ÎN MEDIE, Optsprezece societăţi pleacă în fiecare lună de pe Rasdaq

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 octombrie 2010

Optsprezece societăţi pleacă în fiecare lună de pe Rasdaq

Cele mai multe dintre ele sunt nevoite să intre în lichidare sau să se transforme în SRL-uri

O sută şaizeci şi patru de societăţi s-au retras de la tranzacţionare de pe segmentul Rasdaq, în primele nouă luni ale anului, timp în care, la Bursa de Valori Bucureşti s-au listat numai trei emitenţi noi (însăşi "Bursa", "iFond Financial România", administrat de SAI Intercapital Invest, şi OTP Green Energy, administrat de OTP Asset Management). Pentru comparaţie, anul trecut, 202 societăţi au ieşit de pe Rasdaq, mai puţine faţă de 2008, când 269 de companii au părăsit piaţa de capital, potrivit datelor furnizate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

În prezent, pe piaţa Rasdaq mai sunt listate 1.367 de societăţi din cele aproape 6.000 câte au fost listate în 1996, iar numărul lor descreşte de la o zi la alta, buletinele CNVM fiind pline de anunţuri în acest sens.

Potrivit datelor puse la dispoziţie de CNVM, principala cauză pentru exodul companiilor de pe Rasdaq este scăderea capitalului social sub limitele impuse de lege, ceea ce atrage, în cele mai multe cazuri, intrarea societăţii în insolvenţă sau faliment. La acestea se adaugă şi decizia expresă a acţionarilor societăţilor de a spune "la revedere" pieţei de capital, din motive numai de ei ştiute.

"Articolul 10 din legea societăţilor comerciale prevede că, în cazul unei societăţi pe acţiuni, capitalul social nu poate fi mai mic de 90.000 lei. De asemenea, legea mai spune că Guvernul va putea modifica, cel mult o dată la 2 ani, valoarea minimă a capitalului social, ţinând seama de rata de schimb, astfel încât acest cuantum să reprezinte echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro. Atunci când capitalul social scade sub valoarea menţionată de lege, societăţile pe acţiuni pot opta să se transforme în SRL, să îşi majoreze capitalul social sau să intre în dizolvare", sus-ţin reprezentanţii CNVM.

Din cele o sută şaizeci şi patru de societăţi care au părăsit "Rasdaq-ul" anul acesta, 122 au făcut acest pas "involuntar", după ce au intrat în faliment ori s-au transformat în "societăţi cu răspundere limitată". Îngrijorare ar trebui să stârnească, însă, cele 42 de companii care s-au delistat în urma deciziei acţionarilor, emitenţi pe care Bursa şi investitorii i-au pierdut defintiv de la tranzacţionare, deşi brokerii şi investitorii instituţionali se plâng constant că nu au destulă "marfă în galantare".

Emitenţii care s-au delistat de la Bursă, în urma deciziei acţionarilor, deşi îndeplineau condiţiile de tranzacţionare, au fost în număr de 52, în 2009, şi de 66, în 2008.

"Se delistează tot mai multe companii în această perioadă deoarece preţul acţiunilor este mic, iar activele societăţilor, luate în calcul la stabilirea preţului de retragere, s-au devalorizat pe fondul crizei economice. Este o perioadă propice pentru majoritarii care nu vor să-şi aibă companiile lis-tate la Bursă, din diferite motive, fie că nu doresc să fie transparenţi sau pentru că s-au săturat de şicanele minoritarilor", susţin surse din piaţă, care nu au dorit să fie citate.

Segmentul Rasdaq (Romanian Association of Securities Dealers Automated Quotation System) a luat naştere în toamna anului 1996 cu scopul tranzacţionării acţiunilor rezultate din Programul de Privatizare în Masă, iniţiat de Mircea Coşea, fiind constituit cu consultanţă americană, după modeul pieţei Nasdaq.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. CNVM lucreaza din greu pentru piata de capital din ROMANIA.Daca iti trimite un raspuns la 30 zile de la o sesizare [ si acela in doi peri]esti rezolvat .DORMI LINISTIT, CNVM vegheaza pentru tine.

    1. Astea oricum nu conteaza. Conmtaza doar faptul ca daca vrei sa capitalizezi un green field pe BVB, te papa vaca....

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb