ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ COP21  Aproape 1.000 de edili se reunesc vineri la Paris pentru a discuta despre provocările climatice

Ziarul BURSA #Internaţional / 4 decembrie 2015

 Aproape 1.000 de edili se reunesc vineri la Paris pentru a discuta despre provocările climatice

Primari ai unor mari oraşe din lume se reunesc de vineri la primăria din Paris, în marja Conferinţei internaţionale asupra climei - COP21 -, pentru a discuta despre modul în care pot face faţă provocărilor climatice, potrivit EFE.

Aproape 1.000 de edili participă la acest summit paralel, care prezintă soluţii locale la problemele legate de încălzirea climei globale, informează sursa citată.

Anne Hidalgo, edil al Parisului, a spus că primarii sunt gata să pună umărul în lupta împotriva încălzirii climatice, adăugând că "o mare parte din soluţii revin metropolelor". Prin urmare, autorităţile municipale trebuie "să aibă rolul lor la summitul asupra climei", potrivit EFE.

"În 2050 circa 70% din populaţia globului va trăi în oraşe", a amintit Giuliano Pisapia, primarul oraşului Milano. Lupta împotriva schimbărilor climatice şi adaptarea la noile condiţii de viaţă presupun prin urmare acţiuni locale: "Primarii sunt mai aproape de concret şi pot acţiona mai repede decât statele", a spus Eduardo Paes, primarul oraşului Rio de Janeiro, care este şi preşedinte al C40, grup de edili angajaţi în problemele climatice.

Oraşele grupate în C40 însumează circa 600 de milioane de locuitori şi reprezintă un sfert din economia mondială şi o treime din emisiile de gaze cu efect de seră.

În cadrul reuniunii, fiecare primar îşi va prezenta realizările pentru a-i inspira pe ceilalţi. Cei mai avansaţi în acest sens sunt edilii din ţările nordice. "La Copenhaga, 99% din clădiri sunt conectate la o reţea de încălzire urbană", arată Frank Jensen, primarul capitalei daneze.

Acest sistem a permis reducerea semnificativă a cantităţii de CO2 asociată cu încălzirea în timpul iernilor grele din Danemarca.

Oraşul Stockholm are ambiţia să ajungă în 2050 un oraş "fără energie fosilă", spune Karin Wanngard, primar al capitalei suedeze. Investiţiile naţionale în energii regenerabile au crescut mult. De exemplu, bugetul alocat energiei solare a fost mărit de nouă ori.

Însă chiar şi scandinavii ar putea fi depăşiţi ca excelenţă ecologică de canadieni: Vancouver intenţionează să devină până în 2020 "cel mai verde oraş din lume".

Acest lucru presupune transporturi neutre în carbon, eficienţa energetică a clădirilor şi alimentare cu energie 100% regenerabilă până în 2050, anunţă primarul Gregor Robertson.

"Deciziile pe care le luăm în oraşe sunt cruciale pentru climă", apreciază edilul canadian, arătând că ceea ce se întâmplă într-o parte a globului are repercusiuni la mii de kilometri distanţă. "La Accra, inundaţiile s-au soldat cu 150 de morţi în luna iunie. Apa nu s-a scurs de pe drumuri şi oamenii au fost prinşi în capcană. Trebuie ca oraşele noastre să redevină sigure pentru locuitorii lor fiindcă schimbările climatice fac ploile imprevizibile", afirmă primarul capitalei statului Ghana.

În cursul celor câteva zile de schimburi de opinii între edili, fiecare va încerca să găsească soluţii pentru a limita impactul vieţii citadine asupra climei. Fiecare cu mijloacele de care dispune şi potrivit propriilor convingeri. "La Atena suferim din cauza crizei, prin urmare căutăm soluţii economice, de exemplu înlocuind iluminatul public cu LED-uri", arată Giorgos Kaminis, primarul Atenei.

"La Madrid, principala preocupare a oamenilor este poluarea. Când am redus posibilitatea de a parca în centru, precum şi viteza maximă a maşinilor, madrilenii au acceptat aceste măsuri fiindcă şi ei sunt implicaţi în luarea deciziilor", afirmă Manuela Carmena, noul primar al capitalei spaniole, citată de 20minutes.fr.

Potrivit AFP, printre participanţi se vor afla şi personalităţi precum actorii Robert Redford şi Arnold Schwarzenegger, fost guvernator de California, sau politicianul american Al Gore, fost vicepreşedinte şi militant pentru mediu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb