ÎN PLINĂ IARNĂ, FĂRĂ FRICĂ DE ÎNGHEŢ UE "pune paie" pe gazul Rusiei

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 decembrie 2013

UE "pune paie" pe gazul Rusiei

Comisia cere renegocierea acordurilor cu Gazprom pentru South Stream, deoarece nu respectă legislaţia europeană

Rusia susţine că gazoductul este guvernat de legislaţia internaţională

Construcţia South Stream nu va fi stopată de CE

România poate face faţă unei eventuale sistări a livrărilor de gaze din Rusia

Reprezentanţii Comisiei Europene au anunţat, miercuri, că acordurile bilaterale încheiate între Rusia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi Austria pentru construcţia gazoductului South Stream încalcă legislaţia UE şi trebuie renegociate de la zero. Aceste acorduri nu sunt de dată recentă, iar construcţia gazoductului a început în unele ţări partenere.

Anunţul UE vine în contextul în care Ucraina nu a semnat, recent, un acord de asociere cu UE suspendând negocierile pentru a se orienta către Rusia. Ucraina este o rută-cheie în transportul gazelor naturale către UE. Rusia, care asigură 60% din nevoile de gaze naturale din Ucraina, a ameninţat cu măsuri în cazul semnării acordului, oferindu-i ca alternativă calitatea de membru în uniunea vamală cu Belarus şi Kazahstan.

Multe ţări din Centrul şi Estul Europei au un grad mare de dependenţă de importurile de gaze din Rusia şi au îngheţat de frig de două ori din 2006 până în prezent, când Rusia a sistat livrările de gaze pe fondul unor conflicte cu Ucraina.

România este dependentă doar într-o proporţie de 20% de importurile de gaze din Rusia, care vin pe teritoriul ucrainean. Potrivit unor surse din piaţă, pe fondul scăderii consumului din acest an, ţara noastră ar putea face faţă la limită unei eventuale sistări a importurilor dacă este închisă alimentarea cu gaze a marilor consumatori întreruptibili (n.r. autorităţile au mai luat astfel de decizii când am traversat ierni grele, iar gazul nu a fost suficient pentru asigurarea încălzirii).

Gazoductul South Stream nu poate opera pe teritoriul Uniunii Europene (UE) dacă nu respectă legislaţia europeană din domeniul energetic, a declarat Klaus-Dieter Borchardt, director în cadrul Departamentului pentru Energie din Comisia Europeană (CE). Potrivit Reuters, domnia sa a spus că legile europene nu permit furnizorilor şi producătorilor de gaze să deţină propriile conducte de transport.

Oficialul CE a adăugat că acordurile încheiate de Gazprom cu ţările europene tranzitate de South Stream trebuie refăcute, astfel încât să respecte legislaţia europeană.

Relaţiile dintre UE şi Rusia au devenit tensionate pe fondul investigaţiei deschise de CE asupra politicii de preţ practicate de Gazprom în ţările europene, dar şi pe fondul refuzului Ucrainei de a semna un acord comercial cu Uniunea, de teamă că va rămâne fără gaze în plină iarnă, conform presei europene.

Solicitaţi să comenteze anunţul CE legat de South Stream, reprezentanţii biroului de presă al Gazprom ne-au transmis: "South Stream este un proiect pan-european în derulare, în care sunt implicate forţe de pe întreg continentul European. Cooperarea noastră cu partenerii europeni se supune, evident, legislaţiei europene şi toate procedurile asociate South Stream sunt în deplină concordanţă cu legea".

Reprezentanţii biroului de presă al Comisarului European pentru Energie Günther Oettinger ne-au declarat: "Confirmăm că CE a sfătuit ţările partenere ale South Stream să renegocieze acordurile interguvernamentale cu Rusia pentru construcţia gazoductului, întrucât acestea nu respectă legislaţia europeană. Mai confirmăm că am trimis o scrisoare ministrului rus pentru energie prin care l-am informat că statele membre UE se vor oferi formal să renegocieze aceste acorduri. Am invitat Rusia să discute cu Comisia şi statele membre, astfel încât proiectul să beneficieze de un cadru legal solid. Este important pentru o investiţie să aibă un cadru legal sigur".

Ei ne-au explicat că South Stream, ca orice alt proiect de gazoduct, va trebui să respecte întru totul legislaţia europeană, în special prevederile legate de "unbundling" (separarea entităţilor producătoare de cele transportatoare), de accesul nediscriminatoriu la reţea şi de tarifele reglementate. Posibilele solicitări de exceptare de le legislaţie vor fi tratate ca oricare alte solicitări similare, dar până acum nu s-a făcut nicio astfel de cerere, mai spune sursa citată.

Ieri la prânz, Marlene Holzner, purtătorul de cuvânt al comisarului Oettinger, a declarat: "Din acordurile interguvernamentale am constatat că gazoductul poate fi folosit doar pentru tranzitul gazului rusesc şi că Gazprom este cel care aprobă tarifele de transport. Tot din acorduri reiese că proiectul este controlat de Gazprom. Considerăm că securitatea aprovizionării şi competiţia sunt asigurate doar dacă transportatorul de gaze este o entitate separată de producător. Accesul terţilor trebuie garantat, iar preţul de transport trebuie aprobat de reglementatorul pieţei".

Domnia sa a precizat că CE a discutat prima oară în august cu ţările europene tranzitate de South Stream, cărora le-a adus la cunoştinţă de necesitatea renegocierii acordurilor: "În urmă cu două zile am trimis o scrisoare către ministrul energiei din Rusia prin care l-am informat că aceste ţări vor solicita o renegociere a acordurilor. În eventualitatea în care aceste acorduri rămân neschimbate. Ţările membre riscă un infrigement. Cadrul legal este, de asemenea, important pentru băncile care finanţează proiectul".

Întrebată ce diferenţă este între Nord Stream (gazoduct funcţional promovat de Rusia şi Germania) şi South Stream, Marlene Holzner a răspuns că Nord Stream este în mare parte subacvatic (teritoriu care nu se supune legilor europene), iar ceea ce este construit pe uscat respectă legislaţia. Domnia sa a precizat că în cazul Nord Stream, compania de proiect a solicitat CE posibile excepţii de la legislaţie şi i s-a aprobat acest lucru.

Reprezentanţii biroului de presă al South Stream Transport BV ne-au declarat: "Cum South Stream Transport BV este o companie privată care se ocupă doar cu segmentul off-shore al gazoductului din Marea Neagră, societatea nu este parte din aceste acorduri interguvernamentale. Oportunitatea redeschiderii negocierilor pe aceste acorduri este decizia suverană a statelor implicate în proiect. Indiferent de această decizie, South Stream Transport B.V nu va fi afectată şi nici graficul de lucrări off-shore, care este aliniat la reglementările europene".

Ei susţin că lucrările la segmentul maritim al South Stream sunt în grafic şi primele livrări de gaze vor avea loc la finele anului 2015: "Am finalizat cu succes testele pe mai mult de 100 de mostre de ţeavă de la producători din Europa şi Asia, iar licitaţia pentru construcţie şi producţia ţevilor a fost lansată în iunie 2013. Vom evalua ofertele şi vom selecta câştigătorii la începutul anului viitor".

Marlene Holzner a subliniat, ieri, că CE nu va stopa construcţia recent începută a South Stream.

Bulgaria, care s-a alăturat South Stream în aprilie 2012, a organizat o ceremonie pentru demararea proiectului pe 4 noiembrie, în satul Rasovo din apropierea graniţei cu Serbia. Serbia a făcut acelaşi lucru pe 24 noiembrie, în satul Sajkaz, din Vojvodina.

Directorul Gazprom pentru exporturi Alexander Medvedev a declarat, miercuri, că nimic poate împiedica construcţia South Stream, în timp ce reprezentanţii CE au spus că nu pot accepta ca o conductă să fie construită, iar apoi să se ceară o soluţie pentru operarea acesteia.

Adjunctul ministrului rus pentru Energie, Anatoli Iankovski, a spus că Rusia nu acceptă ca regulile UE să fie aplicate unor proiecte transfrontaliere cum ar fi conductele, care nu se află doar pe teritoriul Uniunii Europene. El a adăugat că legislaţia UE nu poate prevala în relaţiile UE-Rusia, care sunt guvernate numai de legislaţia internaţională.

România este dependentă doar într-o proporţie de 20% de importurile de gaze din Rusia, care vin pe teritoriul ucrainean. Potrivit unor surse din piaţă, pe fondul scăderii consumului din acest an, ţara noastră ar putea face faţă la limită unei eventuale sistări a importurilor dacă este închisă alimentarea cu gaze a marilor consumatori întreruptibi (n.r. autorităţile au mai luat astfel de decizii când am traversat ierni grele, iar gazul nu a fost suficient pentru asigurarea încălzirii).

Expertul Jean Constantinescu ne-a declarat că CE procedează corect în problema South Stream: "Sunt probleme serioase, dar sunt spuse cam târziu. Acordurile nu sunt de dată recentă. Oricum Rusia trebuie să respecte legislaţia europeană în domeniu, iar ţările europene care au aderat la South Stream trebuiau să aibă grijă ca acordurile să nu vină în conflict cu normele în vigoare. Povestea nu este nouă, iar UE a avertizat, în repetate rânduri, ţările membre că în relaţia cu Rusia trebuie să respecte legislaţia europeană. Cred că unii membrii au uitat de ce au aderat la UE şi respectă legislaţia numai când le convine".

Gazoductul South Stream este proiectat să livreze gaze ruseşti către Austria, tranzitând Marea Neagră, Bulgaria, Serbia şi Ungaria. Proiectul este dezvoltat de Gazprom în parteneriat cu Eni Italia. Acţionarii South Stream sunt Gazprom (50%), Eni (20%), Wintershall Holding din Germania şi EDF din Franţa (15% fiecare). Gazoductul va avea o capacitate de 63 miliarde metri cubi pe an şi ar urma să intre în exploatare în 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb