzut în lege, să bage şi să scoată frecvent sume de bani), atunci este transmis automant un mesaj, care stă la baza unui fel de anchetă, răspunsurile urmând să fie transmise Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB).

Companiile mari cum sunt Unibet nu îşi permit să încalce legea din domeniu şi, la deschiderea unui cont, fiecare jucător semnează unele reguli şi condiţii care cu siguranţă că prevăd şi astfel de situaţii. Ideea este ca jucătorii să şi citească aceşti termeni.

În plus, dacă un operator de joc solicită astfel de date, înseamnă că el este corect, că reprezintă o companie care colaborează cu autorităţile, că protejează clientul, iar jucătorul, odată ce a semnat un contract care conţine termeni şi condiţii, trebuie să îl respecte".

Contactat prin intermediul unei terţe persoane, Mircea Badea nu a răspuns solicitării noas­tre pe subiect.

Kindred: "Pentru marea majoritate a clienţilor, verificările de bază sunt suficiente, însă pentru alţi clienţi pot fi necesare mai multe informaţii"

Reprezentanţii Kindred subliniază că operatorul deţine licenţe de operare în mai multe jurisdicţii ale Uniunii Europene, fiind supusă unei duble reglementări. Aceştia ne-au trans­mis: "Fiind o companie centrată în jurul clienţilor, pentru care ne străduim să oferim mereu o experienţă remarcabilă, înţelegem că anumite solicitări ale noastre pot da naştere unor neclarităţi.

Scopul nostru este să asigurăm jucătorilor un climat sigur, sustenabil, care să respecte legislaţia în vigoare. Acest lucru presupune că în anumite cazuri putem solicita informaţii de la clienţii noştri, inclusiv date care ţin de identitatea acestora sau anumite aspecte de natură financiară, în concordanţă cu reglementările naţionale şi cele europene. Pentru marea majoritate a clienţilor, verificările de bază sunt suficiente, însă pentru alţi clienţi pot fi necesare mai multe informaţii.

Compania Kindred deţine licenţe de operare în mai multe jurisdicţii ale Uniunii Europene, fiind supusă unei duble reglementări: deopotrivă normele impuse la nivelul Uniunii Europene, precum şi reglementările naţionale specifice".

ONPCSB a iniţiat un proiect de lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, care transpune în legislaţia noastră Directiva UE 2015/849, aceasta fiind a patra directivă în domeniu.

Conform informaţiilor disponibile, proiectul legislativ instituie un mecanism naţional de prevenire şi combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului şi va avea un impact semnificativ asupra activităţii unor entităţi care operează în diverse domenii, inclusiv asupra industriei jocurilor de noroc.

Printre altele, iniţiativa îi obligă pe operatorii de jocuri să transmită Oficiului un raport pentru activitate suspectă, dacă aceştia cunosc, suspectează sau au motive rezonabile să suspecteze că:

a) bunurile/fondurile, indiferent de sumă, provin din săvârşirea de infracţiuni sau au legătură cu finanţarea terorismului;

b) persoana sau împuternicitul/reprezentantul/mandatarul acestuia nu sunt cine pretind a fi;

c) informaţiile deţinute pot fi relevante pentru investigarea unei infracţiuni.

De asemenea, operatorii vor raporta către ONPCSB tranzacţiile în numerar, în lei sau valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, potrivit avocaţilor de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii, citaţi de Hotnews.

Şi actuala lege - 656/2002 - conţine prevederi referitoare la măsurile de cunoaştere a clientelei, dar nu sunt atât de detaliate, noul proiect modificând şi pragurile peste care aplicarea măsurilor de cunoaştere a clientelei devine obligatorie.

Conform sursei citate, pe lângă cazurile cu caracter general, proiectul de lege prevede şi un caz special, aplicabil operatorilor de jocuri de noroc: aceştia vor fi obligaţi să aplice măsurile-standard de cunoaştere a clientelei în momentul colectării câştigurilor, în momentul punerii unei mize, la cumpărarea sau schimbarea de jetoane, ori în toate cazurile atunci când se efectuează tranzacţii a căror valoare minimă reprezintă echivalentul în lei a 2.000 de euro, indiferent dacă tranzacţia se realizează printr-o singură operaţiune sau mai multe operaţiuni ce par a avea o legătura între ele.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Așa-i la alba-neagra, dacă-l prejudiciezi pe țepar, te alungă cu poliția, în numele directivelor europene. :)))

    1. Hahaha

      L-a alungat cineva? I s-a cerut doar sa precizeze provenienta fondurilor. Nu are cum sa le justifice asa incat a ales sa si le mute de acolo. Din toata povestea condamnabil este doar Badea ca nu poate justifica provenienta banilor. Acest "cavaler al dreptatii" este de fapt un escroc care "vinde" prostilor imagini distorsionate ale realitatii romanesti. Bineninteles ca Securitatea este vinovata (si nu el, Badea!) pentru ca a incasat bani pe care nu ii poate justifica. Astia sunt "cavalerii dreptatii" de la Antena 3 care vorbesc natiunii despre cinste, onoare si dreptate! Ha, ha, ha!

      Transferurile către țeparii alba-neagra se fac din conturi bancare.

      Băncile sunt cele care solicita declarații privind sursa veniturilor, iar Securitatea deja scarmănă ilegal prin conturile cetățenilor români. 

      Țeparul alba-neagra solicită hârtii pentru că s-a săturat de tine, pentru că nu întorci capul după bani când îți întoarce foaia.

      Securitatea pentru care faci propagandă n-are decât să-l ancheteze, Tolontan îi poate publica adeverințele de venit, iar tu te poți bucura de abuzurile securiste până când vor ajunge și la tine. 

    Cum sa ceara o firma de unde ai bani?

    Inseamna ca banca e degeaba. 

    Toate declaratiile pe la finante banci sunt de forma? 

    Cand bagi motorina te intreaba casierul de unde ai bani? 

    Oricum Badea de ce joci? E un fel de drog, bagi mai mult, mai mult. Rata de castig 10%. Ai nevoie de adrenalina , joaca un joc video inventat de romani.

    O sa ajungi pe la popi, psihologi sa scabi de viciul acesta. 

    Am vazut si eu postarea lui Badea. Desi nu sunt fan Badea e cam aiurea. Dupa ce-l lasa sa joace, omu a si castigat destul de mult, ii baga asta cu spalarea de bani? De ce nu i-a pus-o cand a bagat banii prima data? Apoi nu s-a dus ca Gigi cu banii in punga si i-a varsat pe tejghea la aia nu? Au venit prin card cel mai probabil si atunci? Daca are cineva suspiciuni, sa trimita mascatii ANAF peste el, nu-i blochezi banii omului. In cazinou cand te duci cu cash sa-i spargi te intreaba la intrare de unde ai banii? Iti cere cineva vreun document cand ceri cipsurile? Plus ca ce spalare de bani e aia la pariuri unde poti sa-i pierzi pe toti? Aia spala miliarde cu cryptovalutele si l-au gasit pe Badea mare infactor. Ala e doar o sluga la stapan dar atat. :D

    Noroc mare cu domnul Beitz si ale sale calitati de risc.Mare om nea Beitz sa recunoasca El cum e in ADNul mioritic prototipul infractorului. Iar Mircica e cel mai bun reprezentant. Rau de gura, bataus, mistocar. In Many Laundromat model. Domnul Treichl at fi facut bine sa-l dea exemplu cand a prezentat scolarilor cum e cu banii. Da o sa-l ajutam sa-i punem in contact la emisiunea Gangster of the day

    1. Maestre, ai uitat sa spui si ca-i de la emisiunea"In gaura presei". Nu de alta dar "In gura presei" presupune un alt limbaj, o alta atitudine........

       

      Si Badea si undeva in text ,se face vorbire de "cateva zeci de milioane ".Evident , e vorba de lei vechi ,adica cateva mii de lei noi ,maxim 1000-2000 euro ! Mamaaa ce spalare barosana ! E asta oare o suma peste veniturile legale ale lui Badea ? Probabil ca tafna lui Badea este explicatia !

      Dati-l la spalat si veti vedea ce zoaie vor curge. 

      In gura (sau gaura) gamlimbricului Mircea Badea...... 

    Ce liniste !Au tacut pritenii lui Badea.

    1. Se spune/scrie pretini , nu pritenii! Agramatule, esti din lista ministrilor PSD?. 

    Problema caselor de pariuri este urmatoarea: atata timp cat pierzi, e super, nu ti se cer niciun fel de acte lamuritoare, nu ti se pune nicio limita de pariere, esti cel mai bun prieten al lor. Cand incepi sa castigi, se schimba treaba. Vrei sa retragi, pac se cer acte peste acte, banii au fost buni doar cand i-ai depus, atunci nu mai trebuia sa dovedesti ca sunt bani curati, atata timp cat intrau in casieria lor, acum cand vrei sa-i retragi trebuie sa dovedesti cate in luna si in stele. Pe urma, incepi sa castigi, pac iti apare o limita de pariere ridicola de genul 1 euro, sau cu alte cuvinte, hai, valea de la noi, noi tinem doar pariori care pierd bani, nu din cei care castiga.... Alt exemplu, pui un pariu din greseala (gresesti castigatorul, tipul de pariu, etc..), le dai mail imediat sa ti-l anuleze in conditiile in care evenimentul incepe peste x ore, o sa primesti iremediabil raspunsul ca nu se poate. In schimb, daca in oferta de pariere apare o cota gresita a casei de pariuri, se desfasoara evenimentul, castigi pariul, etc, casa de pariuri poate sa anuleze pariul respectiv. De ce isi permit sa faca asta? Pentru ca exista ceva ce se numeste T&C (termeni si conditii), in general sunt standard la casele de pariuri, in care sunt introduse tot felul de clauze abuzive din pct meu de vedere, clauze cunoscute si tolerate de catre ONJN. De ce? Pentru ca ONJN, contrar statutului, e creat sa apere doar interesele statului si al caselor de pariuri, de jucatori nu intereseaza pe nimeni. Poate ne raspunde dl. Constantinescu si la problemele ridicate de mine si isi spune parerea vizavi de ele...

    Hello, did you receive my offer?

    fr om2325214cv 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb