Indicele Ifo al climatului de afaceri din economia germană, cel mai urmărit indicator din Germania, a scăzut puternic în luna martie, indicând o viitoare încetinire severă a economiei germane pe fondul creşterii preţurilor la energie şi ca urmare a incertitudinii provocate de războiul din Ucraina.
Componenta de aşteptări a indicelui Ifo a înregistrat o scădere mare în martie, iar per total indicele agregat al "sentimentului" din mediul de afaceri german a atins cel mai scăzut nivel din ianuarie 2021 încoace, respectiv o valoare de 90,8 puncte.
Scăderea faţă de valoarea din februarie a indicelui Ifo este de 7,7 puncte, de la 98,5 puncte. Economia germană a înregistrat deja două trimestre consecutive de stagnare, respectiv trimestrul trei şi patru din 2021, după ce economia a atins viteza maximă de creştere în prima jumătate a anului trecut pe fondul ridicării restricţiilor anti-Covid-19. În iunie 2021, indicele Ifo a înregistrat o valoare de 101,7 puncte.
"Încrederea din economia germană s-a prăbuşit. (...) Companiile din Germania se aşteaptă la vremuri grele", arată Clemens Fuest, preşedintele institutului Ifo.
Sondajul Ifo arată că firmele din toate cele 4 sectoare intervievate - manufacturier, servicii, construcţii şi comerţ retail - sunt mai pesimiste în ceea ce priveşte perspectiva de afaceri.
Estimarea dintr-un sondaj Reuters era de 94,2 puncte pentru indicele agregat Ifo aferent lunii martie.
Declinul a venit în mare parte pe fondul războiului din Ucraina şi implicit realizării companiilor că acest conflict armat va schimba într-o proporţie importantă economia germană, mai mult chiar decât pandemia de Covid-19.
Economiştii ING Bank arată într-un raport de analiză că indicii PMI (Purchasing Managers Index) publicaţi joi au prezentat o imagine relativ optimistă cu privire la activitătea economică din luna martie, însă indicele Ifo publicat vineri pare să reflecte ceva mai bine implicaţiile economice ale războiului din Ucraina. Sub-indicele Ifo ce urmăreşte situaţia curentă a fost practic în linie cu datele PMI, indicând o activitate economică stabilă în martie - cu o valoare de 97,0 puncte de la 98,6 puncte în februarie -, însă declinul din martie de pe componenta aşteptărilor a fost mai puternic decât declinul înregistrat în debutul pandemiei. Astfel, sub-indicele aşteptărilor a scăzut la 85,1 puncte, de la 99,2 puncte în februarie.
Analiştii ING spun că perspectiva economică pentru economia germană s-a schimbat dramatic în urma războiului, iar scenariul de bază este ca stagflaţia să devină principala problemă a Europei. Preţurile la energie sunt aşteptate de analiştii ING să rămână la niveluri ridicate pentru o perioadă de cel puţin câteva luni, la aceste probleme adăugându-se cel mai probabil noi probleme cu aprovizionarea şi inclusiv reţinere din partea consumatorilor.
"Riscul unei noi contracţii în primul trimestru şi implicit a unei recesiuni tehnice este ridicat. Pentru întreg anul, ne-am revizuit negativ prognoza de creştere la 1,6%, ceea ce ar amâna pentru finalul anului revenirea economiei la nivelul pre-pandemic", mai spun economiştii ING.
Şi institutul Ifo şi-a redus estimarea de creştere pentru acest an pentru economia germană, estimând acum un plus de 2,2% faţă de 3,1% cât era prognozat în finalul lui 2021.
Sondajul Ifo chestionează lunar circa 9.000 de firme din sectorul manufacturier, de servicii, de export, de comerţ retail şi din construcţii.