ÎN PLIN SCANDAL ISCAT DE ALEGEREA MEMBRILOR CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE, Televiziunea publică urmează să fie chemată în judecată

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 16 ianuarie 2014

Televiziunea publică urmează să fie chemată în judecată

Societatea Română de Televiziune urmează să fie acţionată în judecată de Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind şi de persoanele ale căror candidaturi au fost respinse în procesul de alegere a reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie (CA).

"Încă nu ne-am hotărât dacă vom face o acţiune comună sau fiecare dintre noi va acţiona pe cont propriu, dar în mod cert vom merge în justiţie. S-ar putea ca pentru prima dată directorul general interimar al TVR să nu-şi încheie mandatul", a precizat, ieri, într-o conferinţă de presă, Stelian Damov, fost angajat al TVR şi unul dintre cei cinci candidaţi la CA din afara televiziunii, care au fost respinşi.

Până în prezent, conform legii, "orice persoană, salariată a SRTV sau nu", putea candida pentru a deveni membri CA din partea salariaţilor, spun sursele citate.

În data de 8 ianuarie, Comitetul Director, condus de Stelian Tănase, a adoptat o hotărâre pentru organizarea şi desfăşurarea procedurii de alegere a celor doi membri, putându-şi depune candidatura, în acest sens, "orice persoană angajată a TVR".

Stelian Damov a menţionat că alegerile organizate de Comitetul Director al TVR încalcă Legea 41, de funcţionare a SRR şi SRTV, prin excluderea celor care nu lucrează în instituţie de la procedura de selectare a membrilor CA din partea salariaţilor.

În acest context, Media Sind a anunţat că va depune plângeri penale în instanţă, urmând să sesizeze Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor cu privire la cazul TVR.

"Deja am depus plângere prealabilă pentru contencios", a subliniat Cristi Godinac, preşedintele MediaSind, care este de părere că situaţia de la televiziunea publică reprezintă un grav abuz, o ilegalitate, o discriminare faţă de dreptul angajaţilor de a-şi alege reprezentanţii în CA, în condiţiile în care peste 80% din salarii sunt plătite din taxa TV, încasată de la cetăţeni: "Încălcarea Legii 41 are conotaţii penale. Le transmitem parlamentarilor că avizarea unui astfel de proces îi va transforma în complicii acestor fapte penale".

Potrivit lui Marin Drumcea, fost salariat al TVR, a cărui candidatură pentru CA a fost respinsă, în anii trecuţi, a mai avut loc o astfel de tentativă de excludere de la alegerile pentru Consiliul de Administraţie a persoanelor care nu lucrează în TVR, însă nu a fost acceptată de birourile reunite ale Parlamentului. Astfel, de-a lungul timpului, au făcut parte din CA-ul instituţiei diverse persoane din exteriorul TVR.

"Prin excluderea sintagmei «sau nu», este pentru prima dată când se introduce această regulă, fiind un caz fără precedent. Este o discriminare ce îi îndepărtează pe cei din exterior care ar dori să participe la aceste alegeri", a subliniat domnia sa.

Potrivit lui Marin Drumcea, în mod legal, procedura referitoare la scrutin ar fi trebuit declanşată în urma unei solicitări făcută de birourile permanente ale Camerelor reunite din Parlament, solicitare care nu ar fi avut loc.

"În condiţiile în care Parlamentul este în vacanţă, procedura a fost declanşată prematur, fără niciun suport legal", susţine domnul Damov.

Persoanele ale căror candidaturi au fost respinse intenţionează să se adreseze şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Sursele citate susţin că omul de televiziune Cristian Ţopescu, membru PNL şi care se află pe lista cu cei 19 candidaţi admişi, ar fi fost angajat peste noapte, în vederea admiterii la alegerile pentru CA.

În acelaşi timp, Lucia Hossu Longin, fost membru CA al TVR din partea PNL, ne-a spus că domnul Ţopescu a fost angajat de Claudiu Săftoiu, în urmă cu mai bine de jumătate de an, pe postul de consilier.

Referitor la situaţia de la TVR, domnia sa opinează că este foarte bine ceea ce se întâmplă, Comitetul Director procedând corect prin excluderea persoanelor din afara TVR de la alegerile pentru CA.

"Comitetul Director hotărăşte ce este de făcut şi a hotărât foarte bine. Mi se pare lipsă de respect faţă de instituţie să nu poată fi aleşi doi oameni pentru CA din cei 2.000-3.000 câţi lucrează în TVR. Instituţia a trecut prin evenimente foarte dureroase şi se simte nevoia ca salariaţii să fie reprezentaţi în Consiliul de Administraţie de persoane din televiziune, care cunosc bine situaţia şi realităţile de aici".

Candidaţii respinşi sunt de părere că toată procedura de la TVR a fost făcută exclusiv pentru îndepărtarea lui Valentin Nicolau, care a fost membru în CA în timpul mandatului lui Claudiu Săftoiu.

Săptămâna trecută, Valentin Nicolau ne-a declarat: "Este pentru prima oară în ultimii peste 20 de ani când se întâmplă acest lucru. Este o expresie a prostiei şi disperării. După ce au crescut datoriile la aproape 200 de milioane de euro, anul trecut, le este teamă că dacă voi fi din nou ales vor fi făcute concedieri în baza incompetenţei şi furăciunii".

La rândul său, Sorin Burtea, care, de asemenea, a reprezentat salariaţii în fostul Consiliu de Administraţie al TVR, este de părere că decizia ca persoanele din afara televiziunii să nu mai candideze pentru ocuparea unui post în CA este una cât se poate de bună: "Dacă membrii CA fac parte din televiziune, se zbat pentru bunul mers al acesteia, dacă sunt din afară nu au niciun interes în acest sens".

Decizia Consiliului Director al TVR a fost criticată dur, încă de când hotărârea a fost anunţată de reprezentanţii televiziunii, de patru organizaţii media - ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, care au cerut Parlamentului să analizeze legalitatea acestei hotărâri.

Stelian Tănase a refuzat să comenteze pe marginea situaţiei de la TVR, spunându-ne, ieri, că, până la încheierea mandatului de director general interimar, nu va face nicio declaraţie presei.

Potrivit anunţului TVR, alegerile vor avea loc mâine, 17 ianuarie, urmând ca rezultatele să fie anunţate în 19 ianuarie.

Decizia a fost luată ca urmare a respingerii de către Parlament a Raportului de activitate al TVR pe 2012 şi demiterii Consiliului de Administraţie.

Surse din conducerea TVR ne-au precizat că Legea 41 nu impune modul în care trebuie făcute alegerile pentru Consiliul de Administraţie, ci doar că salariaţii "îşi desemnează candidaţii pentru CA".

Reprezentanţii conducerii ne-au explicat: "Legea stabileşte că de organizarea alegerilor se ocupă Consiliul Director. Legea 41 nu conţine acea afirmaţie despre care se vorbeşte (n.r. «la alegeri poate participa orice personă, angajată TVR sau nu»), aceasta fiind cuprinsă în regulamentul Comitetului Director, care se întocmeşte de fiecare dată când sunt aleşi reprezentanţii salariaţilor în CA. Trebuie subliniat că acest regulament nu a conţinut sintagma «sau nu» până în urmă cu circa şase ani, singura persoană din afara instituţiei care i-a reprezentat pe angajaţi în Consiliul de Administraţie în toţi aceşti ani fiind Valentin Nicolau".

TVR cere majorarea taxei TV

Televiziunea Română a avansat ministrului de Finanţe un proiect care include o prevedere referitoare la mărirea taxei TV, a declarat, ieri, Stelian Tănase, director general interimar al Societăţii Române de Televiziune.

"Într-un proiect pe care l-am avansat ministrului de Finanţe este acest lucru (n.r. majorarea taxei TV) şi sper ca săptămâna viitoare să îi înfăţişez şi primului-ministru. Avem înţelegere ca după Anul Nou să avem o discuţie. Avem un material, putem discuta pe o bază serioasă. Mărirea taxei este lucrul la care ne gândim. Este o discuţie complicată şi ea se va purta", a spus Stelian Tănase în Comisia pentru cultură şi media din Senat, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, o decizie recentă a Curţii Constituţionale va micşora cu o treime încasările televiziunii: "Apar diverse reglementări care, în ultima vreme, sunt împotriva acestei instituţii care se numeşte Televiziunea Română. Acum câteva zile, Curtea Constituţională a dat o decizie care ne va micşora, probabil, cu o treime încasările pe anul acesta. Este vorba de faptul că firmele vor plăti numai pentru un singur abonament, chiar dacă au 1.000 de televizoare. Aici putem să discutăm o formulă, dacă nu facem un abonament mai consistent, care să cuprindă faptul că are 1.000 de televizoare, şi nu doar un abonament normal, care este preţul a două ţigări".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb