Conducerea companiei Poşta Română şi cea a operatorului naţional poştal din Belgia se vor întâlni în perioada următoare ca să discute despre proiectul Guvernului român de atragere a unui investitor străin, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta.
Cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o la Bruxelles, Victor Ponta s-a întâlnit şi cu omologul său belgian, Elio Di Rupo, pentru discuţii privind proiectul de colaborare între Poşta Română şi operatorul naţional de poştă din Belgia. Ponta a arătat că acest proiect a fost blocat în 2010, deoarece interesul fostului guvern era păstrarea Poştei Române pentru avantaje directe din exploatare.
Domnia sa a spus: "Poşta Belgiană şi-a manifestat interesul, încă din urmă cu doi ani, din 2010. Atunci, procesul a fost blocat, pentru că interesul politic al fostului guvern era de a păstra Poşta Română şi de a beneficia de avantaje financiare directe din exploatarea Poştei Române. Situaţia o ştiţi foarte bine, a fost prezentată de către noul ministru, domnul Dan Nica, imediat după preluarea portofoliului: fraude foarte mari, procese pierdute, cu avocaţi agreaţi de fostul guvern, şi un mare pericol pentru locurile de muncă de acolo. Am discutat cu primul-ministru belgian şi va avea loc o întâlnire, iată, după doi ani şi ceva, între conducerea Poştei din Belgia şi cea din România, pentru a identifica implicarea acestora, prezenţa unui investitor important, un nou tip de management şi salvarea locurilor de muncă".
Premierul a mai spus că strategia de privatizare a Poştei Române prevede participarea de până la 20% a unui investitor strategic. Victor Ponta a adăugat: "Poşta belgiană şi-a manifestat interesul - şi nu doar cea belgiană, dar cea belgiană în mod special - şi-a manifestat interesul de a veni cu o participare de 20%, implicit însă având şi un cuvânt serios de spus în partea de management. Dacă va fi vorba, la un moment dat, să schimbăm strategia, o să vă anunţăm. Deocamdată, problema este că, din 2010 până s-a instalat noul Guvern, practic totul a fost blocat din nişte interese, pe care DNA le cercetează acum, de ce nu s-a dorit să mai vină altcineva, s-a dorit doar ca sutele de directori de la Ploieşti să conducă Poşta Română spre faliment, din păcate".
Reprezentanţi ai operatorilor naţionali poştali din Austria, Belgia, Germania, Italia, Marea Britanie şi Suedia şi-au manifestat interesul pentru intrarea în acţionariatul Poştei Române.
În septembrie 2011, prim-ministrul belgian de atunci, Yves Leterme, i-a transmis premierului Emil Boc, într-o întrevedere la Bucureşti, că bpost, compania naţională de poştă din Belgia, vrea să devină acţionar minoritar la Poşta Română.
Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional să privatizeze, până la sfârşitul anului, Compania Naţională Poşta Română (CNPR), care a cumulat o pierdere totală de 485 milioane lei în intervalul 2009-2011, potrivit Corpului de Control al primului ministru. Tot la sfârşitul acestui an, Poşta va pierde monopolul asupra trimiterilor sub 50 de grame şi mai ieftine de 2 lei, astfel că dispariţia acestui atu ar putea să o facă mai puţin atractivă pentru investitori, în contextul în care compania se confruntă deja cu o serie de probleme.
Guvernul a anunţat că va sesiza DNA pentru neregulile din activitatea Poştei, în perioada 2009-2011, a cărei conducere a pus în executare bugetele de venituri şi cheltuieli cu încălcarea hotărârilor Adunării Generale a Acţionarilor (prin care aceste bugete au fost aprobate) şi prin încălcarea dispoziţiilor Hotărârilor de Guvern care au aprobat bugetele.
Acţionarii Poştei sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.