Poliţia de Frontieră a confiscat 4,6 milioane de pachete de ţigări, în valoare de 53,9 milioane de lei, în primul semestru al acestui an, potrivit unui comunicat de presă.
În perioada similară din 2012, au fost reţinute 2,72 milioane de pachete de ţigări, cu o valoare aproximativă de 21,2 milioane lei, fiind depistate 17 grupuri organizate pentru săvârşirea de contrabandă cu astfel de produse.
Din totalul de ţigări reţinute în perioada ianuarie-iunie 2013 de poliţiştii de frontieră, aproape 1,3 milioane de pachete, în valoare de 10,3 milioane de lei, au făcut obiectul contrabandei cu ţigări.
Comunicatul citat precizează că aproximativ 3 milioane de pachete de ţigări au fost descoperite şi ridicate în vederea confiscării şi distrugerii, în Portul Constanţa, fiind declarate ca improprii consumului.
Totodată, au fost depistate 21 de grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 120 de persoane.
Pe întreg parcursul anului 2012, cantitatea totală de ţigări confiscate de Poliţia de Frontieră se ridică la aproximativ 9,8 milioane de pachete de ţigări, cu o valoare de circa 36,9 milioane lei.
În majoritatea cazurilor, ţigările au fost depistate atât în punctele de trecere ale frontierei, ascunse în mijloace de transport, cât şi în zona de competenţă, pe comunicaţiile din apropierea frontierei. Ţigările erau achiziţionate fără documente legale, cu intenţia de a fi comercializate pe pieţele din interiorul ţării.
Persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări provin din Romania, Ucraina şi Republica Moldova, dar şi din alte state precum Serbia, Rusia, Ungaria etc. Cele mai traficate mărci de ţigări au fost L&M, Plugarul, Doina, Jin Ling, Ronson, Marble, Monte Carlo, Marlboro.
Cele mai active zone în care au fost înregistrate cazuri de contrabandă cu ţigări sunt cele de la frontiera maritimă, frontiera cu Ucraina şi frontiera cu Serbia.
Mijloacele şi metodele folosite de grupările specializate în transportul şi comercializarea ţigaretelor de contrabandă sunt diversificate, particularizate şi adaptate permanent, atât în funcţie de măsurile adoptate de autorităţi, cât şi de condiţiile concrete de derulare a operaţiunilor.
• JTI - Poliţia de Frontieră: Protocol de cooperare pentru combaterea contrabandei
Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut la 12,6%, în mai 2013, faţă de 13,1%, în martie, conform datelor companiei de cercetare "Novel Research". În ultimul an şi jumătate, contrabanda cu ţigarete s-a menţinut în jurul a 13%.
Poliţia noastră de Frontieră şi producătorul de ţigarete JTI România au semnat, ieri, un Protocol de cooperare în vederea combaterii traficului ilegal de ţigarete.
Potrivit documentului, compania JTI România va furniza pregătire de specialitate cu privire la metodele de identificare a produselor contrafăcute, bazate pe elementele de siguranţă ale mărcilor al căror titular de licenţă este în ţara noastră. Vor mai fi avute în vedere metode şi tehnici de identificare a marcajelor false, tehnologii de producere a ţigaretelor, dar şi suport logistic sau sprijin specific în vederea pregătirii diverselor acţiuni.
Chestorul şef Ioan Buda, şeful Poliţiei de Frontieră, a declarat: "Consider că acest parteneriat cu un important reprezentant al mediului privat este un pas înainte al instituţiei în lupta împotriva contrabandei şi în special a traficului ilicit de ţigarete şi contrafacerii. Expertiza, consultanţa şi sprijinul JTI România erau necesare pentru eficientizarea şi finalizarea acţiunilor pe care poliţiştii de frontieră le întreprind în domeniul prevenirii şi combaterii traficului ilegal şi depistării ţigaretelor contrafăcute care pot pune în pericol siguranţa consumatorilor, fapt pentru care acest Protocol deschide perspectiva dezvoltării cooperării cu reprezentanţii producătorilor de ţigarete, în beneficiul cetăţenilor, în slujba cărora ne desfăşurăm activitatea".
La rândul său, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria, consideră că această cooperare dintre companiile de tutun şi autorităţi, inclusiv în privinţa îmbunătăţirii legislaţiei, reprezintă unul dintre factorii care au dus la scăderea contrabandei cu ţigarete, de la peste 36% în 2010, la circa 13% în 2012 şi 2013.
"Semnarea acestui Protocol reprezintă un cadru pentru viitoare programe şi acţiuni comune ale celor două organizaţii, pentru reducerea pieţei negre. Premisele sunt foarte bune, colaborarea JTI cu Poliţia de Frontieră fiind deosebit de fructuoasă, chiar şi în absenţa acestui cadru oficial. În luna iunie, am semnat un Protocol de Cooperare cu Centrul Chinologic Sibiu, în baza căruia JTI va sprijini instruirea echipelor canine destinate Poliţiei de Frontieră, în vederea depistării produselor din tutun".
Protocolul dintre cele două entităţi a intrat ieri în vigoare şi este valabil o perioadă de trei ani, cu posibilitatea de a fi prelungit.