Incendiile de vegetaţie au devenit o problemă globală. Canicula, lipsa precipitaţiilor au dus la o acutizare a situaţiei. Ţări din Europa, Asia, America sunt afectate de incendii devastatoare. Pompierii se luptau cu mai multe incendii de pădure pe coasta sud-vestică a Franţei, după ce vremea secetoasă şi caniculară a creat condiţii ideale pentru extinderea acestora. Prefectura din Bordeaux a indicat că 120 de pompieri şi patru avioane-cisternă au fost mobilizate în zonă. De asemenea, alte departamente au trimis pompieri. Aproximativ 450 de hectare de teren au fost mistuite de flăcări în zonele Landiras şi Teste-de-Buch. Coloana de fum produsă de flăcări a putut fi văzută din Bordeaux, a indicat France Info, relatând, de asemenea, că mai multe districte au fost evacuate. Serviciul meteorologic francez a emis o avertizare de caniculă, în regiune fiind aşteptate miercuri temperaturi de 37 de grade Celsius.
Înteţite de temperaturile caniculare şi vânturile puternice, incendiile forestiere care au lovit centrul Portugaliei în weekend au revenit în forţă provocând evacuarea mai multor sate şi mobilizând peste o mie de pompieri, notează AFP. Potrivit imaginilor transmise la posturile de televiziune, pompierii şi populaţia încercau să încetinească înaintarea flăcărilor care ameninţă localităţi din municipalităţile Leiria, Pombal, Ourem sau Alvaizere, aflate la peste o sută de kilometri la nord de Lisabona. Potrivit datelor furnizate de site-ul Autorităţii naţionale de protecţie civilă, cinci focare au mobilizat aproximativ 1.300 de pompieri, peste 300 de vehicule şi cel puţin 12 avioane sau elicoptere în aceeaşi regiune, la confluenţa districtelor Leiria şi Santarem. Trei dintre ele au apărut marţi, dar celelalte două au izbucnit la sfârşitul săptămânii, devastând în jur de 2.500 de hectare înainte de a fi considerate ca fiind sub control luni dimineaţă. Răgazul a fost de scurtă durată, deoarece aceste flăcări s-au reactivat pe fondul unei noi creşteri a temperaturilor şi a vântului mai puternic decât în weekend. "Sunt incendii extrem de violente cu un perimetru deja foarte mare", a confirmat comandantul naţional al protecţiei civile, Andre Fernandes, în cursul unui briefing de presă, referindu-se la condiţii meteorologice "extreme" şi "fără precedent". Mai multe sate au fost evacuate, precum şi aproximativ 300 de persoane care se aflau în localitatea Freixianda, din comuna Ourem, a spus el. Traficul a fost întrerupt pe mai multe axe rutiere, printre care autostrada A1 care leagă Lisabona de nordul Portugaliei. Într-o ţară care rămâne traumatizată de incendiile violente din 2017, care au făcut peste o sută de morţi, guvernul a decis să întărească mobilizarea serviciilor de urgenţă şi să le sporească puterile. "Prognoza meteo pentru următoarele zile rămâne extrem de îngrijorătoare în ceea ce priveşte riscul de incendii", a reafirmat premierul Antonio Costa, temperaturile urmând să depăşească 40 de grade în mare parte din Portugalia. Termometrul a urcat la 43,1 grade Celsius în apropierea oraşului Abrantes, în regiunea Santarem.
Sute de pompieri americani se luptau la începutul săptămânii cu un incendiu de pădure violent care ameninţa emblematicii sequoia uriaşi din Parcul Naţional Yosemite, situat în nordul Californiei. Incendiul, care a izbucnit săptămâna trecută, dintr-un motiv încă nedeterminat, a ajuns în zona Mariposa Grove, cea mai apreciată a parcului, deoarece conţine sute dintre cei mai mari sequoia din lume, au declarat oficialii. Niciunul dintre aceşti arbori venerabili nu a fost însă afectat de flăcări.
Considerat iniţial ca fiind necontrolabil, incendiul a fost izolat în proporţie de 25% luni după-amiază, după ce a devastat circa 950 de hectare de vegetaţie, potrivit ultimului bilanţ. Condiţiile meteorologice nu ajută însă: se aşteaptă ca vremea să rămână caldă şi uscată în următoarele zile. "Facem tot ce putem pentru a-l stinge, folosind resurse aeriene, avioane cisternă şi elicoptere", pe lângă echipele de la sol, a declarat Nancy Phillipe, purtătoare de cuvânt responsabilă cu informaţiile privind incendiile din Yosemite. Această zonă a parcului Yosemite a fost în mare parte reamenajată şi şi-a redeschis porţile în 2018. Yosemite, apreciat de pasionaţii de escalade pentru stâncile sale maiestuoase, este unul dintre marile parcuri americane cele mai cunoscute din lume. Orăşelul Wawona, gazdă a mai multor hoteluri care îi întâmpină pe numeroşii turişti veniţi să admire peisajele montane şi faimoasele sale cascade, a fost plasat de câteva zile sub ordin de evacuare. Una dintre echipe din parc îl pregăteşte pe "Grizzly Giant" - cel mai faimos şi mai spectaculos sequoia uriaş din Yosemite - pentru apropierea flăcărilor, stropindu-l în mod constant cu apă. Incendiile de intensitate redusă nu afectează de obicei arborii de sequoia, care sunt adaptaţi în mod natural la astfel de dezastre: au scoarţa extrem de groasă, iar primele ramuri pot creşte la 30 de metri înălţime, departe de raza de acţiune a flăcărilor. Aceşti arbori uriaşi, care cresc doar în California, nu sunt însă adaptaţi la incendiile mai intense, care au avut tendinţa de a izbucni în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice. California, afectată de o secetă cronică ce atinge niveluri record în acest an, se confruntă în prezent cu un val de căldură.