ÎN PLIN SCANDAL ÎN CADRUL COALIŢIEI Dacian Cioloş, premierul nominalizat de Klaus Iohannis

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 12 octombrie 2021

Dacian Cioloş

Dacian Cioloş

Florin Cîţu: "PNL are o decizie a Biroului Executiv foarte clară care spune că, dacă USR votează moţiunea împotriva guvernului PNL, atunci nu putem să mergem la guvernare cu ei"

Dacian Cioloş, şeful USR, este nominalizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru funcţia de premier, care are termen zece zile pentru a încropi o majoritate parlamentară.

"În toate discuţiile de astăzi, am reiterat importanţa unor chestiuni ce trebuie rezolvate indiferent cine guvernează. E extrem de important să se gestioneze bine situaţia pandemică, e foarte important să se gestioneze creşterea preţurilor la energie şi să se ia măsuri pentru ca celelalte preţuri să nu crească la un nivel insuportabil pentru populaţie. De asemenea, este foarte important să beneficiem de sumele mari de care poate să dispună România prin PNRR. (...) Am reiterat importanţa pregătirilor pentru perioada de iarnă. Acestea sunt chestiunile cu adevărat importante pentru români şi nu certurile politice între diferiţi actori. Formaţiunile politice au venit cu diferite abordări şi diferite propuneri. Din toate acestea propuneri, eu am reţinut una pe care o voi şi pune în practică.

Am decis să desemnez pentru poziţia de candidat pentru funcţia de prim-ministru pe Dacian Cioloş", a declarat, aseară, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis.

Imediat după nominalizarea sa de către şeful statului, Dacian Cioloş a scris pe pagina oficială de Facebook: "Este o onoare şi o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiţi, aşa cum am şi anunţat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării şi să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză şi pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forţelor politice.

Vom avea o şedinţă de Birou Naţional pentru stabilirea echipei de negocieri şi a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.

Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia preţurilor la energie şi reformele din PNRR".

Se pare că în decizia preşedintelui ţării un rol important l-a avut şi programul PNRR+ cu care liderul USR, Dacian Cioloş, s-a prezentat la consultări.

Printre măsurile pe care reprezentanţii USR le-au prezentat preşedintelui Klaus Iohannis se numără: adoptarea unui pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a preţului energiei electrice; un plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii Covid-19; desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie până la finalul lunii octombrie 2021 şi adoptarea legilor Justiţiei până la finalul anului viitor; implementarea măsurii "Zero Taxe pe Salariul Minim" pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici; reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate la principiul contributivităţii până la finalul anului 2022; reformarea companiilor de stat, actualizarea legislaţiei, eliminarea excepţiilor de la numirea profesionistă a managementului; revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Mai mult, Dacian Cioloş a afirmat că, în cazul desemnării, primul partid cu care va discuta va fi PNL, mai ales că acordul de guvernare semnat anul trecut nu a fost denunţat de nicio formaţiune politică din cadrul coaliţiei.

"Din punctul nostru de vedere, prioritatea este un guvern şi nu alegerile anticipate. România are nevoie de o majoritate parlamentară, are nevoie de un guvern care să vină cu propuneri atât pentru soluţii pe termen scurt pentru crizele care trebuie gestionate - cea a preţului energiei, imediat PNRR, celelalte programe cu fonduri europene. (...) Din punctul nostru de vedere, coaliţie de guvernare este încă în vigoare, pentru că acordul nu a fost denunţat până acum de niciunul dintre parteneri. (...) Noi am avut intenţia să creionăm o majoritate, i-am dat un semnal în acest sens preşedintelui PNL, dar probabil că nu a fost pregătit pentru o astfel de discuţie", a declarat Dacian Cioloş, după ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

Decizia lui Iohannis a fost neaşteptată, ţinând cont de faptul că tensiunile din coaliţia de guvernare sunt departe de a se aplana, aşa cum a reieşit din declaraţiile premierului interimar Florin Cîţu.

"PNL are o decizie Biroului Executiv foarte clară care spune că, dacă USR votează moţiunea împotriva guvernului PNL, nu putem să mergem la guvernare cu ei. (...) Săptămâna trecută la votul moţiunii de cenzură a fost confirmată existenţa unei majorităţi USR, PSD, AUR care s-au unit. (...) Noi vom încerca să facem o altă majoritate. PNL îşi asumă guvernarea şi vom încerca să facem majoritate în perioada următoare. Când vom avea majoritatea, veţi vedea şi propunerea pentru funcţia de prim-ministru. (...)Toate opţiunile sunt pe masă", a declarat Florin Cîţu, preşedintele PNL, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

PSD vrea alegeri anticipate

În cadrul consultărilor, social-democraţii au susţinut că, din punctul lor de vedere, singura soluţie viabilă este un guvern de tehnocraţi, care să organizeze în primăvara anului viitor alegeri parlamentare anticipate.

"I-am transmis preşedintelui Iohannis că fără o majoritate consistentă în Parlament nu se poate vorbi de un guvern minoritar. România se află într-o criză socială, economică şi sanitară profundă. Fără o majoritate consistentă nu va putea depăşi această criză. Ori se creează o majoritate pentru un eventual guvern, ori se creează o majoritate pentru alegerile anticipate. Din punctul de vedere al PSD se va crea o majoritate pentru alegerile anticipate. Nu credem că în acest moment se poate creiona o majoritate pentru un guvern stabil. (...) Suntem dispuşi să discutăm cu orice formaţiune politică care, după un guvern de tehnocraţi, va fi de acord cu organizarea alegerilor anticipate. Experienţe cu guvern minoritar într-o situaţie cu patru crize majore, cred că România nu poate avea. Democraţia funcţionează pe majorităţi. Dacă o majoritate doreşte alegeri anticipate, se va merge la alegeri anticipate indiferent că îşi doreşte sau nu preşedintele României. (...) În acest moment nu avem o discuţie privind intrarea la guvernare alături de o altă formaţiune politică", a spus Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

Liderul social-democrat a menţionat că, dacă se va ajunge la un acord, parlamentarii PSD vor lucra pentru a pune în practică tot ceea ce nu poate realiza actualul guvern interimar.

"L-am asigurat pe preşedintele Iohannis că românii nu vor fi abandonaţi: tot ce nu poate face un guvern demis va fi preluat de Parlamentul României, iar senatorii şi deputaţii social-democraţi vor lucra în acest sens 24 de ore din 24. Am depus deja la Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului solicitări pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaze şi sperăm ca în această săptămână sau săptămâna viitoare legea să meargă la promulgare. Vom aproba toate solicitările guvernului pentru depăşirea pandemiei, crizei sanitare şi economice. România trebuie să depăşească şi criza socială. Această iarnă va fi cea mai grea dintre cele cu care ne-am confruntat, din cauza îngheţării veniturilor şi a scumpirilor", a precizat Marcel Ciolacu.

AUR vrea premier independent politic, UDMR l-a propus pe Kelemen Hunor

Reprezentanţii AUR susţin că singura soluţie viabilă este alcătuirea unui guvern de specialişti, condus pe o perioadă limitată de un premier independent politic.

"Suntem singurul partid care a venit cu o soluţie pe masă. Am fost lăsaţi în aşteptare, deşi domnul preşedinte Iohannis a admis că celelalte partide nu au soluţii, că e foarte complicat să constituiască o nouă coaliţie de guvernare în jurul unor lideri ai celorlaltor partide din Parlament. De aceea, noi am venit cu propunerea de persoană independentă pentru funcţia de premier, care să poată să adune un guvern de specialişti asumaţi politic de către toate partidele sau de către o majoritate largă în Parlament", a afirmat senatorul Claudiu-Richard Târziu, copreşedinte AUR.

Surpriza consultărilor de la Cotroceni a reprezentat-o UDMR, care i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că este gata să îşi asume guvernarea pentru următoarele şase luni, până se calmează spiritele încinse din PNL şi USR, iar premier să fie în perioada respectivă Kelemen Hunor.

"Ştiu că azi au fost lansate două propuneri: Dacian Cioloş, de la USR, şi eu pentru şase luni, pentru a trece de iarnă şi pentru a lua anumite decizii. Varianta de uniune naţională nu este o variantă prin care se poate guverna pentru că ar însemna să nu mai existe opoziţie în Parlament. Astăzi e puţin probabil să se întâmple o refacere a coaliţiei, dar peste şase luni, timpul trece, te ajută să fii mai înţelept, mai calm şi acele şanţuri care au fost săpate să fie reparate. Acum trebuie să trecem iarna şi dacă nu luăm aceste decizii, lucruruile vor fi complicate. Mie nu îmi plac ordonanţele de urgenţă, dar trebuie să recunosc că în ceea ce priveşte creşterea preţurilor şi combaterea pandemiei este nevoie de un guvern cu puteri depline ca să ia deciziile respective. Noi avem o a treia cale, a treia soluţie în două etape, pentru a ieşi din această criză", a declarat Kelemen Hunor.

Dintre toate soluţiile propuse mai sus, din jobenul prezidenţial a ieşit Dacian Cioloş, care a mai fost nominalizat în trecut de preşedintele Klaus Iohannis. Dacian Cioloş a devenit premier, imediat după demisia premierului Victor Ponta, în urma tragediei de la Colectiv, eveniment ce a avut loc în 30 octombrie 2015 şi care s-a soldat cu moartea a 65 de persoane. La 15 noiembrie 2015 Cioloş a prezentat lista miniştrilor propuşi. Două din persoanele nominalizate iniţial, Andrei Baciu pentru Ministerul Sănătăţii, respectiv Cristina Guseth pentru Ministerul Justiţiei, au fost retrase. Guvernul a primit votul de învestitură în Parlament în 17 noiembrie 2015, iar depunerea jurământului a avut loc în aceeaşi seară. Primul guvern de tehnocraţi condus de Dacian Cioloş, care l-a avut ca vicepremier pe Vasile Dîncu, actualul preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, şi-a încetat activitatea în 4 ianuarie 2017, după alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 au fost câştigate de PSD, care a alcătuit o coaliţie de guvernare cu ALDE şi UDMR.

PNL, PSD şi AUR nu sunt de acord cu nominalizarea lui Dacian Cioloş

Decizia preşedintelui Klaus Iohannis l-a nemulţumit pe noul şef al PNL, Florin Cîţu. "Am luat act de desemnarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis. De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloş, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susţinut moţiunea de cenzură (PSD şi AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil. PNL va discuta cu domnul Cioloş, după ce acesta va găsi soluţia unei majorităţi împreună cu aliaţii săi de la moţiunea de cenzură, PSD şi AUR. Mâine PNL va discuta situaţia politică la zi într-o şedinţă a Biroului Politic Naţional", a scris aseară premierul Florin Cîţu, preşedintele PNL, pe pagina oficială de Facebook.

De aceeaşi părere este şi noul secretar general al PNL, Dan Vîlceanu, actualul ministru interimar al finanţelor publice, care a precizat: "Ar trebui să aibă şi voturi această desemnare, dacă ne uităm la moţiunea de cenzură".

Reprezentanţii PSD au reacţionat şi ei imediat după nominalizarea lui Dacian Cioloş, preşedintele USR, pentru funcţia de premier. Pagina oficială de Facebook a formaţiunii politice social-democrate a afişat mesajul "Rocada pierzătorilor", în timp ce Lucian Romaşcanu, liderul grupului senatorilor PSD a declarat: "În primul rând nu e o propunere serioasă, sau nu cred că e propunere care e făcută cu sensul de a coagula o majoritate, pentru că chiar şi cei de la PNL spun în acest moment «domnule, a fost nominalizat Cioloş pentru că e reprezentantul majorităţii care ne-a dat guvernul jos». Cred că domnul Cioloş este singurul care îl ia în serios pe domnul Iohannis. În acest moment, eu cred că domnul Cioloş este varianta de a nu-l avea pe Cîţu imediat după cădere, lucru interzis şi de CCR. Noi nu susţinem decât un guvern de specialişti, de tranziţie, până la alegerile anticipate. Ce facem? Îl înlocuim pe Cîţu cu Cioloş, să o vedem pe doamna Turcan în aceeaşi situaţie de mare ministru al Muncii şi pe domnul Cîţu eventual prim-viceprim-ministru responsabil cu finanţele? Şi pe domnul Voiculescu la Sănătate să privatizeze tot ce nu s-a privatizat până acum? N-avem cum să mergem în jocul ăsta. Singurul lucru coerent în acest moment, având în vedere situaţia în care suntem, sunt anticipatele cu un guvern de tranziţie. (...) Eu nu cred în seriozitatea acestei propuneri. Ar fi trist să fie o glumă a preşedintelui. Cred că e o defazare a domnului preşedinte".

De aceeaşi părere este şi liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, care a afirmat: "Nu, categoric nu îl votăm. Moţiunea PSD a fost nu doar împotriva lui Cîţu şi a miniştrilor PNL, dar şi împotriva miniştrilor USR. Aceasta propunere este neserioasă. Cioloş a mai fost premier o dată şi a fost un dezastru. Această propunere este o glumă".

Reprezentanţii AUR sunt şi ei nemulţumiţi de decizia luată de preşedintele Klaus Iohannis şi au afirmat că parlamentarii formaţiunii politice nu îl vor susţine pe Dacian Cioloş ca premier, deoarece "a dovedit în 2016 ce poate".

"E cea mai proastă decizie pe care putea să o ia preşedintele Iohannis. Noi vom vota împotriva lui Cioloş, nu putem vota să ducă ţara cu oiştea-n gard. Votam împotriva acestui Guvern, clar. Vom face o opozitie acerbă", a declarat senatorul Claudiu Târziu, în timp ce colegul său George Simion a postat un comentariu pe pagina oficială a lui Dacian Ciolos: "Dar cine crezi că te votează?".

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Csolos spera intr-o minune, desi practic va presta munca neplatita in favoarea lui Iohannis.

    Demersurile primului de a constitui un guvern sunt sortite esecului, acesta fiind chiar planul maretului lider de la palat. 

    Imparatul nostru va spune apoi "ghinion" sau daca are chef de mai multe silabe, va zice ca USR a irosit increderea si sansa ce le-au fost acordate, prin urmare sa stea la locul lor.

    Pacat de toti simpatizantii USR care s-au aciuit pe forumul Bursa in ultima perioada si care vor vedea cu aceasta ocazie cat nu poate partidul lor. 

    1. Partidele au de ales intre:

      - guvern condus de Ciolos  

      - guvern minoritar condus de Catu 

      - alegeri anticipate. 

      PSD-ul va decide si nu ii va fi deloc usor, iar Iohannis are sansa de a intra in istorie ca presedintele ce si-a ingropat partidul in mai putin de un an de guvernare. 

      Dincolo de circul asta si de antipatia pe care o am fata de clasa politica, nu pot sa nu observ ca totusi, dintre toti perindatii la guvernare in ultimii zeci de ani, ministrii USR s-au straduit cel mai mult si chiar au reusit sa faca ceea ce este corect si benefic pentru tara (cu unele mici excepti).  

      Au dezamagit PSD-ul PNL-ul (PSD2) care inca nu au schimbat nimic la nivel de mentalitate si de practici politice. Pentru ei ciolanul, functia si cumetriile primeaza in continuare. 

      La un popor care inca crede ca virusul nu exista, ca se transmire prin retelele mobile si ca Bill Gates ne injecteaza cipuri, nu este de mirare ca PSD-ul si PNL-ul isi impart periodic ciolanul si ca nu se deranjeaza prea mult unii pe altii decat cel mult la nivel declarativ. Practicile lor raman in continuare, stabile si nesanctionate. Doar beneficiarii alterneaza si uneori se mai schimba prin "primenirea" partidelor.

      Se vede de la o posta ca nu simpatizezi cu nici un partid politic!!!

      Guvern de tehnocrati, neafiliati politic, cu realizari practice in urma. Lider cu aceleasi calitati, independent/ politic. Excludere iubitorilor de circ (cearta, jigniri etc.)

      Userist/lgbtist, vaccinist, globalist.

      Am simpatizat si votat intotdeauna cu raul cel mai mic, in opinia mea. Dar tu?

      Care a fost intodeauna raul cel mai mare

    ciolos PM = betivul cu , cheia de la crama .

    1. Daca-i musai de la Macron sau Frit prezident,Iohanis va fasce pe dracu in patru si-ii va convinge cu promisiuni si rugaminti pe liberali sa-l accepte pe Coilan USR-ist:E vital pentru el,Iohanis, sa-i multumeasce pe stapanii europei sa prinda si el un ciolan pe acolo sau la NATO.IN caz cuntrar,ramanind in Romania Urmasii lui Kovesi il vor hartui pentru greselile trecutului si facute uitate de lingaii PLL si ca ca nu a lasat nicaieri un loc de BUNA ZIIUA.Nu-l vad pe ceateanul acestei tari ca sa-l iubeasca atat de mult incat sa-i intinda o mana de ajutor.

    Dupa ce si-au sabotat propriul guvern in pandemie si criza energetica au pretentii de guvernare?

    1. eh...te pui cu barbatii care vor sa ramana insarcinati si cu pedofilii din politica romaneasca care vor sa faca intens si profund educatie onanista copilashilor de 3-5 ani ?!?!!??!!??

    Vaccinarea obligatorie: război civil, Iohannis va fi îndepărtat, se vor înregistra RoXit și PolXit! Trebuie lustrați cei care au depășit 46 de ani, mai ales rectorii, cei din Senat, sa știe lumea cu cine are a face!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb