Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a finalizat, în perioada aprilie 2016 - aprilie 2017, 56 de operaţiuni de control în urma cărora a descoperit venituri suplimentare nedeclarate de peste 119,5 milioane de lei, dintre care mai bine de 44 de milioane de lei provin de pe segmentul persoanelor fizice cu averi mari (PFAM), iar diferenţa - din segmentul persoanelor fizice cu risc fiscal ridicat (PFRF), a declarat, ieri, Eugen Şerban, directorul Direcţiei Generale Control Venituri Persoane Fizice (DGCVPF) din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
Domnia sa a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că Fiscul a calculat obligaţii de plată suplimentare la buget de aproape 27 milioane de lei, din care au fost deja încasaţi 4,3 milioane de lei, iar pentru restul se derulează proceduri de executare silită.
De asemnea, potrivit domnului Şerban, totalul veniturilor declarate ale persoanelor verificate se ridică la 3,9 milioane de lei.
Domnia sa a menţionat că, de asemenea, cu ocazia verificărilor, au fost sesizate şi organele de urmărire penală, în 12 cazuri, pentru un prejudiciu total în valoare de 12.771.498 de lei.
Potrivit oficialului ANAF, diferenţele de venituri constatate în verificarea situaţiei fiscale personale provin, în principal, din creditări de societăţi şi din achiziţii de imobile, cea mai mare parte din aceste alocări de fonduri fiind plătite în numerar.
• Mihaela Mitroi, PwC: "Sistemul privind schimbul de informaţii va reflecta sursele impozabile nedeclarate"
Sistemul privind impunerea unui standard comun de raportare, care presupune schimbul de informaţii financiare şi fiscale, între diferite state din întreaga lume, va fi pus în aplicare la noi în ţară începând din luna septembrie a acestui an, a declarat, ieri, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică din cadrul PwC România.
Domnia sa a afirmat: "Acest schimb de informaţii între instituţiile financiare ale diferitelor state va reflecta sursele impozabile nedeclarate, iar ţara noastră are deja acorduri încheiate, în acest sens, cu mai bine de 70 de state".
Acest schimb de informaţii vizează conturile companiilor cu peste 250 de milioane de dolari şi conturile persoanelor fizice de peste un milion de dolari.
Cu alte cuvinte, acest acord îi permite atât ţării noastre, cât şi celorlalte state semnatare, să facă schimb de informaţii în scopul identificării persoanelor fizice sau juridice care ocolesc legea, prin transferul de bani în conturile din străinătate, potrivit doamnei Mitroi.
Mihaela Mitroi a amintit că se vor produce schimbări substanţiale în sistemul fiscal naţional şi că se va pune în aplicare legea prevenţiei, care presupune o serie de mecanisme prin care autoritatea fiscală să ajute contribuabilul.
Doamna Mitroi este de părere că este necesară implementarea unui program de conformare voluntară a contribuabililor. Mai precis, susţine domnia sa, aceştia trebuie încurajaţi să-şi plătească taxele către stat, fără să fie implicaţi inspectori ai autorităţilor fiscale.