Încrederea mediului de afaceri german s-a prăbuşit, în luna martie

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 martie 2022

Încrederea mediului de afaceri german s-a prăbuşit, în luna martie

Indicele Ifo, cel mai urmărit indicator economic din Germania, a ajuns la cea mai scăzută valoare din ianuarie 2021 încoace Stagflaţia, scenariul de bază pentru economia germană

Indicele Ifo al climatului de afaceri din economia germană, cel mai urmărit indicator din Germania, a scăzut puternic în luna martie, indicând o viitoare încetinire severă a economiei germane pe fondul creşterii preţurilor la energie şi ca urmare a incertitudinii provocate de războiul din Ucraina.

Componenta de aşteptări a indicelui Ifo a înregistrat o scădere mare în martie, iar per total indicele agregat al "sentimentului" din mediul de afaceri german a atins cel mai scăzut nivel din ianuarie 2021 încoace, respectiv o valoare de 90,8 puncte.

Scăderea faţă de valoarea din februarie a indicelui Ifo este de 7,7 puncte, de la 98,5 puncte. Economia germană a înregistrat deja două trimestre consecutive de stagnare, respectiv trimestrul trei şi patru din 2021, după ce economia a atins viteza maximă de creştere în prima jumătate a anului trecut pe fondul ridicării restricţiilor anti-Covid-19. În iunie 2021, indicele Ifo a înregistrat o valoare de 101,7 puncte.

"Încrederea din economia germană s-a prăbuşit. (...) Companiile din Germania se aşteaptă la vremuri grele", arată Clemens Fuest, preşedintele institutului Ifo.

Sondajul Ifo arată că firmele din toate cele 4 sectoare intervievate - manufacturier, servicii, construcţii şi comerţ retail - sunt mai pesimiste în ceea ce priveşte perspectiva de afaceri.

Estimarea dintr-un sondaj Reuters era de 94,2 puncte pentru indicele agregat Ifo aferent lunii martie.

Declinul a venit în mare parte pe fondul războiului din Ucraina şi implicit realizării companiilor că acest conflict armat va schimba într-o proporţie importantă economia germană, mai mult chiar decât pandemia de Covid-19.

Economiştii ING Bank arată într-un raport de analiză că indicii PMI (Purchasing Managers Index) publicaţi joi au prezentat o imagine relativ optimistă cu privire la activitătea economică din luna martie, însă indicele Ifo publicat vineri pare să reflecte ceva mai bine implicaţiile economice ale războiului din Ucraina. Sub-indicele Ifo ce urmăreşte situaţia curentă a fost practic în linie cu datele PMI, indicând o activitate economică stabilă în martie - cu o valoare de 97,0 puncte de la 98,6 puncte în februarie -, însă declinul din martie de pe componenta aşteptărilor a fost mai puternic decât declinul înregistrat în debutul pandemiei. Astfel, sub-indicele aşteptărilor a scăzut la 85,1 puncte, de la 99,2 puncte în februarie.

Analiştii ING spun că perspectiva economică pentru economia germană s-a schimbat dramatic în urma războiului, iar scenariul de bază este ca stagflaţia să devină principala problemă a Europei. Preţurile la energie sunt aşteptate de analiştii ING să rămână la niveluri ridicate pentru o perioadă de cel puţin câteva luni, la aceste probleme adăugându-se cel mai probabil noi probleme cu aprovizionarea şi inclusiv reţinere din partea consumatorilor.

"Riscul unei noi contracţii în primul trimestru şi implicit a unei recesiuni tehnice este ridicat. Pentru întreg anul, ne-am revizuit negativ prognoza de creştere la 1,6%, ceea ce ar amâna pentru finalul anului revenirea economiei la nivelul pre-pandemic", mai spun economiştii ING.

Şi institutul Ifo şi-a redus estimarea de creştere pentru acest an pentru economia germană, estimând acum un plus de 2,2% faţă de 3,1% cât era prognozat în finalul lui 2021.

Sondajul Ifo chestionează lunar circa 9.000 de firme din sectorul manufacturier, de servicii, de export, de comerţ retail şi din construcţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb