Înalta Curte, paralizată de legile lui Tudorel Toader

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 4 decembrie 2018

Atât Tudorel Toader, cât şi liderii coaliţiei PSD-ALDE au susţinut că modificările aduse legilor justiţiei sunt în concordanţă cu normele europene.

Atât Tudorel Toader, cât şi liderii coaliţiei PSD-ALDE au susţinut că modificările aduse legilor justiţiei sunt în concordanţă cu normele europene.

Modificarea legilor justiţiei a fost prezentată de ministrul justiţiei, Tudorel Toader, drept una dintre realizările sale. Atât Toader, cât şi liderii coaliţiei PSD-ALDE au susţinut că modificările aduse legilor justiţiei sunt în concordanţă cu normele europene şi că vor crea un sistem judiciar modern, din care vor fi eliminate abuzurile comise de unii magistraţi, precum şi mare parte din erorile judiciare.

Sub paravanul acestor bune intenţii s-a ascuns dorinţa liderilor coaliţiei de guvernare de a subjuga sistemul judiciar sau de a-l pune pur şi simplu la dis­poziţia ministrului justiţiei, demnitar ce este numit politic.

Iar efectele acestei dorinţe se fac simţite. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorul Cristina Tarcea, a refuzat, după promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis a legilor justiţiei, să tragă la sorţi componenţa completurilor de cinci judecători, ministrul Tudorel Toader a executat ordinele primite de la liderii PSD şi ALDE, iar Guvernul, prin premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Cons­tituţională a României cu privire la neaplicarea dispoziţiilor noii legi de către Curtea Supremă.

Magistraţii constituţionali au luat în considerare dispoziţiile noii legi, dar au avut în vedere şi aplicarea eronată a precedentelor dispoziţii de către conducerea ÎCCJ privind tragerea la sorţi (care a inclus, obligatoriu, fără tragere la sorţi, în completuri pe preşedintele sau unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi) şi a stabilit că trebuie efectuată o nouă tragere pentru completurile de cinci judecători. Decizia CCR a stabilit că tragerea la sorţi trebuie efectuată "de îndată".

Ceea ce preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea a şi făcut, organizând tragerea la sorţi a tuturor completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte. Cu toate acestea, "inculpaţii de rang înalt", printre care se numără liderul PSD, Liviu Dragnea, au contestat şi noua tragere la sorţi, susţinând că era obligatoriu ca ÎCCJ să aştepte motivarea deciziei CCR şi că ar fi trebuit tras la sorţi numai locul ocupat iniţial, de jure, de către preşedintele sau vicepreşedinţii Curţii Supreme.

Contestaţia liderului PSD a fost admisă de Curtea de Apel Bucureşti care a stabilit că tragerea la sorţi efectuată de Înalta Curte la începutul lunii trecute nu este conformă cu decizia CCR şi au suspendat toate procesele judecate de către completurile de cinci judecători. Această decizie a avut drept consecinţă amânarea tuturor dosarelor aflate în faza apelului la Înalta Curte, iar printre aceste dosare se numără şi cele ale liderilor coaliţiei PSD-ALDE: dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Teleorman, în care Liviu Dragnea, şeful PSD, a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu şi dosarul în care Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă. Pe lângă acestea au fost amânate dosarele în care sunt inculpaţi Sebastian Ghiţă, Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc şi Toni Greblă - Secretarul General al Guvernului, fost judecător la Curtea Constituţională a României.

Toţi cei de mai sus au avut termen ieri, dar magistraţii ÎCCJ au ţinut cont de decizia Curţii de Apel Bucureşti şi au amânat toate cauzele pentru jumătatea lunii ianuarie a anului viitor, cu speranţa că decizia CCR va fi motivată, iar motivarea va fi publicată în Monitorul Oficial, pentru a se putea efectua tragerea la sorţi a completurilor de judecată până la sfârşitul aces­tui an.

Prezent ieri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Toni Greblă a declarat: "Sigur că este o situaţie atipică. De câţiva ani de zile, cele mai importante completuri de judecată ale Înaltei Curţi au funcţionat şi au fost compuse alt­fel decât a prevăzut legea şi, din acest punct de vedere, cred că nişte măsuri minime reparatorii trebuie să existe. Care sunt acelea nu aş putea să vă spun eu acum".

Chiar dacă motivarea deciziei CCR va întârzia, oricum la începutul anului viitor trebuie, conform legilor justiţiei, să aibă loc o nouă tragere la sorţi a completurilor de cinci judecători, iar componenţa acestora va fi valabilă pe tot parcursul lui 2019.

Până atunci, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi ceilalţi "inculpaţi de rang înalt" se bucură de sărbători liniştite. Graţie, nu lui Moş Crăciun, ci lui Tudorel Toader.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ce cauta articolul asta aici? pe langa faptul ca e o manipulare intreaga in el? nu e ziar bursier? sau bursa mai nou e cu catuse/

    1. Ce cauti tu aici? Pe langa faptul ca minti, de ce nu esti in catuse?

    evident, incearca sa opreasca raspunderea infractorilor prin orice mjloace

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb