ÎNAINTE DE SECETĂ,  Ne seacă irigaţiile

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 8 mai 2009

- Directorul general al Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), domnul ing. Cornel Popa prezintă, într-un interviu acordat ziarului BURSA, căt de pregătită este agricultura împotriva secetei anunţate anul acesta.- Directorul general al ANIF avertizează că sistemul naţional de irigaţii este vechi de peste 30 de ani şi că va deveni ineficient la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius.- La începutul campaniei de irigat, contractele multianuale de reabilitare a infrastructurii ar putea fi reziliate din pricina neregulilor descoperite de Poliţie şi Parchet.

- Directorul general al Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), domnul ing. Cornel Popa prezintă, într-un interviu acordat ziarului BURSA, căt de pregătită este agricultura împotriva secetei anunţate anul acesta.- Directorul general al ANIF avertizează că sistemul naţional de irigaţii este vechi de peste 30 de ani şi că va deveni ineficient la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius.- La începutul campaniei de irigat, contractele multianuale de reabilitare a infrastructurii ar putea fi reziliate din pricina neregulilor descoperite de Poliţie şi Parchet.

Interviu cu domnul ing. Cornel Popa, directorul general al Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF)

Reporter: Trecerea de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dolj la ANIF a reprezentat, cu siguranţă, un pas important în cariera dumneavoastră. Zilele acestea se împlinesc două luni de când aţi preluat mandatul de director general al Administraţiei. Cum aţi găsit această instituţie?

Cornel Popa: Cu siguranţă, trecerea la ANIF a reprezentat un pas foarte important în cariera mea. Este limpede că nu se poate compara ANIF, o instituţie cu răspundere la nivel de ţară, cu Direcţia Agricolă Dolj. Cum am găsit ANIF-ul?

Cornel Popa: Poate este cam devreme să trag nişte concluzii, ţinând cont de faptul că peste câteva zile se împlinesc două luni de când am preluat mandatul. Dar este limpede că avem mare nevoie de investiţii în infrastructura de irigaţii. Ce-i drept, nu prea s-a vorbit, spre exemplu, de începutul deşertificării zonei de sud a ţării, o adevărată problemă.

Numai acest fenomen ne arată cât de importante sunt irigaţiile şi împăduririle. Din start vreau să vă spun că nu vreau să acuz pe nimeni. Fiecare director general de la ANIF a avut o strategie proprie de organizare a instituţiei şi de punere la treabă a subordonaţilor. În primul rând, vreau să să spun că intenţionez să fac o adevărată echipă aici. Eu sunt adeptul muncii în echipă!

Reporter: Vorbind despre împăduriri. În judeţul dumneavoastră a fost o campanie de împăduriri care a avut un final tragicomic. Localnicii au cam tăiat copacii plantaţi special împotriva deşertificării...

Cornel Popa: Da. Noi, oltenii, avem un specific aşa... adică nouă ne trebuie orice acasă. La casa omului este bun şi ceva străin...

Reporter: Din punct de vedere procedural cum aţi fost numit director general la ANIF? Legea Îmbunătăţirilor Funciare, care este o lege specială, spune că propunerea de numire a directorului general o face Consiliul de Administraţie al ANIF, iar ministrul Agriculturii o aprobă prin ordin. Consiliul este însă pesedist, iar dumneavoastră veniţi de la PD-L Dolj...

Cornel Popa: Organizaţia PD-L Dolj m-a susţinut şi m-a propus pentru funcţia de director general al ANIF. Această propunere a fost înaintată Ministerului Agriculturii, care, la rândul său, a trimis-o Consiliului de Administraţie al ANIF.

Consiliul a fost de acord şi, ulterior, a trimis propunerea ministrului Ilie Sârbu, care m-a validat prin ordin.

Reporter: Deci fix pe dos. Conform legii, Consiliul de Administraţie al ANIF era cel care trebuia să facă o propunere de numire a directorului general, nu PD-L Dolj...

Cornel Popa: Consiliul de Administraţie a fost de acord şi m-a propus pentru această funcţie Ministerului Agriculturii. Hotărârea finală s-a făcut prin ordin al ministrului.

Reporter: Spuneaţi că încercaţi să faceţi o echipă la ANIF. Asta presupune că veţi face şi o serie de remanieri. Până în prezent aţi făcut o evaluare a directorilor din teritoriu? Câţi directori locali intenţionaţi să schimbaţi?

Cornel Popa: Noi avem 12 sucursale judeţene şi 46 de unităţi de administrare. Da, am făcut o evaluare. Cam toate sucursalele au fost evaluate, iar până în prezent am schimbat patru directori. Restul sunt în curs de evaluare. Vreau însă să vă asigur un lucru. Dacă voi schimba un director acum şi îl voi înlocui cu altul care nu va da nici el randament, cu siguranţă îl voi schimba şi pe acesta. Acolo unde voi descoperi nereguli, voi acţiona, pentru că dacă nu o voi face, toate aceste lucruri se vor răsfrânge asupra mea. În ceea ce priveşte activitatea sucursalelor, la momentul actual, orice restrângere de activitate ar duce la un blocaj al acestora.

Reporter: Să discutăm despre irigaţii. Din păcate, prognozele meteorologice nu sunt prea favorabile agriculturii anul acesta. După cum ştiţi, s-au anunţat secete. Când începe campania de irigat?

Cornel Popa: Campania de irigat a început. Noi am avut un program de reparaţie a infrastructurii. La ora actuală avem 560.000 de hectare pregătite pentru irigat, la care avem contracte încheiate. Pe 16.000 de hectare se irigă deja. Diferenţa de teren, până la 560.000 de hectare, va fi pusă în funcţiune la solicitarea agricultorilor. Dar dacă cererea va fi prea mare, vreau să vă spun că vom avea pregătită pentru irigat o suprafaţă de 900.000 de hectare!

Reporter: La începutul anului aveam doar 250.000 de hectare pregătite pentru irigat. Pentru dublarea suprafeţei, deci pentru punerea în funcţiune a celorlalte 250.000 de hectare a fost fixat un termen-limită, la data de 31 martie 2009. Cum au decurs lucrările de reabilitare a infrastructurii?

Cornel Popa: Noi ne-am încadrat în programul stabilit.

Reporter: Spuneaţi că avem, anul acesta, un potenţial de irigat de 900.000 de hectare. Pe site-ul ANIF, potenţialul de irigat este însă de peste 3.000.000 de hectare. Ce se întâmplă cu diferenţa?

Cornel Popa: Infrastructura de irigaţii este pe circa 3.000.000 de hectare, însă de utilitate publică sunt doar 1,5 milioane de hectare. Doar pe această suprafaţă, de 1,5 milioane de hectare, se justifică reabilitarea infrastructurii, întrucât cerere mai mare nu există. Noi degeaba reabilităm suprafeţe unde nu există cerere pentru irigat, iar terenurile nu se irigă. Strategia noastră este ca, până în 2013, să irigăm cele 1,5 milioane de hectare. Singura problemă rămâne însă finanţarea.

Reporter: Lucrările de reparaţii au fost realizate în baza unor contracte multianuale. Aţi verificat aceste contracte? Corpul de Control al ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, a trimis un raport în acest sens Poliţiei şi Parchetului. Există suspiciuni că aceste contracte s-au încheiat cu încălcarea legii...

Cornel Popa: Nu am făcut o verificare a lor, să văd dacă sunt legale sau nu. Recent am primit actele adiţionale de prelungire a lor pe 2009. Acum eram în faza de a prelungi aceste contracte, pe lucrări. Dacă contractele sunt ilegale, este grav de tot! Vă asigur că voi face verificări! Voi da o decizie pentru înfiinţarea unei comisii care să facă aceste verificări la acordurile în derulare. Eu nu voi semna un act adiţional de prelungire la aşa ceva!

Reporter: Din moment ce nu aţi dispus verificarea contractelor, raportul Corpului de Control nu v-ar fi suficient?

Cornel Popa: Contractele au fost verificate de către Corpul de Control al ministrului Agriculturii. Decizia de verificare a lor a fost luată în Consiliul de Administraţie al ANIF. Au fost supuse verificărilor contractele unde am avut o cerere de la Poliţie...

Reporter: După cum bine ştiţi, sucursalele ANIF nu au personalitate juridică. Contractele au fost semnate pe aceste sucursale, în baza unei derogări de competenţe date directorului general, şi nu în baza unei hotărâri a Consiliului de Administraţie, cum prevede legea...

Cornel Popa: Chiar zilele trecute am trimis Poliţiei acea derogare de competenţe a Consiliului de Administraţie...

Reporter: Dar derogarea se pare că a apărut după organizarea licitaţiilor.

Dacă autorităţile vor stabili că aceste contracte aflate în derulare sunt ilegale, ce veţi face până la urmă? Rezilierea lor nu ar fi periculoasă, mai ales că s-a anunţat secetă, iar campania de irigat a început deja?

Cornel Popa: Cu siguranţă, nu este altă soluţie decât rezilierea lor! Subliniez că nu voi încheia niciun act adiţional de prelungire a acestor acorduri dacă sunt ilegale!

Reporter: Următoarea licitaţie pentru reabilitarea sistemului de irigaţii când va avea loc?

Cornel Popa: Sub nicio formă în următorul timp. Şi asta din cauză că sunt bani foarte puţini. Am avut un buget de circa 3.800.000 de lei pentru întreţinere şi reparaţii din care, în urma reabilitării celor 250.000 de hectare, mai avem aproximativ jumătate.

Reporter: Curtea de Conturi şi ANAF au efectuat controale la ANIF. Care sunt rezultatele acestor verificări?

Cornel Popa: Curtea de Conturi a încheiat controlul recent. Aştept şi eu, în continuare, concluziile raportului. Controlul făcut de către ANAF este în desfăşurare. Vă asigur că la toate neregulile voi lua măsurile necesare.

Dacă nu o voi face, o vor face alţii cu mine...

Reporter: Când aţi preluat ANIF, instituţia era în procedură de insolvenţă şi risca falimentul în urma litigiului cu SC Pază şi Protecţie Regent Security SRL. Ameninţarea falimentului ANIF mai este reală?

Cornel Popa: Eu m-am speriat de această chestie. Problema a fost rezolvată, iar ANIF a ieşit din insolvenţă. Contractul cu firma de pază a fost reziliat. Nu ne rămâne decât să ne vedem mai departe de treabă.

Reporter: Cum aţi gestionat problema cu societăţile care s-au înscris la masa credală?

Cornel Popa: S-a rezolvat şi aceasta. Am făcut înştiinţări către aceste societăţi şi am dat asigurări celor care s-au înscris la masa credală că îşi vor primi banii.

Reporter: Cum comentaţi faptul că singurul mecanism specializat din ţară - Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare - nu a prins, practic, nicio lucrare de reparaţii de la ANIF?

Cornel Popa: Din păcate, aşa este. SNIF nu poate participa la licitaţii din cauza problemelor financiare. Eu văd rostul SNIF-ului, ca pe o mână dreaptă a ANIF-ului. După mine, toate lucrările de îmbunătăţiri funciare ar trebui executate de către SNIF! Eu mi-aş dori ca ANIF-ul să lucreze din nou, prin întrebuinţare directă a lucrărilor, cu SNIF.

Reporter: Se pare însă că SNIF participă la lucrările de profil ca subcontractant. Sunt voci care susţin că SNIF este cea care face toată treaba, dar primeşte de la parteneri doar "mărunţiş". Aţi primit reclamaţii în acest sens?

Cornel Popa: Da. La prima şedinţă a Consiliului de Administraţie al ANIF am analizat această situaţie. Am primit mai multe plângeri din partea subcontractanţilor, nu numai de la SNIF. Câştigătorii licitaţiilor au primit bani de la ANIF, dar nu i-au mai dat mai departe la subcontractanţi! În consecinţă, am stabilit ca în actele adiţionale şi în contractele viitoare următoarea prevedere să devină obligatorie: contractantul să fie obligat să-i plătească subcontractantului lucrarea respectivă, pe măsura realizării ei. Vom rezolva şi această problemă!

Reporter: O altă problemă o constituie patrimoniul administrat. În ce stadiu se află partajul activelor între ANIF şi SNIF?

Cornel Popa: Am avut o discuţie cu directorul de la SNIF pe această temă.

Ce-i drept, sunt bunuri ale ANIF-ului în care stă SNIF-ul şi invers. Între noi nu există un litigiu, la momentul actual, pe problema bunurilor. Sunt discuţii, sperăm să rezolvăm şi această problemă cât mai curând.

Reporter: Ce ar însemna pentru sector falimentarea SNIF-ului sau privatizarea sa în alte scopuri decât cele necesare agriculturii?

Cornel Popa: Nu am făcut o analiză în acest sens. Însă, în opinia mea, SNIF ar trebui să rămână al statului şi să fie consolidat. Eu văd acest SNIF ca pe un constructor mare, administrat de către stat. În ceea ce priveşte privatizarea, într-un fel se încearcă amânarea acestui proces.

Reporter: Ce măsuri de descentralizare a Administraţiei veţi lua?

Cornel Popa: Există o lege care prevede descentralizarea şi care va intra în vigoare din 2011. Actul normativ prevede ca sucursalele noastre să aibă personalitate juridică. Acum, prin schema de descentralizare a Ministerului Agriculturii, digurile şi barajele de pe râurile interioare vor trece la Apele Române, iar personalul care va fi transferat în baza acestei măsuri numără circa 116 angajaţi.

Reporter: Pentru reforma sectorului de irigaţii, Guvernul a semnat, în 2003, un acord cu BIRD şi a contractat un împrumut de 80 de milioane de dolari. Acordul expiră în 2011, iar rezultatele sunt următoarele: până la momentul actual s-au atras doar 58% din fonduri, multe proiecte sunt în faza de licitaţie, iar suprafaţa de irigat este la 16% din potenţial. În schimb, s-au alocat milioane de euro pentru consultanţă. Cum comentaţi?

Cornel Popa: Nu stăm prea strălucit. Dar aici nu este vina ANIF-ului!

Reporter: Acordul cu BIRD prevede că, în situaţia în care lucrările angajate prin împrumut nu vor fi efectuate în proporţie de 60%, din 2010, sistemul va fi închis, iar activele vor fi vândute sau transferate la administraţiile judiciare. Cât de reală este această posibilitate?

Cornel Popa: Sistemele reabilitate prin acordul cu BIRD funcţionează la capacitate mare. Consider că este exclusă această posibilitate. Vreau să vă spun că acolo unde au existat aceste amenajări costurile cu apa s-au redus cu 30%. Sunt localităţi care fără aceste investiţii ar fi rămas fără apă şi, într-un final, depopulate.

Reporter: Care este realaţia ANIF-ului cu asociaţiile de utilizatori de apă pentru irigaţii? Conform acordului cu BIRD, o parte din activele administraţiei ar trebui cedate acestor organizaţii prin concesiune...

Cornel Popa: Eu nu sunt împotriva acestui proces. Noi nu ţinem ca ANIF-ul să rămână aşa, o mega-structură, şi pe viitor. Dacă noi rămânem cu partea de aducerea a apei până la punctul de livrare este în regulă.

Reporter: Din 2007 se află în pregătire o strategie anti-secetă. Proiectul este postat pe site-ul ANIF. Domnul Valentin Apostol, preşedintele Consiliului de Administraţie al ANIF, spunea că strategia va fi reanalizată din nou anul acesta. Când va deveni aceasta efectiv funcţională?

Cornel Popa: Dacă domnul Apostol a spus asta, aşa trebuie făcut.

Însă, dacă întâmpinăm o secetă de peste 40 de grade, vreau să vă spun că sistemul nostru de irigaţii nu va face faţă! Pentru compensare avem în plan, în colaborare cu alte instituţii, şi o campanie de împăduriri, de perdele de protecţie.

Reporter: Cum vedeţi viitorul sectorului nostru de îmbunătăţiri funciare?

Cornel Popa: Sectorul va trebui privit cu multă seriozitate, din toate unghiurile, inclusiv cele politice, pentru că de el depinde existenţa agriculturii.

Pe timp ce trece avem tot mai mare nevoie de irigaţii. Nu trebuie uitat că actualul sistem are peste 30 de ani de existenţă. Este vechi, ce pretenţii să ai de la el, mai ales că a fost şi vandalizat. Avem nevoie de terenuri comasate şi de asociaţii de agricultori care să constituie asociaţii. Agricultorii trebuie să înţeleagă că, individual, nu vor beneficia nici de un sistem de irigaţii, nici de un preţ bun, nici de servicii. Dacă vrem să facem agricultură şi aşteptăm ploaia de sus nu vom reuşi niciodată. Paparudele se fac şi acum, dar trebuie să înţelegem că a trecut vremea lor!

Reporter: Vă mulţumesc pentru interviu!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb