ÎN URMA UNEI SESIZĂRI A ASOCIAŢIEI PARAKLETOS Averea lui Isărescu, în atenţia ANI

A.R.
Bănci-Asigurări / 3 aprilie 2015

Averea lui Isărescu, în atenţia ANI

Actualizare 14:56 Dan Suciu: "Guvernatorul nu a fost notificat de ANI"

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu a fost notificat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) privind începerea verificării averii, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, citat de presă.

Dan Suciu a explicat: "Lucrurile sunt clare şi explicate la nivelul informaţiilor incluse în declaraţiile de avere, documente oficiale, şi unde sunt toate creditele trecute, în desfăşurarea lor. Nu există o altă sesizare faţă de cea a Asociaţiei Parakletos, iar ANI trebuie să răspundă, potrivit legii".

Purtătorul de cuvânt al Băncii Centrale a precizat că guvernatorul Mugur Isărescu nu a primit nicio informare privind începerea verificării averii domniei sale.

(V.B.)

---

Actualizare 10:41 Suciu (BNR): "Nu trebuie creată o problemă instituţională dintr-una personală"

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat, în urmă cu puţin timp, la un post TV: "Dacă se urmăreşte istoria acelui credit, cred că lucrurile sunt clare şi cred că nu mai pot produce confuzii. Guvernatorul a luat un credit, care a fost rambursat anticipat. Lucrurile sunt foarte simple. Nu cred că trebuie creată o problemă instituţională dintr-o problemă personală".

(Valentin Busuioc)

---

Averea guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu este verificată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), ca urmare a unei sesizări făcute de Asociaţia Parakletos.

Dintr-un răspuns transmis de ANI respectivei asociaţii, reiese că, în prezent, Agenţia de Integritate verifică atât averea, cât şi respectarea regimului juridic al conflictelor de interese de către guvernatorul BNR.

Parakletos a înaintat solicitarea către ANI după ce Mugur Isărescu a negat, în cadrul unei conferinţe de presă, că ar fi avut vreodată credit la Volksbank România, deşi declaraţiile sale de avere din anii trecuţi arătau contrariul.

Agenţia de Integritate a fost sesizată în data de 18 februarie, Asociaţia Parakletos solicitând să se stabilească dacă există "vreo stare de incompatibilitate sau vreun conflict de interese între calitatea domnului Mugur Isărescu de debitor al băncii Volksbank şi aceea de guvernator al Băncii Naţionale a României".

În conferinţa de presă care a avut loc în 4 februarie, guvernatorul a declarat că nu a avut niciodată credit la Volksbank România şi că a fost debitor doar la BRD.

Însă, potrivit declaraţiei de avere a lui Isărescu din anul 2007, acesta a contractat un credit de la Volskbank România în anul precedent (2006).

În declaraţiile de avere din următorii ani, numele băncii nu mai apare, creditul fiind, însă, în continuare prezent, urmând ca în declaraţia din 2010 împrumutul să dispară, fiind plătit anticipat.

Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR de la acea vreme, a explicat că Mugur Isărescu a uitat pur şi simplu că a avut credit la Volksbank.

După ce a spus că "este normal" ca şeful Băncii Naţionale să uite un amănunt de acest gen, domnul Vasilescu a încercat să explice de ce în declaraţia de avere din 2007 apare numele băncii de la care Mugur Isărescu a luat un credit, iar în declaraţiile din 2008 şi 2009, scrie doar "o instituţie de credit din România", urmând ca, în 2013, să fie menţionat numele Unicredit Ţiriac Bank, instituţie de la care domnul Isărescu a contractat un nou împrumut.

Adrian Vasilescu ne-a declarat, la vremea respectivă, că între BNR şi ANI a existat "o înţelegere": "Într-o primă variantă, ANI ne-a cerut să trecem în declaraţiile de avere toate instituţiile de la care am luat credite. Ulterior, au intervenit discuţii că BNR încalcă legea. Sunt trei legi pe care le încălcam - Statutul BNR, Statutul băncilor şi Statutul statisticii - care interzic funcţionarilor şi membrilor Consiliului de Administraţie din BNR să facă vreo referire la vreo bancă, în orice document. Au fost scandaluri în bănci că oamenii sunt influenţaţi şi merg să îşi ia credite de la banca de la care Guvernatorul s-a împrumutat. ANI a fost nevoită să accepte că încălcăm legea şi a fost de acord, în 2008, să nu mai trecem numele băncilor pe declaraţia de avere.

În luna mai 2013, pe site-ul ANI a fost publicat Ghidul pentru completarea declaraţiilor de avere, care prevede că la rubrica «Active financiare» trebuie menţionată limpede instituţia şi adresa conform contractului, iar la rubrica «Datorii» se va menţiona denumirea completă a persoanelor fizice şi juridice care au acordat împrumutul, astfel că înţelegerea noastră a căzut. Noi am luat de bun Ghidul ANI şi am încălcat din nou cele trei legi".

În aceste condiţii, Asociaţia Parakletos cere ANI să verifice o eventuală stare de incompatibilitate sau vreun conflict de interese în care s-ar fi aflat Mugur Isărecu şi să comunice dacă a existat o derogare pentru personalul BNR în privinţa declaraţiilor de avere.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. finally!!!

    Sigur este incompatibil de 25 de ani cu interesul poporului roman! TRADATOR DE NEAM SI TARA!

    1. TRADATOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!

    Ciudat este ca aceea banca s-a inchis inRomania si vanduta de la Viena la rusi nu si filiala de aici.O fii mirosit rusi ceva putred?

    dragii mei Comentaci. In opinia mea domnul Guvernator are indatoriri mai importante decat aceea de a-si cunoaste istoria creditarii personale. Elemente cum ar fi reprezentarea rezervelor minime obligatorii si compozitia lor ar fi fost mult mai importante daca ar fi fost reprezentate intr-o maniera intelegatoare pentru iubitorii de letopiseturi. Pe de alta parte publicatia austriaca, care in treacat fie spus, nu intotdeauna dispune de cei mai acurati jurnalisti(vezi declaratia domnului Günther Ströbl referitoare la investitiile OMV in Bulgaria :-)), a avut cu ani in urma un articol in care necesitatea imbunatatirii imaginii vizavi de clientii romanesti a fost puternic sustinuta de BNR. Faptul ca domnul Guvernator si-a refinantat creditul poate fi si o dovada ca a dorit sa nu fie influentat in luarea deciziilor profesionale de constringeri avand natura personala cum ar fi fost acest credit initial la VBI. Proiectul de cosmetizare a imaginii a purtat numele de cod Buchfink(extras din publicatie avand titlu: VBI muss Probleme in Bukarest lösen, das ist weder einfach noch billig - Imageprobleme sollen mit Medienvertrag um 2,5 Millionen Euro korrigiert werden: Projekt Buchfink

    Die arbeiteten die Banker im "Projekt Buchfink" (auf Rumänisch: Cinteza) ab.". Ce este simpatic este faptul ca domnul Cinteza are numele tradus in engleza asemanator celui cu al sefului fondului de investitii Blackrock :-) 

    1. Warum keine Hitlerin asotiationen ? Ich klaube eine kleine pupeleine isareskun diktatum furat banu muls ?

    devine o problema cu persoana lui Isarescu daca ca om al statului nu si-a indeplinit atributiile si nua aurmarit in primul rand intereseul cetateanului si nu al camatarilot legalizati.

    Nu poti samai tii in functie un om care a vebit in fata unui natiuni care urmarea cu sufletul la gura sa afle daca statul va indrepta greselile trecute cu o atitudine de zeflemsit si cu guma in gura.Copilul meu de 5 ani stie ca nu se mesteca guma .Rusine Isarescu, te-am votat cand ai candidat, rusine sa-mi fie si mie ca am cazut in capcana ta! 

    1. [...]GUMA vrusei sa zici si ti-au iesit prea mult cuvinte ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb