ÎN SEPTEMBRIE, Participaţia străinilor la capitalul firmelor din piaţă, redusă la jumătate

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 noiembrie 2008

Participaţiile străinilor la capitalul companiilor care activează pe piaţa financiară românească s-au înjumătăţit în luna septembrie, pe fondul agravării crizei de pe piaţa financiară mondială, ajungând la 34 milioane euro, conform datelor publicate de Registrul Comerţului.

În septembrie 2007, străinii au injectat 76 milioane euro, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

"Firmele străine sunt obligate acum să se ocupe de propriile probleme din ţările dezvoltate, pe fondul turbulenţelor internaţionale", a declarat analistul economic Matei Păun, citat de Newsin.

Domnia sa consideră că societăţile care au filiale în ţări emergente precum România nu mai sunt interesate să investească, în condiţiile în care au probleme de solvabilitate.

Păun a adăugat că piaţa financiară din România s-a oprit din creşterea puternică înregistrată până de curând, motiv pentru care nu mai reprezintă o atracţie pentru investitorii străini.

În primele nouă luni din 2008, piaţa financiară românească a atras circa 371,55 milioane euro prin participaţii străine la capitalul firmelor, cu 20% mai puţin faţă de acelaşi interval din 2007, când valoarea aces­tora depăşea 461,7 milioane euro, potrivit ONRC.

Astfel, participaţiile la capital ale străinilor la firme din piaţa financiară românească reprezintă 11% din totalul investiţiilor străine directe de capital în primele nouă luni, în condiţiile în care acestea totalizau 3,39 miliarde euro.

"Este normal ca într-o perioadă de criză să scadă investiţiile, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări, în condiţiile în care sunt mai puţini bani", susţine şi analistul economic Liviu Voinea.

Infuziile de capital în băncile româneşti s-au subţiat începând din vară

Sectorul bancar a atras 2% din totalul aporturilor străine la capitalul societăţilor de pe piaţa financiară din România, în primele nouă luni ale acestui an, cu un total de 68,44 milioane euro.

În lunile august şi septembrie, băncile mamă nu au mai injectat capital în subsidiarele din România, iar în luna iulie, singurele bănci care au mai atras capital străin au fost Libra Bank şi Banca Românească.

De la începutul acestui an, băncile româneşti care au beneficiat de infuzie de capital străin sunt: ABN Amro Bank România (41,95 milioane euro), Banca Millennium (23,89 milioane euro), MKB Romexterra Bank (10,79 milioane euro), Intesa Sanpaolo România (534.500 euro), HVB Banca pentru Locuinţe (511.300 euro), BCR Banca pentru Locuinţe (2,53 milioane euro), şi ATE Bank România (5,45 milioane euro), Libra Bank (7,6 milioane euro) şi Banca Românească (4,6 milioane euro).

Matei Păun susţine că, în cazul băncilor, situaţia este mai dramatică, "în contextul în care băncile-mamă au sistat finanţările în mare parte".

Mai mult decât atât, Păun crede că anumite bănci ar putea trece printr-un proces de restructurare a personalului şi de închidere a unor sucursale în perioada următoare.

Domnia sa a adăugat că, momentan, profitabilitatea băncilor este pusă sub semnul întrebării, motiv pentru care nu se mai gândesc la extindere teritorială.

În acelaşi timp, bănci mai mici iau în considerare chiar posibilitatea de a ieşi din piaţă.

"Măsurile băncii centrale vor fi în direcţia scăderii dobânzilor, reducerii rezervelor minime obligatorii şi creşterii operativităţii", a adăugat Liviu Voinea.

Piaţa românească a asigurărilor s-a consolidat

Cele mai mari injecţii de capital străin s-au îndreptat către sectorul asigurărilor, care a atras 195,7 milioane euro în primele nouă luni ale anului, reprezentând 5,8% din totalul investiţiilor străine de capital.

Piaţa asigurărilor a fost stimulată mai ales de intrarea pe piaţă a doi asiguratori - Aegon Asigurări de Viaţă şi Signal Iduna Asigurări de Viaţă - precum şi a unor injecţii de capital ulterioare unor preluări.

"Piaţa românească de asigurări s-a consolidat deja şi nu mai există loc pentru alţi investitori", a mai spus Păun.

În ce priveşte jucătorii de pe piaţa asigurărilor din România, Păun sus­ţine că aceştia "sunt concentraţi asupra problemelor de lichiditate şi nu se mai gândesc la extindere pe piaţa românească".

Într-un top al asiguratorilor care au injectat cele mai mari sume pentru majorarea capitalului social în primele nouă luni din 2008, pe primul loc se situează BT Asigurări, cu o injecţie totală de 55,29 milioane euro.

În schimb, în trimestrul al treilea, cel mai mare aport la capital - de 27,8 milioane euro - a fost înregis­trat de Asirom, societate controlată de Vienna Insurance Group (VIG).

Pensiile private au atras plasamente pe termen lung

În intervalul menţionat, firmele străine au mai făcut o infuzie de 34,18 milioane euro în capitalul administratorilor de pensii private.

Fondurile de pensii private obligatorii (pilon II) care au atras capital străin sunt Interamerican Fond de Pensii (1,25 milioane euro), BT Aegon (3,3 milioane euro), Generali Fond de Pensii (16,17 milioane euro) şi Omniasig Pensii (2,23 milioane euro).

Generali Fond de Pensii a înregistrat două majorări consecutive de capital, în valoare totală de 16,17 milioane euro, în lunile martie şi aprilie.

Reforma pensiilor private obligatorii din România a convins numeroase societăţi din domeniul financiar-bancar să-şi înfiinţeze o societate care să administreze contribuţiile participanţilor.

Analiştii pieţei financiare susţin că "de această piaţă au fost interesaţi investitorii strategici, care nu aşteap­tă un profit imediat".

IFN-urile, susţinute de apetitul românilor pentru consum

Companiile de leasing şi societăţile financiare nebancare au atras 74,15 milioane euro în primele nouă luni ale acestui an, reprezentând 2,2% din totalul investiţiilor străine directe de capital, pe fondul majorărilor de capital şi a deschiderii unor noi afaceri.

Instituţiile financiare nebancare (IFN) şi cele de leasing care au beneficiat de infuzie de capital străin sunt: EFG Leasing (11,35 milioane euro), Cetelem IFN (13,6 milioane euro), BRD Finance IFN (6,65 milioane euro), Compania de Factoring IFN (2,73 milioane euro), Deutsche Leasing România IFN (918.300 euro) şi Domenia Credit IFN (11 milioane euro), Mercedes Benz Leasing IFN (5,01 milioane euro) şi Unicredit Consumer Financing IFN (3,67 milioane euro).

Valoarea participaţiilor străine la capitalul firmelor din România a fost de 3,39 miliarde euro în intervalul ianuarie-septembrie 2008, în creştere cu 97% faţă de acelaşi interval al anului trecut, când valoarea acestora era de 1,72 miliarde euro, potrivit datelor ONRC.

Conform datelor băncii centrale, care includ şi liniile de credit intragrup, investiţiile străine directe au crescut după primele nouă luni cu 43,5% faţă de perioada similară din 2007, ajungând la 7,2 miliarde euro, nivel care a acoperit 56,6% din deficitul de cont curent din aceeaşi perioadă, faţă de 42,5% în intervalul ianuarie-septembrie din 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb