Grupuri de sute de persoane din întreaga lume vor participa, pe 6 iunie, la reuniuni de o zi pe tema schimbărilor climatice şi a energiei, eveniment care vine în sprijinul unui acord universal privind schimbările climatice, pe care naţiunile lumii îl vor încheia la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC) de la Paris, în decembrie 2015, arată un comunicat remis azi redacţiei.
În România, consultarea World Wide Views va fi organizată regional în judeţul Cluj şi va implica participanţi din mediul urban şi din mediul rural.
Partenerii României în acest proiect sunt Asociaţia ColectivA Cluj şi Asociaţia Reciproca Cluj, susţinute de Institutul Francez Cluj şi de Ambasada Franţei în România, iar gazda acestui eveniment este Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării.
Proiectul este iniţiat de către Fundaţia Consiliului Danez al Tehnologiei, Missions Publiques Franţa, Secretariatul Convenţiei-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice şi Comisia Naţională de Dezbateri Publice din Franţa.
Proiectul este finanţat de către Ministerul Francez al Ecologiei, Dezvoltării Durabile şi Energiei (MEDDE), 14 Regiuni franceze şi oraşul Paris, Comisia Naţională de Dezbateri Publice din Franţa(CNDP), GDF SUEZ, preşedinţia Adunării Naţionale a Franţei, Agenţia Federală Germană de Mediu, Ministerul Francez al Afacerilor Externe (MAE), Fondation de France şi grupul EE-LV a Senatului Francez.
Rezultatele acestui eveniment global de consultare publică vor fi disponibile în luna iunie şi, de asemenea, vor fi prezentate la conferinţa COP21 Paris - Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice.
Christiana Figueres, Secretar Executiv al Convenţiei-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice: "Suntem foarte încântaţi că World Wide Views privind clima şi energia se organizează şi sunt fericită să colaborez cu o astfel de iniţiativă importantă. Prezentarea punctelor de vedere şi a vocilor cetăţenilor din întreaga lume poate contribui la un nou acord universal pozitiv privind schimbările climatice la Paris, în decembrie. În susţinerea aceastei abordări unice şi inedite, noi considerăm că aducem o contribuţie importantă la articolul 6 din Convenţie care se referă la educarea şi sensibilizarea opiniei publice", potrivit sursei citate.
În toată lumea, întâlnirile cetăţeneşti vor fi organizate în mod similar, în scopul de a face rezultatele comparabile. Rezultatele vor fi publicate în timp real pe o platformă web, pe măsură ce ele sunt colectate pe tot parcursul zilei. Acestea vor fi apoi prezentate şi distribuite delegaţiilor negociatoare şi împărţite factorilor de decizie politică şi părţilor interesate, nu numai la COP21, ci şi la evenimentele importante premergătoare Conferinţei de la Paris.
Aceasta este a treia oară când partenerii Alianţei World Wide Views organizează o consultare cetăţenească la nivel global.
Iniţiativa a primit aprobarea oficială a Franţei pentru COP21 şi preşedintele francez François Hollande a lăudat acest demers în discursul său anual către organismele constituţionale ale Franţei din luna ianuarie, mai arată comunicarea.