ÎN OFERTA PUBLICĂ Un sfert din "Sphera Franchise Group", adjudecat pentru 63,3 milioane de euro

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 noiembrie 2017

Un sfert din "Sphera Franchise Group", adjudecat pentru 63,3 milioane de euro

Numai 5% din ofertă, alocată retailului

Nicolae Badea şi Lucian Vlad, cei doi acţionari care au scos la vânzare un pachet de 25% din "Sphera Franchise Group" (SFG), care reuneşte sub umbrela sa companiile care deţin brandurile KFC, Pizza Hut şi Pizza Hut Delivery, au obţinut, în oferta publică derulată la BVB circa 285,12 milioane de lei (63,3 milioane de euro), în condiţiile în care preţul final al ofertei a fost de 29 de lei /acţiune.

Investitorii instituţionali primesc 95% din pachetul de acţiuni, ceea ce reprezintă 9.340.165 de titluri, în timp ce restul de 5%, ce cuprinde 491.588 de unităţi revine investitorilor de retail, preţul de 29 de lei/acţiune fiind valabil pentru ambele tranşe.

De altfel, mai mulţi brokeri consultaţi de ziarul "BURSA" au remarcat că oferta Sphera este mai mult croită pentru instituţionali, decât pentru retail, având în vedere intervalul de preţ şi faptul că nu a fost prevăzută o perioadă cu discount pentru micii investitori.

Intrarea la tranzacţionare a titlurilor SFG la BVB se aşteaptă să înceapă la sau în jurul datei de 8 noiembrie 2017.

În cadrul ofertei, Lunic Franchising and Consulting Ltd, deţinută de Lucian Vlad, a vândut un număr de până la 8.667.773 acţiuni ordinare ale Societăţii (22,34%), iar MBL Computers SRL, deţinută de Nicolae Badea, până la 1.163.980 acţiuni ordinare ale Societăţii (2,9%).

Anterior ofertei, acţionarii Sphera erau: Lunic Franchising and Consulting Ltd (22,34%), MBL Computers SRL (23%), Tatika Investments Ltd. (27,33%), Anasa Properties SRL (10,99%) şi Wellkept Group S.A. (16,34%).

În cele din urmă, Lunic şi Anasa Properties sunt deţinute de Lucian Vlad, MBL este deţinută de Nicolae Badea, iar Tatika şi Wellkept sunt deţinute de Radu Dimofte, potrivit companiei.

Acţionarii "Sphera" au decis, în octombrie, ca numărul membrilor Consiliului de Administraţie să crească de la cinci la şapte, fiind cooptaţi ca administratori independenţi Elyakim Davidai şi Konstantinos Mitzalis.

Elyakim Davidai este Managing Director al grupului american Quadrant şi este cunoscut pentru că a adus, în România, afacerea Pepsi. Din CA-ul Sphera mai fac parte Stylianos Bairaktaris, Mark Nicholas Hilton, Silviu-Gabriel Cârmaciu, Cristian Osiac, Ion Marius Nasta, conform datelor din Monitorul Oficial.

Potrivit prospectului de ofertă Sphera, în absenţa unor condiţii sau circumstanţe de piaţă excepţionale, pentru următorii ani, Consiliul de Administraţie intenţionează să recomande AGOA ca Societatea să dis-tribuie 100% din profitul de repartizat în fiecare an, sub rezerva oricăror restricţii impuse de reglementările legale şi fiscale din România: "De asemenea, Consiliul de Administraţie poate propune AGA în timp distribuţii de numerar sub forma restituirii capitalului către acţionari, dacă va considera că o astfel de distribuire este potrivită şi că aceasta poate fi susţinută în contextul strategiei de creştere a Grupului, cu condiţia ca o astfel de distribuire să fie efectuată conform legilor în vigoare".

Sphera a înregistrat în 2016 un profit net de 51,6 milioane lei, cu 9,5% mai mare decât în 2015 pe fondul unor vânzări de 514,5 milioane lei, cu 26,8% mai mari decât în 2015.

Sphera este societatea mamă a:

- US Food Network SA România care deţine drepturi de franciză pentru operarea restaurantelor sub brandul KFC în România;

- American Restaurant System SA, care deţine drepturi de franciză pentru operarea restaurantelor sub brandul Pizza Hut în România;

- US Food Network SA Italia, care deţine drepturi de franciză pentru operarea restaurantelor sub brandul KFC în anumite regiuni din nordul Italiei;

- US Food Network SRL, Republica Moldova care operează restaurantele sub brandul KFC în Republica Moldova;

- California Fresh Flavors SRL care deţine drepturi de franciză pentru administrarea restaurantelor sub brandul Taco Bell în România.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb