Înalta Curte a motivat decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 10 octombrie 2019

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care l-a condamnat definitiv pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, în cazul angajărilor fictive la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Teleorman, şi-a motivat decizia pronunţată pe data de 27 mai.

Instanţa de apel a menţinut sentinţa instanţei de fond, iar decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea a fost luată de patru dintre cei cinci judecători ai completului. Un magistrat a vrut ca întregul dosar să fie rejudecat.

Motivarea deciziei completului de 5 judecători a fost publicată, ieri de ÎCCJ. Magistraţii arată că infracţiunea pentru care a fost găsit vinovat Dragnea, instigare la abuz în serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.

În textul motivării se arată referitor la decizia instanţei de fond: "Astfel, cuantumul pedepsei stabilită de prima instanţă inculpatului Dragnea Liviu a fost orientat spre minimul legal, pe de-o parte, în raport cu gradul de pericol social concret al faptei comise, circumstanţele factuale reţinute, modalitatea de comitere fiind, prin îndemn, direct, personal, care a dat conţinut formei de participaţie a instigării, agravată de calitatea funcţiei deţinută de acesta, respectiv preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, afectându-se încrederea funcţionarilor publici în raporturile de serviciu, precum şi cele interinstituţionale. Pe de altă parte, de la data comiterii infracţiunii, anul 2008, şi până la data judecării cauzei cu caracter definitiv, a trecut un interval de timp de 11 ani, reacţia socială atenuându-se odată cu trecerea timpului, potrivit şi criteriilor statuate de instanţa de contencios european, cauza Letellier contra Franţei, cuantumul relativ redus al despăgubirilor civile, precum şi circumstanţele personale ale inculpatului, cunoscut cu o condamnare anterioară (condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare condiţionată)".

Judecătorii din completul de apel au arătat că instanţa de fond a contopit pedeapsa de 3 ani şi 6 luni din acest caz, cu cea de 2 ani de închisoare cu suspendare primită în 2016 în dosarul Referendumul, iar Liviu Dragnea a fost condamnat la pedeapsa cea mai grea, de 3 ani şi 6 luni. Magistraţii instanţei de apel au considerat suficient cuantumul pedepsei de 3 ani şi 6 luni şi proporţional, în raport, cu circumstanţele reale şi personale ale lui Liviu Dragnea. Ei susţin că pedepasa respectivă asigură rolul de coerciţie, de prevenţie şi educativ, dându-i posibilitatea lui Liviu Drag-nea să îşi schimbe atitudinea, să se raporteze la valorile sociale afectate prin fapta comisă, să conştientizeze consecinţele unei infracţiuni de serviciu, din perspectiva funcţiei deţinute.

Instanţa de apel mai susţine că, în raport de cuantumul pedepsei rezultante de 3 ani şi 6 luni închisoare, privarea de libertate constituie singura modalitate legală de executare a pedepsei care este aptă să conducă la îndeplinirea concretă a funcţiilor sanc-ţiunii aplicate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb