ÎNCEPÂND DIN 20 DECEMBRIE Formularul de localizare a pasagerilor - obligatoriu pentru toţi cei care intră în România

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 16 decembrie 2021

Formularul de localizare a pasagerilor - obligatoriu pentru toţi cei care intră în România

Persoanele care nu vor completa formularul riscă sancţionarea cu amendă contravenţională cuprinsă între 2000 şi 3000 de lei

Guvernul a aprobat, ieri, ordonanţa de urgenţă privind implementarea formularului digital de intrare în România pentru pasageri, dezvoltat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), şi care trebuie completat de toate persoanele care circulă cu avionul, trenul, mijloacele de transport pentru persoane, rutiere şi navale.

"Astfel, începând cu 20 decembrie, persoanele care vin în ţara noastră trebuie să completeze formularul digital de intrare în ţară, document utilizat deja la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană. Noua tulpină Sars-Cov-2 şi situaţia epidemiologică din ţară impun măsuri de protecţie cât mai eficiente în România, mai ales acum, când se apropie sărbătorile de iarnă. Formularul este necesar pentru protejarea sănătăţii noastre şi a celor din jurul nostru. Prin intermediul său, vom eficientiza anchetele epidemiologice şi măsurile de protecţie a populaţiei. Direcţiile de Sănătate Publică vor putea identifica şi lua legătura mai uşor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetăţean infectat cu Sars-Cov-2. (...) Datele completate în formular sunt accesate doar de angajaţii autorizaţi ai direcţiilor de sănătate publică şi pot fi folosite strict în scopul desfăşurării anchetelor epidemiologice", a declarat, la începutul şedinţei de guvern, prim-ministrul Nicolae Ciucă.

"România s-a aliniat deciziei 1212/2021 a Comisiei Europene în ceea ce priveşte instituirea unui formular digital de localizare a pasagerilor. Nu e un document care împiedică circulaţia, ci ne ajută să localizăm rapid contacţii unei persoane infectate şi direcţiile de sănătate publică să ia rapid măsurile care se impun. Nu este altceva decât o procedură de identificare rapidă a contacţilor persoanelor infectate. Poliţia de Frontieră are un rol important în aplicarea acestei măsuri legislative, iar STS a facilitat ca sistemul informatic existent să fie upgradat cu acest certificat care nu va produce complicaţii cetăţenilor români care îl vor completa. Cetăţenii trebuie să completeze acest certificat cu 24 de ore înainte de intrarea în România. Dacă nu reuşesc să facă acest lucru, trebuie să îl completeze - pot să meargă la domiciliu - într-un interval de 24 de ore, sub sancţiunea unei amenzi, dacă eventual nu respectă acest interval", a spus, la finalul şedinţei de guvern, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Formularul va fi completat electronic, pe site-ul plf.gov.ro urmând a fi prezentat la intrarea în ţară personalului autorizat din punctele de frontieră. Conform actului normativ adoptat de Executiv, pentru a nu se crea aglomeraţie în punctele de frontieră, persoanele care intră în ţară se pot duce la domiciliu sau unde au treabă, dar sunt obligate ca, în termen de 24 de ore, să completeze formularul respectiv pe platforma gestionată de STS. Cei care nu vor completa acest formular ar urma să fie sancţionaţi contravenţional cu amendă cuprinsă între 2000 şi 3000 lei.

Noul formular este însă contestat de partenerii sociali. Astfel, prin intermediului unui comunicat de presă, Confederaţia Sindicală Naţională Meridian declară că nu susţine introducerea unui formular digital de intrare în România deoarece aceste "formulare digitale de localizare a pasagerilor, aşa cum sunt ele statuate în Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1212 a Comisiei de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2017/253, erodează într-un mod inacceptabil drepturi fundamentale ale cetăţenilor UE şi implicit ale cetăţenilor români - drepturi care sunt garantate de Tratatul pentru Funcţionarea Uniunii Europene şi de Constituţia României".

CSN Meridian afirmă că introducerea formularului încalcă dreptul la viaţă privată, dreptul la liberă circulaţie şi egalitatea în drepturi, care sunt stabilite în articolele 26, 25 şi 16 din Constituţia României.

"Mai mult, în art 115, alin 6 din Constituţie se precizeză că ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie (...)", se arată în comunicatul CSN Meridian.

Reprezentanţii confederaţiei sindicale susţin că actul normativ încalcă şi drepturilor cetăţenilor garantate prin Regulamentul General pentru Protecţia Datelor (GDPR).

"În România sunt milioane de cetăţeni care au dificultăţi reale la completarea acestor formulare deoarece acestora, fie le lipsesc competenţele digitale necesare, fie nu au acces la internet, fie nu au dispozitivele digitale necesare, iar de multe ori se întâmplă să fie un cumul al tuturor factorilor mai înainte enunţaţi. Discriminarea cetăţenilor europeni pe baza competenţelor digitale sau a accesului la tehnologie nu este acceptabilă, mai ales într-o ţară ca România în care rata analfabetismului digital este probabil cea mai mare din UE şi unde aproximativ jumătate din populaţie trăieşte în zone rurale subdezvoltate raportat la media europeană", susţine Dumitru Fornea, secretar general al CSN Meridian.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. crotalierea septelului muncitor in afara tarii... rusinos fata de demnitatea de a fi ROMAN

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb