Încrederea în economia României a crescut în februarie, pentru a treia lună consecutiv

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 martie 2021

Încrederea în economia României a crescut în februarie, pentru a treia lună consecutiv

Încrederea în economia României a urcat în luna februarie pentru a treia lună consecutiv, cu 1,9 puncte, atingând valoarea de 90,8 puncte faţă de 89,9 puncte în luna ianuarie, cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni, conform indicatorilor de încredere calculaţi de Comisia Europeană.

Încrederea în economia României a crescut în februarie, pentru a treia lună consecutiv

Anterior declinului suferit în lunile octombrie şi noiembrie, indicatorul de încredere în economia României crescuse cinci luni la rând, avans asociat revenirii din perioada lockdown-ului economic şi social. Indicatorii Comisiei (ESI) vizează încrederea în economie şi principalele sectoare din ţările membre ale Uniunii Europene în luna ianuarie.

Încrederea în economia României a crescut în februarie, pentru a treia lună consecutiv

"Comerţul retail şi serviciile au crescut vizibil în a doua lună a anului ajutate şi de relaxarea condiţiilor de afaceri. Încrederea în industria prelucrătoare a avansat marginal iar construcţiile au raportat un optimism mai scăzut al managerilor, posibil şi pe seama vremii din februarie care a frânat unele lucrări. Indicatorul privind aşteptările de ocupare a forţei de muncă a scăzut în februarie la 97,8 de la 101,3 în ianuarie şi a confirmat că recuperarea pe piaţa muncii va fi de durată", comentează analiştii BCR Cercetare, care estimează pentru acest an o creştere economică de +4,2% pentru România, creştere susţinută în semestrul al doilea de intrările de fonduri europene de redresare pe lângă fondurile europene din exerciţiul în curs.

Indicele pentru zona Euro a evoluat de asemenea pozitiv, încrederea în economia regiunii crescând cu 1,9 puncte în a doua lună din an, ESI urcând cu la 93,4 puncte. Îmbunătăţirea încrederii în mediu de afaceri din zona Euro din februarie este asociată accelerării procesului de vaccinare. Spre deosebire de evoluţia din zona Euro, redresarea economiei noastre a continuat în ultimele trei luni din 2020 cu un avans aş PIB de 5,3% după creşterea trimestrială de 6,1% din perioada iulie-septembrie care a redus declinul anual la -3,9%.

Analiştii BCR mai evidenţiază într-un raport că indicele băncii cu frecvenţă zilnică privind activitatea economică arată intensificarea activităţii în primele trei săptămâni din luna februarie la 93% din media unei luni normale precriză, de la 81% în ianuarie.

"Începerea şcolilor pe 8 februarie a condus la creşterea tranzacţiilor cu carduri şi la o mobilitate mai mare către locurile de muncă, aceasta din urmă putând fi explicată şi de reducerea infectărilor din săptămânile recente. Poluarea cu NO2 a fost mai mare în a treia săptămână din februarie", arată analiştii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb