ÎN ULTIMII CINCI ANI C&W Echinox: "Stocul de birouri din marile oraşe regionale s-a dublat"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 14 septembrie 2018

C&W Echinox: "Stocul de birouri din marile oraşe regionale s-a dublat"

Stocul de birouri din marile oraşe regionale - Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov - s-a dublat în ultimii cinci ani şi va continua să crească într-un ritm accelerat, urmând ca, în 2019, să fie depăşit pragul de 1 milion de metri pătraţi, potrivit studiului Office Market Regional Cities, realizat de Cushman & Wakefield Echinox.

Acesta arată: "La finalul primului semestru din acest an, stocul de birouri de clasa A şi B din cele patru oraşe a ajuns la un nivel de 780.000 mp, în creştere cu 12% (echivalentul a 87.000 de metri pătraţi) faţă de perioada similară a anului trecut. Cea mai mare piaţă regională rămâne Cluj-Napoca, cu un stoc de 282.000 de metri pătraţi, în timp ce pe poziţia a doua a urcat Timişoara, cu un stoc de 213.000 mp, după ce în ultimele 12 luni au fost livrate spaţii noi cu o suprafaţă de aproape 70.000 de metri pătraţi. Stocul de birouri moderne din Iaşi a rămas stabil, la circa 180.000 mp, în timp ce Braşovul a ajuns la un stoc de 103.000 mp".

Anul 2018 se prefigurează ca fiind cel mai prolific pentru piaţa de birouri din aceste oraşe, livrările totale fiind estimate la circa 122.000 de metri pătraţi. Ritmul de dezvoltare este preconizat să accelereze în 2019, când sunt anunţate spre livrare noi proiecte cu o suprafaţă cumulată de circa 190.000 de metri pătraţi, testând, astfel, pragul de 1 milion de metri pătraţi. Spre comparaţie, tot la finalul anului 2019, estimăm că stocul de birouri din Bucureşti va atinge nivelul de 3 milioane de metri pătraţi.

Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox: "Observăm că piaţa de birouri din marile centre regionale continuă să se dezvolte, fiind alimentată de energia şi competenţele celor peste 180.000 de studenţi din aceste oraşe. Uitându-ne la marile proiecte, tonul a fost dat la Timişoara, de proiectul City Business Center, urmat de proiectele United Business Center din Iaşi şi The Office în Cluj. În ultimul an, Timişoara a revenit în prim plan, prin proiecte precum Openville, ISHO şi Vox Technology Park, în timp ce la Braşov proiectul Coresi continuă să se extindă, urmând ca în 2019 să intre în piaţă şi clădirile dezvoltate de AFI Europe. Cu rate ale şomajului cuprinse între 0,9% în Timiş şi 3,6% în Iaşi, cea mai mare provocare a dezvoltatorilor şi a ocupanţilor de birouri se anunţă a fi recrutarea şi retenţia talentelor, astfel că accesibilitatea, proximitatea faţă de centrele de interes (facultăţi, restaurante, zone de entertainment etc.) şi dotările tehnice vor face diferenţa între proiecte".

De altfel, se remarcă faptul că aproximativ un sfert din stocul de birouri existent în aceste oraşe este poziţionat în imediata vecinătate a centrelor comerciale dominante, astfel că angajaţii au acces la o gamă largă de opţiuni pentru masa de prânz, dar şi la magazine, servicii şi activităţi pentru petrecerea timpului liber după încheierea programului.

Chiriile pentru spaţiile din clădirile de clasă A variază între 11 şi 13 euro/mp/lună în Braşov şi ajung la 13,5 - 15 euro/mp/lună în Cluj, în timp ce taxa cu serviciile variază în intervalul 2 - 3,5 euro/mp/lună, în funcţie de specificul fiecărei clădiri.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb