ÎN TIMP CE ADRIAN OROS SE PLÂNGE DE SECETĂ Unicul producător naţional de pompe de irigaţii, aproape de faliment

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 15 mai 2020

Ciprian Bidaşcă

Ciprian Bidaşcă


Singura fabrică de pompe din fontă din ţară, Mecanex SA Botoşani, este pe punctul de a-şi închide porţile din cauza crizei provocată de pandemia Covid-19 şi a lipsei implicării autorităţilor de la nivel central. Deşi Adrian Oros, ministrul Agriculturii, declara în urmă cu câteva zile că peste 1,1 milioane de hectare de culturi agricole sunt afectate de secetă, în special în zona de sud-est a ţării şi în sudul Moldovei, unicul producător de pompe de irigaţii pentru culturile pe suprafeţe mari nu beneficiază de comenzi din partea statului, fapt care îi agravează situaţia financiară actuală.

Lipsa comenzilor de pe plan intern este cauzată de faptul că Ministerul Agriculturii şi Guvernul nu au mai finanţat, prin bugetul stabilit în acest an, mai multe proiecte privind sistemele de irigaţii, pe măsura 4.3, lucrările fiind în multe cazuri întârziate sau blocate.

Pe fondul lipsei comenzilor de pe plan naţional şi pe fondul scăderii exporturilor, datoriile companiei botoşănene s-au acumulat şi se ridică în prezent la peste 1,5 milioane de euro, dintre care 500.000 lei reprezintă debit către gigantul E-on şi 600.000 lei sunt datorii către bugetul de stat. De altfel, compania de energie electrică a trimis mai multe preavize către Mecanex prin care ameninţă că va solicita intrarea în insolvenţă sau chiar în faliment a singurului producător de pompe industriale şi de irigaţii, ale căror produse sunt folosite de Ministerul Apărării Naţionale, de mai multe spitale din ţară, de Complexul Energetic Oltenia şi chiar de Societatea Naţională Nuclearelectrica.

Dacă producătorul botoşănean şi-ar închide porţile, situaţia ar deveni dramatică pentru mai mulţi clienţi, susţin reprezentanţii companiei.

Ciprian Bidaşcă, director general al Mecanex SA a declarat pentru Ziarul BURSA: "Suntem unicul producător naţional care poate oferi piese de schimb pentru staţiile de irigare din ţară şi care poate înlocui o parte din pompele pe care le-am montat în diferite unităţi şi care au ajuns la gradul maxim de uzură. Dacă vom închide activitatea, moare tot ce înseamnă piaţa de pompe industriale din România. Cineva trebuie să conştientizeze că pompele făcute de noi nu rezistă toată viaţa, ci trebuie înlocuite. Ce vor face unităţile din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, mai multe spitale, CE Oltenia şi Nuclearelectrica, dacă noi ne vom închide porţile? De aceea, consider că statul trebuie să se asigure că funcţionăm în continuare şi să ne ofere sprijinul necesar. Sunt de 10 ani director general al companiei, dar în toată această perioadă nu am primit niciun sprijin financiar din partea statului român".

Managerul general al Mecanex susţine că a prezentat autorităţilor centrale situaţia cu care se confruntă compania, dar nu a primit niciun răspuns, nici de la premierul Ludovic Orban, nici de la Virgil Popescu - ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, la scrisorile trimise în cursul lunii martie.

"Singurul care a venit la sediul companiei este Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi cred că vizita respectivă i-a fost impusă de asociaţiile fermierilor care au culturi agricole racordate la diferite sisteme de irigare. I-am prezentat situaţia şi domnia sa a promis va căuta soluţii pentru deblocarea actualei situaţii", ne-a spus Ciprian Bidaşcă.

Acesta menţionează că, în actualele condiţii de competitivitate cu producătorii din China, statul român ar trebui să ajute Mecanex SA, mai ales că firma nu poate accesa fondurile europene pentru modernizare şi retehnologizare, deoarece materialul folosit, fonta, nu este agreat de factorii decizionali de la Bruxelles.

"În piaţa internă, există proiecte finanţate din bugetul de stat, dar nu le putem accesa, deoarece se preferă pompele din import, care au un preţ mai scăzut. În piaţa externă, anii trecuţi o treime din producţie pleca la export, cel mai mult în Germania. Din cauza actualei pandemii, exportul companiei s-a redus drastic şi este la cota de avarie. Stăm în piaţa internă pentru a ajuta clienţii pe care i-am convins de-a lungul anilor de calitatea produselor şi serviciilor oferite de compania noastră, dar mentenanţa oferită acestora nu ne face decât să acumulăm datorii către furnizori. Am încercat să obţinem un credit bancar, dar băncile nu ne finanţează deoarece avem debite către alţi furnizori şi creditul necesar modernizării depăşeşte cifra de afaceri. Fără ajutor din partea statului suntem condamnaţi să închidem activitatea", ne-a spus Ciprian Bidaşcă.

El a precizat că, în opinia sa, cea mai bună soluţie în acest moment este preluarea companiei de către Ministerul Economiei pe considerente de siguranţă naţională.

"Ne confruntăm cu schimbări climatice fără precedent, care se concretizează în seceta ce a cuprins o parte din ţară şi în inundaţiile cu care probabil ne vom confrunta la un moment dat pe parcursul anului. Noi producem toată gama de pompe industriale şi pe cele de irigaţii. De ce să aducă statul pompe din China, când le poate avea, după modelul a ceea ce s-a întâmplat în domeniul medical, pe cele proprii, făcute de propria companie, la nivel naţional, pe care să le poată folosi oricând, pentru evitarea sau pentru reducerea pagubelor produse de un fenomen meteo extrem?", a concluzionat Ciprian Bidaşcă.

Conform informaţiilor noastre, Mecanex nu este singurul producător unic, într-un anumit domeniu, din ţara noastră care se confruntă cu astfel de probleme. Surse politice ne-au spus că situaţia este asemănătoare şi în cazul unor companii care fabrică diferite produse necesare reţelelor de distribuţie a gazelor naturale.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ideea este sa nu facem nimic si sa dispara toata industria noastra, asta cu " se plange de noi" e deja un teatru periculos care nu mai trebuie crezut. Nu ne lasa sa iesim in libertate sa facem comert, sa facem servicii, sa punem ceva in aplicare, cum sunt domnii de la Mecanex Sa si alti producatori, sa facem automatizari sa le instalam , sa mearga toata economia. Vor sa ne privatizeze toata industria , sa ne-o cumpere pe nimica la Bursele internationale, cum vor face cu Hidroelectrica. Toata treaba asta cu "ne poarta de grija" este un teatru perfid pentru a putea sa isi atinga scopul, dupa aceea omul va fi pierdut total, poate si cu viata daca ii mai suparam mult si nu luam atitudine cat mai putem. Daca le era frica la germani, de ce au luat oameni din tara la cules si la alte munci? Daca aveau oamenii nostri Ebola nu mai ii lua, ei stiu mai bine cu ce se mananca "pandemia" asta, ca este o gripa sezoniera care ii pune la pamant pe cei ce sufera de boli de plamani si altele. Trebuia sa nu iasa nici un roman din tara , dar ei au plecat in primele zile de stare de urgenta (de URGENTA nu de alerta) deci mai rau, daca plecau acuma mai ziceam. Se vede cu ochiul liber ca este ceva la mijloc necurat si pentru cei care vor veni sa zica ca nu e asa , le spun dinainte ca sunt niste securisti sau baietasi gradati sergent la biroul de presa U.M , 0333 , sau serviciul logistic din Ghencea ori scoala de neosecuristi din Baneasa, astia fac armata ca sa scrie pe Internet , ei mai mult sunt pe psihologie (ar trebui sa se trateze singuri de tradare pentru ca nu respecta Constitutia ) si denigrare. Acest comentariu este in deplin acord cu art.30 din Constitutia Romaniei 2003 privind libertatea de exprimare.

    Guvernul trebie sa intervina ! Nu putem lasa toate fabricile noastre sa moara si sa importam absolut orice.

    Guvernantii nu stiu cui sa vanda mai repede tara!

    Amatori de a o cumpara sunt destui! 

    Ce mai functioneaz cu capital romanesc la ac ora? 

    Din pacate DIRECTIVA este veche si clara:ROMANIA TR SA FIE CUMPARATA!

    Amatori de a o vinde la tot pasul! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb