Indicele ZEW al încrederii investitorilor în economia Germaniei a marcat o nouă prăbuşire în luna iulie, după scăderea puternică din martie şi aprilie venită ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina. Potrivit sondajului realizat de Institutul ZEW, investitorii sunt extrem de pesimişti cu privire la dinamica economiei zonei euro şi economiei germane în următoarele 6 luni, iar situaţia curentă nu este privită mai pozitiv, fiind considerată în continuă deteriorare.
Economiştii anticipau o îmbunătăţire uşoară a indicelui ZEW, aşteptarea fiind pentru o creştere la -38,3 puncte pentru indicele agregat faţă de valoarea de -28 de puncte înregistrată în luna iunie. În schimb, indicele ZEW a înregistrat o scădere lunară majoră, de 25,8 puncte, la -53,8 puncte, în contextul deteriorării severe a componentei condiţiilor curente.
Indicele condiţiilor curente a înregistrat astfel o scădere majoră în luna iulie, la -45,8 puncte de la -27,6 puncte în luna iunie. Aşteptarea pentru sub-indicele ce urmăreşte condiţiile curente era de -34,5 puncte.
Ambele componente - inclusiv cea ce urmăreşte aşteptările - rămân puternic în zona negativă, în timp ce indicele agregat se află la valori înregistrate ultima dată în 2008, la cel mai negru moment al crizei financiare globale (vezi grafic). Valorile înregistrate de componentele indicelui ZEW arată că investitorii sunt din ce în ce mai pesimişti cu privire la posibilitatea ca economia zonei euro şi economia Germaniei să evite intrarea în recesiune.
Încrederea în economia europeană şi cea germană este pe o traiectorie descendentă încă din finalul lunii februarie 2022, impact scos în evidenţă de declinul indicelui ZEW din martie 2022 de la +54,3 puncte (februarie) la -39,3 puncte.
În acest context, moneda unică europeană a ajuns astăzi la paritate cu dolarul american, euro pierzând în acest an circa 20% din valoare în raport cu dolarul.
Potrivit comunicatului transmis de Institutul ZEW, "principalele îngrijorări au legătură cu oferta de energie din Germania, cu majorările de dobândă anunţate de Banca Centrală Europeană (BCE) şi cu restricţiile anti-pandemie din China". Toate acestea "au dus la o deteriorare considerabilă a perspective economice".
În mod special investitorii chestionaţi şi-au redus aşteptările cu privire la companiile din sectoarele energo-intensive şi cele orientate spre export. De asemenea, consumul privat este văzut mai negativ şi mai slab.
Indicele agregat ZEW a înregistrat în iunie 2021 o valoare de circa 80 de puncte pe fondul startului campaniei de vaccinare şi a eliminării restricţiilor în primăvară şi vară în Germania şi Europa de Vest, nivel de la care a început să scadă treptat pe fondul problemelor de pe lanţurile de aprovizionare, a celor din sectorul auto german şi ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.
China, principalul partener comercial al Germaniei, continuă să implementeze lockdown-uri în câteva din oraşele mari în care se înregistrează o recrudescenţă a cazurilor de Covid-19.
Economia germană stagnează deja de câteva trimestre şi este probabil să intre în recesiune în a doua jumătate a acestui an, în timp ce rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se modereze în condiţiile unui efect de bază favorabil. În Germania, inflaţia a accelerat în iunie la o rată anuală record pentru ultimele 4 decenii, însă componenta cea mai volatilă rămâne energia, care ar putea să ducă la creşteri şi mai mari de preţuri.
În acelaşi timp, indicatorul ZEW pentru încrederea în economia zonei euro a scăzut în luna iulie la -51,1 puncte, de la -28 puncte în luna iunie.