ÎN VÎLTOAREA CRIZEI Ultimii proşti din lume!

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 1 iunie 2016

Cornel Codiţă

Fără să ştie, pentru acest loc candidează, dintre toţi locuitorii planetei, cetăţenii unei ţări a cărei putere economică, politică şi chiar militară nu este în măsură să răstoarne lumea, dar să tăvălească Europa, cam după cum îi este cheful, tot poate. Germania! Mă rog, cineva tot trebuia să le-o spună, odată şi o dată, iar, pentru ca mesajul să fie credibil, cel mai nimerit să îl transmită era chiar un cetăţean al frumoasei şi bogatei ţări a Rinului, Elbei, Moselei, Dunării şi Neckar-ului. Despre economie şi despre criză este vorba!

Ideea de bază este aceea că germanii ar face mai bine să termine cu obiceiurile ancestrale ale economisirii şi să se îndatoreze, aşa cum face mai tot restul lumii!! Omul care vine cu această idee, "revoluţionară", nu este chiar un fite-cine în materie de afaceri. A fost consultant, partener, managing director şi membru al comitetului executiv al unei firme globale de consultanţă financiară cu 85 de oficii de lucru în 48 de ţări, pe a cărei listă de clienţi se regăsesc două treimi dintre titularii lui "Fortune 500". Nu este un argument decisiv, în susţinerea ideilor sale, dar omul nici nu poate fi bănuit că bate cîmpii fără să ştie pe ce tarla se află, atunci cînd vorbeşte despre bani, circulaţia şi rosturile lor, în lumea de astăzi! Prima observaţie a lui Daniel Stelter ("Warum sich die Deutschen verschulden sollten", Cicero, 30 mai 2016) arată că "înclinaţia" spre economisire a germanilor are, astăzi, prea puţin de a face cu "obiceiurile" şi mult mai mult cu condiţiile economice. Familia este împinsă să economisească datorită scăderii drastice a dobînzilor şi a fondului de nesiguranţă cu privire la veniturile viitoare, în consecinţă, circa 4,8% din PIB este îngheţat în economiile populaţiei; întreprinzătorii "economisesc" şi ei, adică devin mult mai zgîrciţi cu investiţiile, nu întîmplător, ci pentru că economia este doldora de supra-capacităţi productive, de supra-producţie, marjele de profit se îngustează, mai peste tot, iar siguranţa realizării profitului, sau măcar a acoperirii investiţiei scade în timp, în loc să crească. Doi dintre factorii spiralei negative a economisirii sunt deja la lucru, iar acesta este primul argument că mecanismul trebuie oprit înainte de a produce fatala cădere a sustenabilităţii interne a economiei. Bine, dar Germania este faimoasă tocmai pentru că se bazează într-o mare măsură pe exporturi! Aşa este, doar că, odată cu exportul de mărfuri şi capitaluri, Germania îşi exportă şi economiile. Iar, asta, încă n-ar fi atît de rău, dar le exportă pentru a le arunca pe apa sîmbetei, aşa cum a fost cazul celor peste 400 de miliarde topite doar de criza sub-prime, în 2008. În ciuda faptului că economisesc, mult mai mult decît alţi europeni, statistica îi arată pe germani mai "săraci" în medie, decît "cetăţeanul mediu" al zonei euro. Dacă familia şi întreprinzătorii se codesc, atunci singura soluţie este ca statul să devină cheltuitor, să se îndatoreze pentru a investi în mari proiecte de dezvoltare, care nu sunt la îndemîna întreprinzătorului privat, ori de care acesta se sperie, datorită riscurilor şi a volumului investiţional. Chiar dacă inspiraţia keynesiană este uşor de recunoscut, contextul este puţin diferit, întrucît economia Germaniei nu se află nici în recesiune, nici în criză, dar evoluează pe un teren şi într-un mediu internaţional atît de nesigur încît derapajul major poate interveni oricînd. În lumea de astăzi şi pe termen lung, creditorul nu poate fi decît pierzător!

Am folosit tabolul creionat de Daniel Stelter nu doar pentru insolitul observaţiilor şi al punerii de problemă, cît mai ales pentru că, datorită paiului din ochiul nemţilor, am putea să băgăm de seamă şi bîrna din ochiul nostru!!! România a excelat în îndatorare în ultimele două decenii şi jumătate, iar "moara" care a fost pusă în funcţiune are prea puţine şanse să se oprească de la sine, ori foarte curînd. Se poate opri în catastrofa unei crize pentru care imaginile marii depresii economice, 1929-1939, ar putea părea idilic-palide descrieri de realitate. Se poate opri într-o catastrofă militarist-conflictuală, locală, regională sau globală. Se poate opri într-o prăbuşire economico-socială care să scoată pur şi simplu România de pe hartă. Există, desigur, şi ieşiri mai blînde, cel puţin aşa ne place încă să credem. Marea problemă a României este, însă, nu mecanismul perpetuu al îndatorării pe care l-a creat şi care sapă zi de zi la temelia statului şi a societăţii, ci uriaşa risipă care s-a făcut şi continuă să se facă. Dacă alţii se gîndesc să uite de economii şi să se împrumute, la nivel de stat, pentru ca să declanşeze mega-proiecte de dezvoltare a infrastructurii economice şi sociale, România ultimilor două decenii şi jumătate s-a împrumutat degeaba!!! Mai precis, ca să permită jaful din care s-au înfruptat cîteva găşti ale puterii şi cîteva mii de acoliţi ale acestora. Oricît ar vrea ei, nemţii au prea puţine şanse să se califice pentru categoria "Ultimii proşti din lume"! Ţinem noi de trofeu, cu dinţii!!!!

Opinia Cititorului ( 9 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Partea proasta este ca trofeul se ofera la pachet cu cel de "primii hoti" in cazul nostru!

    Obiceiurile proaste sunt molipsitoare!

    Poate că nemții s-au saturat sa fie exemplu de corectitudine, și, văzând cum grecii, de exemplu, n-au nicio intenție să-și plătească datoriile și o duc bine mersi în continuare, se vor conforma și ei tendinței generale. 

    Toate țările care au intrat în UE înaintea noastră au profitat din plin de fondurile europene, imprumutandu-se masiv.

    Unele chiar au rămas cu niște investiții valabile și cu un... 

    Faţă de alte state europene, România este, totuşi, printre cel mai puţin îndatorate. Media UE este de 87% din PIB, potrivit Eurostat. Ţările europene cu cele mai mari datorii în prezent sunt Grecia, Italia şi Portugalia.

    Evoluţia datoriei publice a României: 

    2008: 13,2% din PIB 

    2009: 23,2% din PIB 

    2010: 29,9% din PIB 

    2011: 34,2% din PIB 

    2012: 37,3% din PIB 

    2013: 38% din PIB 

    2014: 39,8% din PIB 

    2015: 39,8% din PIB 

    Datoriile statelor europene: 

    Grecia: 176% din... 

    1. „70% din banii de la FMI se duc în băncile străine" S-a avansat ideea rescadenţării împrumutului de la FMI pe motiv că dacă ei vor refuza acest lucru se vor face de râs. Vi se pare viabilă varianta rescadenţării împrumutului de la FMI? Totul e posibil... În fond, pentru ce s-a angajat acest împrumut sau pentru ce a fost împinsă România să ia acest împrumut? 70% din banii de la FMI au fost pentru băncile străine. BNR şi-a redus rezervele minime obligatorii, iar băncile şi-au luat...

      Ce este de făcut, din punct de vedere economic, la nivel decizional? Îmi pare foarte rău şi o spun deschis: decizia nu-i la noi. Decizia este la capitalul străin care a preluat cârma în România. Care capital străin? Asta e o bună întrebare! Sunt mai multe capitaluri, unite doar de faptul că sunt străine faţă de cel din România. Sunt mai multe capitaluri aflate în concurenţă. Acestea au găsit o modalitate de a merge împreună la plăcinte, dar nu prea sunt gata să meargă acum la război. Fiecare...

    Prosti, dar multi, chiar daca ultimii... 

    Interzicerea finanțării deficitului de către băncile centrale

    Interzicerea accesului privilegiat al statului la instituțiile financiare 

    Clauza “no bail-out” 

    Criteriile nominale de convergență 

    Valori de referință pentru deficitul bugetar (3 % din PIB) și datoria publică (60% din PIB)

    De ce nu pot finanta Bancile centrale deficitul? Statul si-a pierdut dreptul regalian de a bate moneda..si trebuie sa se impruimute de la cei care L-au uzurpat ...de... 

    În lumea de astăzi şi pe termen lung, creditorul nu poate fi decît pierzător!

    Nu paote sa castige din nimic doar pentru ca noi i-am dat credit sa ne crediteze cu bani scrpturali...inscrisi la pasive in contabilitatea lor. 

    În luna martie, fostul şef al Federal Reserve din SUA a spus că economia americană are o mare problemă din cauza unei productivităţi care stagnează şi a unor investiţii de capital care sunt mult sub medie, pentru că oamenii de afaceri nu se simt în siguranţă. Greenspan revine acum şi arată cum cheltuielile sociale ale statului reduc investiţiile şi astfel nu permit creşterea productivităţii.

    “Avem o problemă globala a creşterii productivităţii, nu este doar în Statele Unite, este... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb